Skip to main content

TIPS TIDUR BERKUALITI!

Assalamualaikum, :)


" Dan Dialah Tuhan yang menjadikan malam untuk kamu sebagai pakaian dan menjadikan tidur untuk berhenti rehat, serta menjadikan siang untuk keluar mencari rezeki" (Al-Furqan : 47)

Terasa sedap hati bila mulakan entri dengan maksud ayat Al-Qur'an.
Alhamdulillah. :)

Baik!

Semua  perlukan waktu rehat
Semua suka tidur kan? kan? kan?
Tapi kenapa la bangun dari tidur rasa sakit lenguh-lenguh badan macam tak tidur. Kepala macam nak tidur lagi bila dah bangun.


AWAT LAGU TU??

Bila lepas subuh lagi menjadi-jadi. Bangun!! Cergas di pagi hari! Jangan ada jangkitan virus M yakni Malas , jauh jauh!! (buat aksi tendang dengan sifat M)

Tapi, penatlah Ani, nak tidur lama.. Camner nak dapatkan tidur yang berkualiti?

Meh, cek bagi tips :)




  • Tidurlah dalam keadaan gelap.
Daripada Ibnu Umar , Rasulullah S.A.W bersabda: "Janganlah kamu membiarkan api menyala ketika kamu tidur" (Riwayat Bukhari) Tidur dalam gelap itu sunnah :)
Kelenjar pineal memerlukan kegelapan untuk menghasilkan melatonin. Melatonin pula akan memberitahu kepada tubuh kita bahawa sekarang adalah masa untuk tidur. Sebarang cahaya yang kita terima ketika itu akan mengelirukan kelenjar pineal dan mengurangkan penghasilan melatonin!

PERSOALANNYA : Apa akan jadi jika melatonin kurang??

Jika kita tidak menerima melatonin secukupnya, kita lebih mudah mengalami gangguan tidur, lesu, depresi dan pelbagai jenis penyakit yang melemahkan sistem-sistem lain dalam tubuh.

  • Praktikkan, setiap hari duduk di luar rumah sekitar 20 minit walaupun pada hari mendung
Sebab pendedahan kepada cahaya siang membantu melaraskan penggera jam dalaman tubuh!

  • Tutup TV atau komputer sejam sebelum tidur
Cahaya TV & komputer kuat hangpa taw tak! huhu Cahaya tu seakan-akan cahaya matahari yang boleh mengelirukan kelenjar pineal

  • Kurangkan aktiviti sekurang-kurangnya sejam sebelum tidur.
Bagi muslim, lebih baik bagi kita before tidur baca Surah Al-Mulk. Baca ayat-ayat Allah itu menenangkan hati taw. :)

  • Jika terbangun tengah malam, bingkaslah bangun bertahajud. 
Percayalah, bila anda bertahajud, anda akan rasa kekuatan yang hadir dalam diri. Perasaan susah nak cakap, tapi cubalah. Anda akan rasa sendiri :))

  • Ambil supplement
Pengambilan supplement membantu mengembalikan nutrien yang hilang dalam tubuh.
Yang sakit2, lenguh2 badan eloklah ambil Ostematrix Shaklee!

Kata mereka yang ambil Ostematrix Shaklee!

  1. "Ambil Ostematrix, bangun esok pagi no more sakit-sakit badan!"
  2. "Paling best bab sembelit! Bangun pagi terus je buat "pelaburan" dengan lancar! Memang terasa clear perut dan kempis perut!"
  3. "Ambil Oste, badan rasa ringan, malam tidur lambat pun sok pagi bangun memang cergas dan segar bugar!"

Ostematrix membantu membekalkan kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Membantu pengecutan otot dan saraf juga mengandungi magnesium, Vitamin D dan mineral zink!

Sebotol hanya RM61! 

Berminat?
sms/whatsapp : 014-7222642
pm fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
like fb : Luvsupplements
Instagram : Luvsupplements
website : www.luvsupplements.blogspot.com

Disclamier : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. 






Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…