Posts

Showing posts from April, 2014

TIPS TIDUR BERKUALITI!

Image
Assalamualaikum, :)


" Dan Dialah Tuhan yang menjadikan malam untuk kamu sebagai pakaian dan menjadikan tidur untuk berhenti rehat, serta menjadikan siang untuk keluar mencari rezeki" (Al-Furqan : 47)
Terasa sedap hati bila mulakan entri dengan maksud ayat Al-Qur'an. Alhamdulillah. :)
Baik!
Semua  perlukan waktu rehat Semua suka tidur kan? kan? kan? Tapi kenapa la bangun dari tidur rasa sakit lenguh-lenguh badan macam tak tidur. Kepala macam nak tidur lagi bila dah bangun.

AWAT LAGU TU??
Bila lepas subuh lagi menjadi-jadi. Bangun!! Cergas di pagi hari! Jangan ada jangkitan virus M yakni Malas , jauh jauh!! (buat aksi tendang dengan sifat M)
Tapi, penatlah Ani, nak tidur lama.. Camner nak dapatkan tidur yang berkualiti?
Meh, cek bagi tips :)



Tidurlah dalam keadaan gelap.Daripada Ibnu Umar , Rasulullah S.A.W bersabda: "Janganlah kamu membiarkan api menyala ketika kamu tidur" (Riwayat Bukhari) Tidur dalam gelap itu sunnah :) Kelenjar pineal memerlukan kegelapan untuk menghasilk…

KENAPA MALAS DAN BUNTU??

Image
Assalamualaikum, 

Sebenarnya tajuk di atas adalah di sebabkan kepala ani dah terantuk, baru tersedar benjol yang besar dah ada di atas dahi!

Kadang-kadang kan kita nak sesuatu, tapi tak taw kenapa ntah
Kenapa? Kenapa dan Kenapa?? Memula nak buat pastu kejap lagi la, nanti-nantilah buat! (Tangguh)


Sebab apa tangguh?  Sebab MATLAMAT tak specific!

Banyak Alasan dan berada di zon selesa! 
Sangatlah teramatlah betul.
Ibarat pelajar yang inginkan 10A, bila tiada matlamat specific,  beginilah jawapannya,
S : Nak berapa A? J :  Banyak BAnyak BAnyak!!
S : Banyak tu berapa? J : Berapa-berapa jelah.
Adeh, Boleh ketuk kepala sekarang!!

Ani sedar hidup perlukan kekuatan. Hidup juga perlukan semangat. Ujian yang datang pada setiap insan adalah tidak sama. Hargai setiap insan yang hadir dalam hidup kita.
Ani percaya dengan kekuatan diri. Ani percaya pada semangat diri. Perlukan sokongan. Biar jatuh berkali-kali, bangkit beribu kali. Jadikan setiap masalah yang hadir sekecil tapak tangan. Fokus kepada penyelesaian.
Dal…

PESAN MAMA DALAM MEMBELI RUMAH!

Image
Assalamualaikum,


Entri pada hari ini sebenarnya relate sangat dengan ani. Sebabnya pesanan mama  untuk anaknya jika ingin membeli rumah :))
Ya, mama bukanlah architect mahupun engineer, tapi ani rasa pesanannya elok untuk dikongsikan bersama ^-^V
Pesan Mama :

Sebagai seorang muslim, beli rumah yang hampir dengan surau atau masjid.  Mama kata agak-agak leka,  surau atau masjid mampu mengingatkan kita kembali kepada Pencipta. Azan, Bacaan Al-Qur'an, Kuliah Ilmu. Tidak kah itu tips paling utama dalam mencari rumah? :)Tengok dan kenali bakal jiran. Cuba berborak, dari perbualan.. kita tahu bakal jiran kita bagaimana. Jiran sangat memainkan peranan. Kalau baik jiran, damailah hati. Boleh tengok-tengokkan rumah bila kita tiada, silaturrahim in sha Allah baik. Hanya dua pesanan namun tangkap dalam hati :)
Yang ni pula penambahan dari Ani :)

Public transport. Ini memang point penting bagi ani selepas 2 tips yang mama beri. LRT, Bas, senang nak dapat taxi, senang nak bergerak bagi yang tiada ken…

AMBIL B-COMPLEX, AIR KENCING BEWARNA KUNING??

Assalamualaikum,
Berbalik kepada tajuk di atas, anda pernah mengalami masalah berikut?
Kenapa urine jadi kuning selepas mengambil B-Complex??
Adakah tanda bagi setiap warna urine?
KUNING PUCAT  : warna urine normal
KUNING CERAH : warna urine akibat pengambilan Vitamin B Complex
KUNING GELAP : dehidrasi atau akibat pengambilan Vitamin B Complex
KECOKLATAN : pengambilan ubat-ubatan atau mempunyai masalah dengan organ hati
OREN : dehidrasi atau kesan pengambilan carotomax
KERUH : jangkitan saluran kencing/ kencing kotor (UTI)
KEMERAH-MERAHAN : Jangkitan pada buah pinggang atau penyakit berkaitan
KEBIRU-BIRUAN : Kesan pengambilan ubat-ubatan atau sejenis penyakit yang di namakan Blue Diaper System.
sumber: Shaklee Malaysia.
Harus di ketahui, B- Complex adalah vitamin larut air. Warna kuning yang terdapat pada B-Complex adalah disebabkan oleh Vitamin B2 atau di gelar sebagai Riboflavin. Apabila terdapat molekul berlebihan atau yang tidak diperlukan , ianya akan di salur keluar melalui air kencing.
Jika …

SET IBU MENGANDUNG. SAYANGI ISTERI SELAMA-LAMANYA!

Image
Assalamualaikum, 
Anda sayang isteri anda? Ingin berikan yang terbaik untuk isteri anda semasa dia mengandungkan zuriat anda?  Ini yang terbaik untuk ibu mengandung.


SET HAMIL LENGKAP SHAKLEE SAYANGI ISTERI SELAMA-LAMANYA!
Harus di ketahui, para suami, apabila para isteri mengandung, isteri anda akan mengalami perubahan yang sebelum ini dia tidak pernah merasa seperti mabuk, loya, mengidam, sakit belakang, perubahan fizikal dan emosi juga perubahan dalam rutin harian wanita. 
Atas disebabkan itu, set kasih dan sayang suami baik bagi ibu hamil. Jom ambil supplemet Shaklee dengan Set Hamil Lengkap Shaklee :)
**Pengambilan supplement Shaklee mengikut Trimester. Apakah itu Trimester? Trimester itu adalah fasa mengikut usia mengandung.
Trimester 1 : minggu 0-12 Trimester 2 : minggu 12-24 Trimester 3 : minggu 24-36
Bagi TRIMESTER 1, cadangan supplement untuk ibu mengandung adalah :
 VITA-LEA, VITAMIN C, B-COMPLEX, OSTEMATRIX
Awat banyak sangat ni Ani?
Sabaq dulu, meh ani habaq ye satu-satu cek habaq kat han…

Mari Menjana Minda!!

Image
Assalamualaikum,  
Meh kalian, kita menjana minda dengan maklumat-maklumat yang mungkin sesetengahnya tahu dan sesetengahnya tidak tahu!
Tentang apa?
Shaklee la!
TAK KENAL MAKA TAK CINTA!
DAH KENAL JATUH CINTA!!

TAHUKAH ANDA???

Shaklee bermula pada tahun 1915 hingga kini!!! Wah lama tu (:Produk Shaklee TIADA Paraben, Bisfenol-A, Peluntur, Perisa Tiruan, Pewarna Tiruan, Lemak Trans dan bahan barangan lain.Produk Shaklee dalam pasaran Malaysia telah di sahkan halal oleh Islamic Services of America.Shaklee bukan sahaja mempunyai nutrisi yang sihat malah shaklee juga mempunyai penjagaan kecantikan yang sihat serta rumah yang sihat.Lebih daripada 80000 ujian kualiti di jalankan ke atas produk Shaklee bagi memastikan ianya berkesan dan tulen.54 pingat emas Olimpik telah dimenangi oleh para atlet yang menggunakan produk Shaklee.Daripada bahan -bahan semulajadi yang paling halus dan tulen.Peneraju dalam pergerakan alam sekitar.Produk yang benar-benar selamat untuk anda, rumah dan juga bumi kita bers…

Siapakah Si Kuning??

Image
Assalamualaikum,


Alhamdulillah jumpa lagi di entri baru.
Siapakah si kuning???
Adakah sehelai baju?

Spongebob kah? Cer senyum macam Spongebob :)


Kereta kuning kah?
Oh, I luv kereta ni hehe
Atau apakah sebenarnya?
Sebenarnya adalah , ini :
B-COMPLEX SHAKLEE!
Kuning bukan sebarang kuning, kuning yang banyak khasiatnya :)
Tahukah anda? B-complex adalah Vitamin B! :)
Apakah yang terkandung dalam Si Kuning ni? 


Mari kita lihat setiap manfaat   :)
VITAMIN B1 Ia membantu melancarkan metabolismeMelancarkan peredarah darahMemulihkan gangguan sarafMengoptimumkan aktiviti kognititf dan fungsi otakVITAMIN B2 Riboflavin terdapat dalam sumber makanan keju, susu, sayur hijau dan dagingMembantu dalam proses metabolisme tubuh.Baik untuk pertumbuhan tulang pada bayiMenjaga penglihatan mata agar tidak kabur
VITAMIN B5 Membuat rambut dan kulit menjadi lebih sihatMenstabilkan metabolisme pada permukaan kulitMenjaga kelembapan kulitMembantu mengurangkan stress
VITAMIN B6 Membantu melancarkan metabolismeMembantu sintesis RNA &am…

POKET KOYAK? FULUS TERBANG??

Image
Assalamualaikum


Pernah rasa macam tu? Selalu fulus terbang? Macam mana nak kasi poket tak koyak, ada top-up untuk fulusnya?
Semoga sedikit perkongsian membawa manfaat bersama .



Tabung kecemasan

Cuba letakkan satu tabung di office atau satu tempat yang kita tahu kalau kita amik rasa malunyaaaaa nak amik walaupun tempat tu tersembunyi. Takkan nak tebuk tabung kat office kan? dengar keching-keching nye hehe Jadi tak boleh tak boleh!! Kuatkan diri! Guna tabung kecemasan ini sewaktu kecemasan. Cuba letakkan sehari RM1 dalam tabung. Istiqamah. RM1 je. :) MasakBawa bekal. Eiyuuuu, tak glamour la. OK! Nak glamour atau nak poket tembus? erm..tak sesuai ;) Kita sendiri tahu perbelanjaan kita. Kalau kita rasa bawa bekal itu menjimatkan , why not? Bawak je!! Orang nak cakap, cakaplah. Asalkan hati senang, fulus tak habis sebelum waktunya. Jadi boleh senyum panjang :)))
InternetYe! Internet itu perlu bagi sesetengah keadaan. Tapi fikir balik, perlu atau kehendak? Kalau perlu , pilih plan yang terbaik. A…

KELAPA JELLY PENYEJUK BADAN! :)

Image
Assalamualaikum,
Tahukah anda Kelapa Jelly mampu untuk menyejukkan badan?

Tapi, bagaimana untuk membuatnya?
Baik, meh tengok bahan-bahannya :)


1 cawan air kelapa muda1 sudu besar isi kelapa muda (di hiris secara kasar)1/4 agar-agarGula batu (secukup rasa)Cara membuatnya adalah :)
Masak air kelapa muda di atas api yang perlahanKemudian, masukkan agar-agar dan kacau secara perlahanTambah gula batu secukup rasa dan masukkan isi kelapa muda yang telah di hiris kasar tadiTuang ke dalam cawan dan sejukkan di dalam peti sejukSedia untuk di makan
Semoga Berjaya! 

SET KESUBURAN SUAMI ISTERI

Image
Assalamualaikum,

Hari ni, ani nak bercerita tentang Set Kesuburan Suami Isteri. 

Sebelum tu, ani cuma kata kita cuma boleh berusaha. Allah Maha Memberi
Sedikit info tentang Set Kesuburan Shaklee.
Set Cadangan 
ISTERI  : ESP + GLA

ESP 
Protein bukan GMO yang lengkap dengan semua Asid Amino perlu. ESP membantu membentuk tisu rahim yang sihat. Ia membantu memastikan sel ovum yang sihat dan meningkatkan peluang persenyawaan. ESP makanan tambahan dalam memastikan sel di dalam badan sihat dan sempurna.

GLAMembantu dalam mengembalikan keseimbangan hormon wanita. Baik untuk meningkatkan kesuburan isteri. Membantu untuk sperma lebih lama di dalam tiub fallopio dan meningkatkan peluang untuk persenyawaan berlaku.Ia membantu menghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti.

SUAMI : VITAMIN E + ZINC COMPLEX
VITAMIN EIa melancarkan peredaran pembuluh darah. Membantu meningkatkan keinginan seksual dan membantu membentuk sel sperma yang sihat.
ZINC COMPLEXMembantu mengembalikan keseimbangan hormon lelaki.…

Kelebihan Jalan Kaki?

Image
Assalamualaikum, 
Anda pernah tahu tak yang sebenarnya berjalan kaki punya kelebihan? 

Bagi yang tak suka untuk berjalan kaki atau dalam erti kata lain "mengelat" dalam bab ini hehe, entri ini sesuai untuk anda dan semua :)
Kuasa Berjalan Kaki!
Membantu menurunkan serangan jantung.
Berjalan dengan cepat boleh mengalirkan darah ke dalam jantung. Kolestrol baik iaitu HDL bertindak sebagai span penyerap kolestrol (LDL) akan meningkat dengan berjalan kaki secara tergopoh-gopoh. Makanya, berjalan dengan cepat boleh menurunkan risiko sakit jantung!

Cara mudah untuk mula  bagi yang sudah berkeluarga, Bermain dengan anak siapa yang lebih cepat berjalan kaki atau bagi yang belum berumahtangga, boleh praktikkan cara di atas bersama rakan dan tukar cara jalan secara cepat :).
Membakar lemak.
Rutin berjalan kaki akan meningkatkan kadar metabolisme tubuh!. Apabila berjalan kaki, ada kalori yang terbuang dan lebihan kalori yang tersimpan dalam badan akan turut terbakar. Hasilnya, ia membantu dala…

MIGRAINE MAKE U FEEL LIKE A ZOMBIE! ARGH!!!

Image
Assalamualaikum, 




Pernah rasa macam ni?
Atau lebih teruk lagi, mata sebelah tak boleh buka, rasa macam nak hentak kepala atas meja , dah pening marah orang pula tu, marah nya bukan marah boleh tahan, marah menjerit-jerit, aiyo semua tentang migraine. Kalau boleh, nak halau je semua orang! Tangan, bahu, muka rasa seperti kebas.

Sememangnya, tiada siapa yang inginkan migraine. Kerja jadi terbantut. Tergendala. 

Apakah itu migraine?
Migraine adalah bila anda menghadapi sakit kepala yang teramat sangat, berdenyut-denyut  dan berlangsung antara 4-72 jam . Ia sekaligus mengganggu kerja harian kita.
Apakah penyebab kepada berlakunya migraine?

Physical/emotional stressKurangnya makanan berkhasiatMerokokPerubahan hormon kepada wanitaMengadap skrin komputer terlalu lamaTension headachesChanges in sleep patternsTeeth grindingKeturunan : Jika ibu mengalami migraine semasa mudanya, anak juga boleh mengalami migraine
**  Sememangnya Ani bukanlah doctor, cumanya mengambil sedikit pengalaman yang lain untuk …

TIPS CERIA DI PAGI HARI :)

Assalamualaikum
Pagi ni bagaimana? Harapnya pagi ini dalam keadaan positif. 
Hari ini, Ani nak memberikan anda Tips Ceria di Pagi Hari.Yeay!
Bagaimana? Sebelum anda tidur, ani galakkan untuk kita bayangkan apa yang kita inginkan. Bayangkan yang baik-baik. Sematkan aura positif. Maafkan salah silap orang lain. Baca surah atau zikir sebelum tidur. Kemudian tidur :)Esok pagi, bangun dari atas katil, terus panjatkan syukur Alhamdulillah kerana kita masih di hidupkan lagi, boleh bantu orang lain, boleh memperbetulkan salah silap. Terus kepada aura positif yang telah kita bawa sebelum tidur. Ingat kembali apa yang kita inginkan. Elak aura negatif di pagi hari.Jaga kebersihan.Harus di ingat, jika anda marah di pagi hari, mood tak best yang telah anda hasilkan tadi akan terbawa-bawa hingga berikutnya. JANGAN YE!Kemaskan diri. Ambil breakfast jangan tinggalkan. Pergi kerja dengan niat yang baik. Kerja kerana Allah, Moga Allah mempermudahkan urusan.Panjangkan silaturrahim.
* Jika sedih, jangan cari …

Kenapa perlu ambil supplements??

Image
Assalamualaikum, Alhamdulillah,
Syukur kepada Nya kita masih bernafas hari ini, masih lagi mampu untuk memperbetulkan salah silap, menghulurkan kebaikan dan yang penting kehadiran kita membuatkan orang sekeliling kita masih lagi tersenyum kerana adanya kita.. Alhamdulillah. 
Jadi, senyum sekarang !
mungkin macam ni!

atau macam ni!

lastly, yeay!
Terasa aura positif tersebar dengan luas :)
Baik, Kenapa kita perlu ambil supplement?

Masih ramai lagi yang di sana belum pasti kenapa kita  amik, yela, rasa badan dah sihat tak perlu amik rasanya. Tak payah ambil supplement I boleh workout.
Betul. Tak salah apa yang mereka katakan!. Perbezaan pendapat membuatkan pemikiran kita sentiasa berkembang. :)
Tapi, sebelum tu harus kita faham apa sebenarnya supplement. Supplement adalah makanan tambahan yang mana ia melengkapkan nutrien yang hilang dalam badan.
Tahukah anda?
Kita sebenarnya sangat terdedah dengan pencemaran alam sekitar dan radikal bebas yang sangat tidak baik untuk badan kita.


Asap kenderaan



Pembakar…