Skip to main content

Gigi Berdarah & Tips Penjagaan Kesihatan Gigi

Pernah nampak seseorang bangun pagi dengan Giginya Berdarah?

Atau ada yang mengalami gosok gigi, gigi berdarah?

Apa sebenarnya Gigi Berdarah tu?

Gigi Berdarah & Tips Penjagaan Kesihatan Gigi


Tips Penjagaan Kesihatan Gigi


Mengikut Pandangan Dr. Neoh Leong Seng, Doktor Gigi dan Wakil Persatuan Pergigian Malaysia (MDA), panyakit gusi terjadi disebabkan  bakteria yang terkumpul hingga menyebabkan gigi berlubang dan karies terbentuk. 

Siapa yang mengalami penyakit gusi ni,  dia ambil masa yang lama untuk dikesan.

Tanda-tanda awal penyakit gusi adalah gusi mudah berdarah apabila ada tekanan walaupun sedikit di bahagian permukaan. 

Kemudian,gigi jadi longgar dan mulut berbau (akibat daripada pembiakan bakteria)

Sedikit info, gigi manusia disokong oleh tulang pada bahagian rahang iaitu asas kepada gigi. Jika tulang semakin berkurang, ia boleh menyebabkan gigi menjadi  longgar sehingga boleh tercabut

Penyakit gusi mempunyai kaitan dengan masalah sakit jantung. Pembiakan bakteria yang banyak dalam mulut menyebabkan ia masuk ke dalam darah dan tersekat ke dalam injap jantung seterusnya mengakibatkan seseorang mengalami sakit jantung.

Tips Penjagaan Kesihatan Gigi


  • Berjumpa dengan Doktor Gigi setiap enam bulan untuk periksa kesihatan gigi dan mulut
  • Gunakan benang gigi (dentalfloss) untuk tanggalkan sisa-sisa makanan yang melekat di celah-celah gigi. Sebaiknya, gunakan benang gigi sebelum tidur.
  • Gosok gigi 2x sehari iaitu awal pagi dan sebelum tidur malam
  • Berus gigi pada kedudukan sudut 45 darjah supaya berus dapat masuk di celah-celah gigi
  • Gunakan berus gigi  yang berus lembut dan tak terlalu panjang sebab boleh merosakkan gigi dan gusi
  • Tukar berus gigi pada setiap empat bulan atau bila berus dah kembang.
  • Elakkan ubat gigi yang pahit untuk kanak-kanak sebab boleh menyebabkan gigi kanak-kanak mempunyai tompokkan putih

Kenapa Gigi Berdarah?


Berkemungkin kekurangan Vitamin C , Vitamin B dan Kalsium. Kalsium penting untuk mengekalkan kekuatan tulang termasuk tulang yang menyokong gigi.

Testimoni Gigi Berdarah



Testimoni Gigi Berdarah Shaklee


Ingin dapatkan supplement untuk penjagaan gigi? Cepat call@whatsapp Ani 014-7222642 hari ini juga.


Pesan Sekarang

ATAU


Jadi Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri


Anda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran anda amat dialukan


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID: 1073895

"Do What You Love"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…