Skip to main content

Tanda, Punca & Langkah Mengawal Sindrom Mata Kering Tampak Lesu Tidak Bermaya

Selalu nampak orang yang kelesuan mata? 

Nampak seperti kelesuan dan tak bermaya?

Sindrom kekeringan dan kelesuan mata semakin menjadi dan bertambah dari semasa ke semasa. Semuanya adalah di sebabkan faktor persekitaran. Cuaca, habuk, asap dan aktiviti harian berterusan menjadi punca utama kepada sindrom ini.

Mata lesu dan tidak bermaya di sebalik kecantikan

Tanda -Tanda Sindrom Kekeringan & Kelesuan Mata

  • Mata terasa pedih seperti di cucuk-cucuk
  • Mata terasa seperti berpasir dan rasa kurang selesa
  • Kelopak mata terasa berat dan sukar untuk dibuka
  • Pandangan menjadi kabur dan sukar untuk fokus
  • Mata letih seolah-olah kita dalam keadaan menganuk
  • Minat atau fokus untuk aktiviti membaca dan aktiviti kerja di hadapan komputer merosot

Punca Utama Penyumbang Kepada Sindrom Kekeringan & Kelesuan Mata

  • Jarang mengelipkan mata kerana terlalu fokus atau tumpu pada kerja yang dilakukan
  • Duduk di hadapan komputer dalam jangka waktu yang panjang dan lama
  • Radang konjunktivitis sebab terdedah kepada bahan-bahan tertentu seperti kimia, asap rokok dan draf air cond .

Cara Untuk Mengawal Masalah Kekeringan & Kelesuan Mata

  • Jangan sentuh atau gosok mata dengan kedua-dua belah tangan
  • Cuci tangan dengan bersih secara berkala
  • Guna sunglasses (kaca mata hitam) ketika berada di luar rumah
  • Gunakan titisan mata yang sesuai daan di sarankan oleh pakar perubatan
  • Elak berada di tempat terdedah dengan aktiviti pencemaran.

Supplement Untuk Penjagaan Kesihatan Mata

Carotomax Untuk Penjagaan Kesihatan Mata

Carotomax mengandungi :


  • Alpha Carotene yang baik untuk penglihatan mata, membantu menyihatkan mata dan membantu menghalang degenarasi penglihatan
  • Beta Carotene membantu memperbaiki kulit, mempercepatkan pemulihan luka dan membantu mempertingkatkan sistem imun
  • Lycopene bersifat anti-oksida dan membantu menghalang penuaan organ
  • Astaxanthin membantu melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL
  • Lutein membantu menyekat katarak, AMD (Age Related Macular Disease)
  • Zeaxanthin membantu melindungi mata dan menuras gelombang biru pendek yang berbahaya


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb @ Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. okeh.

    kena berjaga-jaga la bila nampak sindrom nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul,

      cepat-cepat amik langkah pencegahan, rehatkan mata :)

      Delete
  2. Bahaya ni kalau tak jaga dengan baik..mata tu..pancaindra yang penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul.Dengan mata kita belajar macam -macam. Salah satu nikmat, Alhamdulillah :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…