Umur & Kesihatan, Adakah Ianya Selari?

Ani fikir lama untuk terangkan benda ni,

Ilmu yang kita dapat kita perlu kongsi kan?

Mana taw ianya bermanfaat untuk semua

Ikut cakap Guru hehe :)

Usia & Kesihatan
seronok kan tengok begini?

Umur VS Kesihatan VS EPF


Tiba-tiba relate dengan EPF kan? hehe

Alhamdulillah, EPF kekal dengan usia 55 tahun (Ani pun lega sebenarnya) sebab bagi Ani ianya berkait rapat faktor umur juga kesihatan

Macam-macam feedback kita dengar, yang pasti masing-masing ada reason tersendiri. Bagi Ani 55 sedang elok untuk pengeluaran Akaun 1 :)

Ani tekankan lagi, masing-masing ada sebab sendiri

Orang Dulu-Dulu Tak Sama Dengan Orang Sekarang


Yes! Kalau di tengok dari segi umur dan kesihatan.

Harus di fahami konsepnya, "umur kita makin lama makin panjang, tapi kualiti kesihatan kita lama makin menurun"

Kita tengok satu persatu

Jika dahulu, contoh tahun 1950 an kita tengok Orang Dulu-Dulu kualiti hidup mereka, mereka ambil makanan bersumberkan semulajadi bercucuk tanam dan sebagainya, mereka mengamalkan kualiti hidup yang sihat. Kesihatan dan Umur mereka digunakan selari. Sebagai contoh pada usia 68 tahun dia sudah sakit, 70 tahun meninggal. Kesihatannya terganggu tak lama which is 2 tahun sahaja compare dengan Orang Sekarang.

Orang Sekarang jika kita tengok usia muda tak menjamin yang mereka betul-betul dalam keadaan sihat, common usia 40-50 tahun dah masuk hospital sedangkan hayatnya masih panjang. Fahamkan di sini, kualiti kesihatan juga usia tidak selari. Tempoh menanggung sakit itu lebih lama berbanding orang-orang dahulu.

Di sinilah perbezaan Life Span & Health Span. Kehidupan usia kita, tempoh semasa kita sihat dan semasa tidak sihat . Kita bantu diri untuk corak kualiti hidup kita .

Di Sinilah Peranan Shaklee & Shaklee Independent Distributor


Misi Shaklee adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih sihat kepada setiap insan dan kehidupan yang lebih baik kepada sesiapa sahaja.

Bagaimana?
Dengan membantu dalam penjagaan kesihatan dari bahan yang selamat, semulajadi dan mesra alam

Petikan dari kata-kata Dr Shaklee

"Recognize that you are a product of nature and that your very existence depends upon other products of nature"

"Memandangkan manusia adalah sebahagian daripada isi alam, sudah tentulah kewujuan kita juga amat bergantung kepada produk berasaskan alam semulajadi"

Semoga Bermanfaat! :)


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid