Skip to main content

MIGRAINE MAKE U FEEL LIKE A ZOMBIE! ARGH!!!

Assalamualaikum, 




Pernah rasa macam ni?

Atau lebih teruk lagi, mata sebelah tak boleh buka, rasa macam nak hentak kepala atas meja , dah pening marah orang pula tu, marah nya bukan marah boleh tahan, marah menjerit-jerit, aiyo semua tentang migraine. Kalau boleh, nak halau je semua orang! Tangan, bahu, muka rasa seperti kebas.


Sememangnya, tiada siapa yang inginkan migraine. Kerja jadi terbantut. Tergendala. 


Apakah itu migraine?

Migraine adalah bila anda menghadapi sakit kepala yang teramat sangat, berdenyut-denyut  dan berlangsung antara 4-72 jam . Ia sekaligus mengganggu kerja harian kita.

Apakah penyebab kepada berlakunya migraine?

  • Physical/emotional stress
  • Kurangnya makanan berkhasiat
  • Merokok
  • Perubahan hormon kepada wanita
  • Mengadap skrin komputer terlalu lama
  • Tension headaches
  • Changes in sleep patterns
  • Teeth grinding
  • Keturunan : Jika ibu mengalami migraine semasa mudanya, anak juga boleh mengalami migraine

**  Sememangnya Ani bukanlah doctor, cumanya mengambil sedikit pengalaman yang lain untuk di kongsikan bersama :)

Apa yang boleh membantu untuk mengurangkan migraine?
  1. Tidur 
  2. Bawa diri untuk mandi
  3. Bila kena mingraine, jauhkan diri daripada bunyi bising
  4. Jauhkan diri anda dengan cahaya yang terang
  5. Berhenti makan makanan segera. A big NO to fast food!
  6. Berhenti @ Kurangkan pengambilan kafein. This is totally true, sebabnya ada yang terdekat dengan Ani mengalami migraine, doctor kata kurangkan ambil kafein!
  7. This is the best sebenarnya. SUJUD. Ada urat saraf yang tidak dapat di masukkan dalam darah kerana jantung yang berada di dada tidak cukup kuat untuk menampung pembawaan darah ke otak manusia. Apabila sujud, otak dapat bekalan darah dan oksigen yang mencukupi.Hebatkan ciptaan Allah? Subhanallah.
  8. Amalkan Surah Al-Waqiah, Ayat 19
  9. Ambil supplement
Bila sebut tentang supplement, cadangan Ani ambil supplement shaklee "Set Migraine"



* Ostematrix membantu mengawal pergerakan otot dan bertindak sebagai transmisi impuls saraf ke otak.Magnesium penting bagi mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang.

* B -complex penting dalam mengawal fungsi saraf dan bersifat anti-stress. Riboflavin dalam B2 membantu menambahkan simpanan tenaga dalam otak.

Berminat dengan Supplement Set Migraine, sms/whatsapp Ani 014-7222642 untuk mendapatkan Set Migraine anda serta maklumat lanjut. 

Semoga sedikit ilmu ini bermanfaat kepada semua, In sha Allah.

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…