Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

SET GOUT

Assalamualaikum :)

Sedarkah kita bahawasanya makanan yang kita makan pada masa kini lebih bersifat ekspress! Tengok je fastfood. Dahla fast, boleh drivethru lagi hehe. Take away pun ada malah sedap!!! ^-^
Tapi dalam sedar tak sedar betul ke cara pemakanan kita ni? 
Hari ini Ani nak bercrita tentang gout
Tahukah anda sakit gout berkait dengan cara pemakanan. Malah, hampir semua pesakit gout gemar memakan daging! dan ada daripadanya suka makan seafood! 
Kebiasaannya , gout terjadi bagi kaum lelaki dalam lingkungan usia 30- 60 tahun.
Tanda-tanda seseorang mengalami penyakit gout :

Tempat serangan utama:  ibu jari kakiRasa sakit di ibu jari kaki : bengkak , merah dan panasRasa seperti dicucuk-cucukSakit-sakit sendi Payah untuk berjalanPenyakit datang secara tiba-tibaGunakan Ais untuk meredakan bengkak? NO!
Kenapa?
Gout terjadi disebabkan pembentukan kristal asid urik! . Jangan sesekali meletakkan ais untuk meredakan bengkak. Ya! Mungkin hilang rasa sakit sebentar tapi untuk keadaan lama ianya boleh…

KENAPA SAYA SUKA JUAL SHAKLEE ^_^

Assalamualaikum :)

Yeay!! Hari ini untuk Ani meluahkan perasaan kenapa Ani suka jual Shaklee!!

Serooonok taw menjual ni hehe.
Sebelum menjual, of course kena jadi ahli Shaklee dulu ^-^
Kenapa Ani seronok?
Masa very flexible. Ikut kita. (Senyum sampai telinga :))Dapat ramai kawan! Yes , kenal kat fb, blog, whatsapp.. and the most important is bila kawan lama kita rapat balik sebabnya muka Ani jual Shaklee. hehe. ;)Group yang best ^-^ Group apa? Bila menjual Shaklee ni ada groupnya. Ani ada mak, nenek, moyang. Bertanya, berkongsi ilmu.. Best!! :)Bila dapat feedback positive dari customer. Alhamdulillah. walaupun supplements hanya membantu dalam proses penyembuhan, dan Ani tahu Allah yang Maha Menyembuh. Tapi, bila dengar ada feedback yang baik, gembira taw.Alhamdulillah !Tengah bulan dapat duit hehe. Ye, Ani tahu, gaji mostly dapat akhir bulan, tapi Shaklee bagi bonus tengah bulan.  In sha Allah , kira ada rezeki tengah bulan tu :)Lagi banyak dapat ilmu baru. Sebabnya selama ni, masa tak joi…

ALFALFA

Assalamualaikum :)

Hari ni Ani nak kongsikan tentang Alfalfa :)
atau lebih di kenali sebagai 


The Father of All Foods
Kenapa hari ni nak bincang Alfalfa Ani? 
Because of this ^_^ Actually Ani nak tanya khabar tapi Alhamdulillah dengan keizinan Allah, asthma customer ani menunjukkan pengurangan. Benar, supplements membantu kepada proses pemulihan dan untuk makluman semua, customer ani baru amik 2 minggu Alfalfa. :)
Terbaik kan?
Semua dengan izin-Nya
Baik!
Alfalfa bentuknya bagaimana? Begini ^_^

Alfalfa adalah sumber klorofil pigmen dari tumbuhan semulajadi, vitamin dan mineral surih. 
Apa kelebihan Alfalfa? 

Mengandungi enzim penting untuk penghadaman makananMelegakan rasa kebas dan sakit sendiMengurangkan toksinMerendahkan kolestrolMambantu merawat asthmaMembantu masalah alergi dan eczemaMelegakan sembelitBertindak sebagai milk boosterMemulihkan urat selepas bersalinMenuetralkan asid dalam badan
Shaklee hanya menggunakan alfalfa yang terbaik yang mana tumbuh di California yang kaya dengan pelbagai j…

SET KURUS PART 2 :)

Assalamualaikum :)
Kali ni tentang Set Kurus lagi tapi lagi mendalam :)
Kita pergi step by step :).
SET KURUS Shaklee terbahagi kepada 3 bahagian iaitu :


Mari bincang satu-persatu :)
BUANG LEMAK

ALFALFA
Apa kelebihan Alfalfa untuk kurus?
Kaya dengan nutrisi dan mineral surihMengandungi enzim penting untuk penghadaman makananMengurangkan toksinMerendahkan kolestrolMenyingkirkan lemak dan kolestrolMenuetralkan asid dalam badanAlfalfa sumber klorofil pigmen tumbuhan semulajadi, vitamin dan mineral surih. Ia terkandung di dalam Alfalfa Complex :) Setiap hidangan mengandungi 300mg kalsium bersamaan dengan segelas susu :)
HERB-LAX
Kelebihan Herb-Lax :) Meningkatkan proses pencernaan secara lawasMengurangkan sembelitMengempiskan perutMembersihkan ususMemudahkan fungsi usus dalam badan Mengurangkan bau badanHerb-Lax adalah julap lembut untuk kegunaan sekali sekala yang mana ia menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut bagi membantu proses semulajadi tubuh badan. :)
BAKAR/MENGHURAI LEMAK

OMEGA GUARD
One …

SET KURUS PART 1 :)

Assalamualaikum :)

Bertemu kembali untuk Set Kurus Part 1. :) (gitu ada part mengepart ;P )

OK. Apa yang ingin di bincangkan? 
Tentang ini :) ALFALFA :) HERB-LAX :) LECITHIN
Baik!
ALFALFA Alfalfa ada besar dan kecil (seperti di atas ^-^ )
Tahukah anda Alfalfa di panggil sebagai The Father of All Foods :)
Kenapa?
Sebab Alfalfa merupakan pusat pengumpulan nutrein. 
Ya! :)
Akarnya mengunjur sedalam 6 meter ke bawah yang mampu menyerap pelbagai zat dan mineral dalam mendapan tanah . :)
Alfalfa juga mengandungi Vitamin A, C, dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi. Tugas Alfalfa untuk set kurus adalah membuang lemak dan toksin :)
Kelebihan Alfalfa :

Mengurangkan toksinMerendahkan kolestrolMelegakan rasa kebas, sakit sendi dan keletihanMenyingkirkan lemak dan kolestrolMenuetralkan asid dalam badanMelegakan sembelitMerawat asthmaMilk BoosterMencuci buah pinggang dan merawat kencing kotorAlfalfa Complex di bangunkan sendiri oleh Dr. Shaklee dalam tahun 1950an :) Shaklee hanya menggunakan alfalf…

VITAMIN UNTUK ANAK ANDA :)

Assalamualaikum dan Selamat Pagi :)

Hari ni update blog awal daripada biasa. Alhamdulillah Allah bagi keringanan untuk hari ini. Semoga kita semua diberkati Nya ..In sha Allah :)
Baik! Vitamin untuk anak anda :)) Suka cita di maklumkan bahawa Vitamin yang terlibat adalah Cheweable Vitamin C, Mealshakes dan Omega Guard :) 
Bila bercerita tentang Vitamin untuk anak anda (senyum :) ) , Ani teringat masa kecik-kecik dulu. Mama selalu bagi Vitamin C untuk kami adik beradik. Dan bagi Ani pulak, kalau Ani makan Vitamin C masa tu dah kuat habisla hehe. Siap tunjuk kat kawan makan Vitamin C , dan adalah 1 hari tu bagi dekat semua kawan yang kat rumah nak berkongsi kegembiraan makan vitamin C hehe (nostalgia betul ) lepastu teruskan dengan aktiviti bermain. Betul-betul rasa mama adalah mama terbaik yang Ani ada dan tak mungkin ada pengganti dunia akhirat. Saya sayang Mama saya ^_^
Ibu selalu ingin memberikan yang terbaik untuk anak-anaknya baik dari segi agama, kesihatan, akademik, pergaulan dan sebag…

SET SENDI

Assalamualaikum :)

Hari ni Ani nak bersok sek tentang Set Sendi :)


Apa itu sendi?
Sendi atau  Ostheoarthritis adalah salah satu keadaan di mana sendi kita berasa sakit akibat pergeseran di antara hujung-hujung tulang sendi. 
Sesiapa yang mempunyai ahli keluarga yang menghidap sakit sendi, pasti merasa kasihan kerana kesakitan yang mereka alami :( . 
Ani tersentuh hati bila tengok orang yang sakit sendi solat. Alahai kesian sangat. Alhamdulillah kita sihat :)
Terus ke faktor berlakunya sakit sendi.

* Kalau ikut mak Ani, katanya org tu suka berembun malam masa muda-muda, keadaan sejuk jadinya kesan di hari tua huhu Wallahualam
Antara faktornya adalah :
Faktor keturunanOrang yang berusiaLebih berat badanTerlalu aktif , lebihnya aktiviti fizikal seperti atlet, buruh dan sebagainyaMengalami masalah otot pehaBaik, terus ke set sendi satu persatu :)
* ADVANCED JOINT HEALTH TABLET Salah satu produk yang cepat habis bila Ani nak amik stock. Aisyh.. 
AJHT mengandungi ekstrak Boswellia, ekstrak Jagung dan …

SET DARAH TINGGI

Assalamualaikum :)
Seperti tajuk di atas iaitu Darah Tinggi.


Ingat time kecik-kecik dulu, memang ani set dalam minda siapa yang ada darah tinggi dia suka marah sebabnya darahnya tinggi hehe. (pandangan zaman kecik dulu)
Tapi apa itu Darah Tinggi?
Darah Tinggi atau Hypertension merujuk kepada tahap tekanan darah meningkat lebih daripada biasa 
Selalu kita tengok untuk membaca tekanan darah ada dua nombor iaitu bacaan atas dan bacaan bawah.
* Fokus ye tentang bacaan atas dan bacaan bawah *
Bacaan atas merujuk kepada apa? Bacaan atas merujuk kepada tekanan yang berlaku ke atas pembuluh arteri atau senang nak faham denyutan jantung
manakala


Bacaan bawah pula merujuk kepada tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. (tekanan diastolik)
Sebab itulah kalau nak buat bacaan darah Doctor suruh sama ada kita baring mahupun duduk sebab posisi itulah yang terbaik untuk bacaan darah :)


Baik! :)

Sekarang kita dah taw bacaan atas dan bacaan bawah. Jadi bagaimana nak taw normal ke tidak? 
Begini :

Untuk No…

SET JANTUNG :)

Assalamualaikum :)

Terus ke topik :


 JANTUNG :)
Beginilah struktur jantung :)
Tahukah anda?


Jantung kita tidak pernah berhenti bergerak? Jantung adalah salah satu anugerah Allah kepada kita. Jangan lupa ucap Alhamdulillah. :) Mengikut kajian juga ( Ani tak ingat, tapi pernah baca) setiap degupan jantung kita bila di analyze sebenarnya menyebut Allah, Allah, Allah. Besarkan kekuasaan Allah. Subhanallah.

Penyakit jantung terjadi disebabkan oleh penyempitan pembuluh arteri yang mengalirkan darah ke otot jantung. Apabila penyempitan berlaku secara serius, maka terjadilah serangan jantung.
Tanda mempunyai penyakit jantung

Sesak nafasSelalu rasa kepala pusing dan pengsanJantung berdebar-debar disebabkan oleh palpitasiJANTUNG BERHENTI BOLEH MEMBAWA MAUT
Penyebab penyakit jantung  Merokok dengan banyaknyaMakanan yang berlemak atau kolestrol tinggiDiabetis mellitusKurang bersukanKegemukanMinum minuman beralkoholRadikal bebas
Terus ke topik asal :


SET JANTUNG :) BAIK! OMEGA GUARD & CoQ HEALTH PLUS
Kita pe…

CoQ Health

Assalamualaikum :) 


Seperti mana yang diketahui dekat fb Luvsupplements ani promote ni : Baik :) Set Jantung ^-^
Tapi macam tak manis ani straight untuk discuss perihal Set Jantung tanpa membicarakan CoQ Health dulu . Jadi (senyum ) hari ini tentang (tentang tu ikut cara ani cakap hehe(senyum lagi:)) ) 
CoQ HEALTH PLUS

Terus kita bincang CoQ Health Plus :)


Apakah itu CoQ Health Plus ( CoQ10) ?
CoQ Health Plus atau Coenzyme Q10 ialah nutrein larut lemak semulajadi yang terdapat di dalam setiap sel.
CoQ 10 BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG !! 
Selain daripada nutrein lemak semulajadi yang terdapat dalam sel , ia juga bertanggungjawab dalam menghasilkan tenaga danantioksida semulajadi ^-^.
Apa yang ada dalam CoQ HEalth Plus Shaklee ni? 
Meh tengok sama-sama ;)

Seperti mana kita ketahui Vitamin E sifatnya antioksidan. :) Makanya, apabila CoQ10 bergabung dengan Vitamin E ia membantu memberikan perlindungan sempurna kepada sel badan kita :)

Bagaimana Ani?
Dengan menjaga kesihatan arteri dan mengurangkan pengoks…

Vitamin E Complex

Assalamualaikum (:


Kataku semalam nak cerita tentang Omega Guard lagi, tapi bila ternampak gambar ni terus tukar topik jap. 
VITAMIN E COMPLEX
Mari tengok bersama :)
Jlo ambil Vitamin E Shaklee guys!!!
(agak terkejut pada mulanya, tapi apa yang nak diherankan Shaklee kan dari US ;) )


Ada rasa macam teringin tak? (sambil angkat kening sebelah dan smile )
Baik! Sedikit penerangan untuk Vitamin E Complex Vitamin E Complex mengandungi Vitamin E (d-alfa tokoferol) dari minyak sayuran dan selenium .
Apa kelebihan Vitamin E Shaklee ? 
Menolong melawan penuaan pra-matang kulitMengurangkan risiko sakit jantungMenyokong prestasi otot Mempercepatkan pemulihanMengecilkan pori-pori wajahMenghilangkan parutMeningkatkan kelembapan kulitBagus untuk memudarkan parut dengan cepatMengawal minyakMengawal kolestrol
Paling penting Vitamin E Shaklee antioksidan dan menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas. :) Tanpa perasa, pewarna dan pemanis tiruan :)
Jap antioksidan itu apa? :) Antioksidan bermaksud zat yang melindu…