Skip to main content

Kesihatan Periodontium & Langkah Pencegahan Di Kalangan Dewasa

Pasti ramai yang pelik apa tu Periodontium kan?

Alat muzik kah? Sinonim dengan wanita kah?

Oh nahe ianya berkaitan dengan gusi :)

Penyakit Periodontium

Kesihatan Periodontium

Penyakit Periodontium atau penyakit gusi merupakan punca utama kehilangan gigi di kalangan orang dewasa. Penyakit ni infeksi pada gusi, tulang alveolar dan lain-lain tisu penyokong gusi

Ianya juga berkait rapat dengan perubahan tahap hormon semasa remaja atau kehamilan, diabetis dan tabiat merokok.

Kalau tak di ambil rawatan dari awal , penyakit ni boleh menyebabkan orang dewasa kehilangan gigi. Tapi andai ambil rawatan dari awal, gusi boleh sihat semula :)

Siapa tak nak ada gusi yang sihat kan? :)

Punca-Punca Kepada Penyakit Periodontium

Penyebab utama kepada penyakit periodnotium adalah plak, iaitu suatu lapisan nipis yang melekat pada permukaan gigi. Jika tak dibersihkan, ia akan mengeras dan di panggil sebagai karang gigi.

Plak mengandungi bakteria yang boleh menyebabkan terjadi nya penyakit periodontium dan juga karies gigi.

Karang Gigi
Karang Gigi

Tanda-Tanda & Gejala Penyakit Periodontium

  • Gusi merah, bengkak dan mudah berdarah
  • Mulut berbau
  • Gigi jadi longgar/jarang atau memanjang
  • Periodontal abes atau nanah terjadi di bahagian gusi
  • Sakit & Tak selesa semasa makan
  • Kehilangan gigi

Langkah-Langkah Pencegahan

  • Berus gigi sehingga bersih setiap hari meliputi leher gigi
  • Gunakan flos dengan betul untuk bersihkan celah-celah gigi
  • Gunakan berus 'interdental' jika perlu (atas nasihat Doktor taw)
  • Buat pemeriksaan pergigian at least sekali setahun
  • Jauhi amalan merokok

Vitamin Untuk Gigi

Vitamin C baik untuk gigi

Vitamin C 500mg semulajadi ini membantu menyediakan Vitamin C yang diperlukan tubuh. Ianya membantu dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat serta keseluruhan kesihatan tubuh.


OsteMatrix bukan sekadar kalsium.Ianya juga mengandungi magnesium, zink, kooper, boron, Vitamin D dan manganese. OsteMatrix membekalkan nutrient harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi

Kesihatan Periodontium! :)


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

" Do What You Love"

Comments

  1. baru pertama kali dengar penyakit ni..mungkin saya kurang terdedah kot,sebab tu tak tau..apapun info ni sangat2 baik utk semua.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…