Skip to main content

Wasiat Rasulullah SAW Kepada Abu Darda

Tiba-tiba hati tergerak nak bercerita tentang Wasiat Rasulullah SAW kepada Abu Darda dan Doa Abu Darda Agar Selamat Dari Malapetaka.

Abu Darda asalnya adalah seorang penyembah berhala yang menetap di Kota Yathrib. Isterinya di beri gelaran Ummu Darda'. Abu Darda adalah seorang peniaga terkemuka di Kota Yathrib.

Abu Darda masuk Islam dengan usaha oleh rakan karibnya yang juga seorang sahabat Nabi SAW dari golongan Ansar iaitu Abdullah ibn Rahawah. 

9 Wasiat Rasulullah SAW Kepada Abu Darda

  • "Janganlah engkau menyekutukan Allah dengan sesuatu, walaupun engkau dipotong atau dibakar"
  • "Janganlah sekali-kali engkau meninggalkan solat wajib yang lima waktu dengan sengaja kerana barang siapa yang meninggalkan solat secara sengaja akan lepas dari jaminan Allah"
  • "Jangan sekali-kali aengkau minum khamar (arak), sesungguhnya khamar (arak) adalah kunci dari semua kejahatan"
  • "Taatlah kepada kedua orang tuamu, seandai keduanya menyuruhmu mengeluarakan hartamu seluruhnya, maka keluarkanlah semua harta untuk keduanya"
  • "Jangan engkau bertentangan dengan ululamri (pemimpin) walaupun memandang bahawa engkau lebih daripadanya"
  • "Jangan engkau lari dari medan peperangan walaupun engkau binasa dan semua teman-temanmu lari"
  • 'Infakkan kelebihan hartamu kepada keluargamu"
  • "Janganlah engkau membuang rotan dari keluargamu kerana sayang hendak memukulnya. Pukullah kerana mendidik, bukan mendera"
  • "Berilah amaran kepada mereka supaya takut akan Allah SWT"
(Hadis Riwayat Bukhari, Ahmad, Ibnu Majah, Thabrani)

Doa Abu Darda Agar Selamat Dari Malapetaka



Semoga Bermanfaat :)

Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. wasiat ini amat penting untuk kita semua..

    ReplyDelete
  2. moga kita sentiasa mengigati apa yang diwasiatkan oleh junjungan besar kita ini.. inshaAllah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. In sha Allah , jom kita sama-sama :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…