Skip to main content

Umur & Kesihatan, Adakah Ianya Selari?

Ani fikir lama untuk terangkan benda ni,

Ilmu yang kita dapat kita perlu kongsi kan?

Mana taw ianya bermanfaat untuk semua

Ikut cakap Guru hehe :)

Usia & Kesihatan
seronok kan tengok begini?

Umur VS Kesihatan VS EPF


Tiba-tiba relate dengan EPF kan? hehe

Alhamdulillah, EPF kekal dengan usia 55 tahun (Ani pun lega sebenarnya) sebab bagi Ani ianya berkait rapat faktor umur juga kesihatan

Macam-macam feedback kita dengar, yang pasti masing-masing ada reason tersendiri. Bagi Ani 55 sedang elok untuk pengeluaran Akaun 1 :)

Ani tekankan lagi, masing-masing ada sebab sendiri

Orang Dulu-Dulu Tak Sama Dengan Orang Sekarang


Yes! Kalau di tengok dari segi umur dan kesihatan.

Harus di fahami konsepnya, "umur kita makin lama makin panjang, tapi kualiti kesihatan kita lama makin menurun"

Kita tengok satu persatu

Jika dahulu, contoh tahun 1950 an kita tengok Orang Dulu-Dulu kualiti hidup mereka, mereka ambil makanan bersumberkan semulajadi bercucuk tanam dan sebagainya, mereka mengamalkan kualiti hidup yang sihat. Kesihatan dan Umur mereka digunakan selari. Sebagai contoh pada usia 68 tahun dia sudah sakit, 70 tahun meninggal. Kesihatannya terganggu tak lama which is 2 tahun sahaja compare dengan Orang Sekarang.

Orang Sekarang jika kita tengok usia muda tak menjamin yang mereka betul-betul dalam keadaan sihat, common usia 40-50 tahun dah masuk hospital sedangkan hayatnya masih panjang. Fahamkan di sini, kualiti kesihatan juga usia tidak selari. Tempoh menanggung sakit itu lebih lama berbanding orang-orang dahulu.

Di sinilah perbezaan Life Span & Health Span. Kehidupan usia kita, tempoh semasa kita sihat dan semasa tidak sihat . Kita bantu diri untuk corak kualiti hidup kita .

Di Sinilah Peranan Shaklee & Shaklee Independent Distributor


Misi Shaklee adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa sahaja.

Bagaimana?
Dengan membantu dalam penjagaan kesihatan dari bahan yang selamat, semulajadi dan mesra alam

Petikan dari kata-kata Dr Shaklee

"Recognize that you are a product of nature and that your very existence depends upon other products of nature"

"Memandangkan manusia adalah sebahagian daripada isi alam, sudah tentulah kewujuan kita juga amat bergantung kepada produk berasaskan alam semulajadi"

Semoga Bermanfaat! :)


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…