Skip to main content

Siapakah Si Kuning??

Assalamualaikum,


Alhamdulillah jumpa lagi di entri baru.

Siapakah si kuning???

Adakah sehelai baju?


Spongebob kah?
Cer senyum macam Spongebob :)



Kereta kuning kah?

 Oh, I luv kereta ni hehe

Atau apakah sebenarnya?

Sebenarnya adalah , ini :

B-COMPLEX SHAKLEE!

Kuning bukan sebarang kuning, kuning yang banyak khasiatnya :)

Tahukah anda?
B-complex adalah Vitamin B! :)

Apakah yang terkandung dalam Si Kuning ni? 



Mari kita lihat setiap manfaat   :)

VITAMIN B1
  • Ia membantu melancarkan metabolisme
  • Melancarkan peredarah darah
  • Memulihkan gangguan saraf
  • Mengoptimumkan aktiviti kognititf dan fungsi otak
VITAMIN B2
  • Riboflavin terdapat dalam sumber makanan keju, susu, sayur hijau dan daging
  • Membantu dalam proses metabolisme tubuh.
  • Baik untuk pertumbuhan tulang pada bayi
  • Menjaga penglihatan mata agar tidak kabur

VITAMIN B5
  • Membuat rambut dan kulit menjadi lebih sihat
  • Menstabilkan metabolisme pada permukaan kulit
  • Menjaga kelembapan kulit
  • Membantu mengurangkan stress

VITAMIN B6
  • Membantu melancarkan metabolisme
  • Membantu sintesis RNA & DNA
  • Menjaga keseimbangan garam-garam tubuh
VITAMIN B12
  • Membantu pembentukan sel darah merah
  • Membantu melancarkan metabolisme dalam tubuh
  • Mengubah protein , karbohidrat dan lemak kepada tenaga.
Jangan terkejut. Ani juga mengambil Si Kuning ni setiap hari. Kenapa Ani suka? Sebabnya dia membantu dalam menangani stress dan juga menukarkan makanan kepada tenaga! Yeay! :)

Jom ambil B-Complex Shaklee. Hanya 1 biji sehari. 1 botol tahan sehingga 4 bulan.

Berminat, sms/whatsapp Ani 014-7222642 :)






Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…