MIGRAINE MAKE U FEEL LIKE A ZOMBIE! ARGH!!!

Assalamualaikum, 




Pernah rasa macam ni?

Atau lebih teruk lagi, mata sebelah tak boleh buka, rasa macam nak hentak kepala atas meja , dah pening marah orang pula tu, marah nya bukan marah boleh tahan, marah menjerit-jerit, aiyo semua tentang migraine. Kalau boleh, nak halau je semua orang! Tangan, bahu, muka rasa seperti kebas.


Sememangnya, tiada siapa yang inginkan migraine. Kerja jadi terbantut. Tergendala. 


Apakah itu migraine?

Migraine adalah bila anda menghadapi sakit kepala yang teramat sangat, berdenyut-denyut  dan berlangsung antara 4-72 jam . Ia sekaligus mengganggu kerja harian kita.

Apakah penyebab kepada berlakunya migraine?

  • Physical/emotional stress
  • Kurangnya makanan berkhasiat
  • Merokok
  • Perubahan hormon kepada wanita
  • Mengadap skrin komputer terlalu lama
  • Tension headaches
  • Changes in sleep patterns
  • Teeth grinding
  • Keturunan : Jika ibu mengalami migraine semasa mudanya, anak juga boleh mengalami migraine

**  Sememangnya Ani bukanlah doctor, cumanya mengambil sedikit pengalaman yang lain untuk di kongsikan bersama :)

Apa yang boleh membantu untuk mengurangkan migraine?
  1. Tidur 
  2. Bawa diri untuk mandi
  3. Bila kena mingraine, jauhkan diri daripada bunyi bising
  4. Jauhkan diri anda dengan cahaya yang terang
  5. Berhenti makan makanan segera. A big NO to fast food!
  6. Berhenti @ Kurangkan pengambilan kafein. This is totally true, sebabnya ada yang terdekat dengan Ani mengalami migraine, doctor kata kurangkan ambil kafein!
  7. This is the best sebenarnya. SUJUD. Ada urat saraf yang tidak dapat di masukkan dalam darah kerana jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaan darah ke otak manusia. Apabila sujud, otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi.Hebatkan ciptaan Allah? Subhanallah.
  8. Amalkan Surah Al-Waqiah, Ayat 19
  9. Ambil supplement
Bila sebut tentang supplement, cadangan Ani ambil supplement shaklee "Set Migraine"



* Ostematrix membantu mengawal pergerakan otot dan bertindak sebagai transmisi impuls saraf ke otak.Magnesium penting bagi mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang.

* B -complex penting dalam mengawal fungsi saraf dan bersifat anti-stress. Riboflavin dalam B2 membantu menambahkan simpanan tenaga dalam otak.

Berminat dengan Supplement Set Migraine, sms/whatsapp Ani 014-7222642 untuk mendapatkan Set Migraine anda serta maklumat lanjut. 

Semoga sedikit ilmu ini bermanfaat kepada semua, In sha Allah.

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid