Skip to main content

SET DARAH TINGGI

Assalamualaikum :)

Seperti tajuk di atas iaitu Darah Tinggi.


Ingat time kecik-kecik dulu, memang ani set dalam minda siapa yang ada darah tinggi dia suka marah sebabnya darahnya tinggi hehe. (pandangan zaman kecik dulu)

Tapi apa itu Darah Tinggi?
Darah Tinggi atau Hypertension merujuk kepada tahap tekanan darah meningkat lebih daripada biasa 

Selalu kita tengok untuk membaca tekanan darah ada dua nombor iaitu bacaan atas dan bacaan bawah.

* Fokus ye tentang bacaan atas dan bacaan bawah *

Bacaan atas merujuk kepada apa?
Bacaan atas merujuk kepada tekanan yang berlaku ke atas pembuluh arteri atau senang nak faham denyutan jantung

manakala


Bacaan bawah pula merujuk kepada tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. (tekanan diastolik)

Sebab itulah kalau nak buat bacaan darah Doctor suruh sama ada kita baring mahupun duduk sebab posisi itulah yang terbaik untuk bacaan darah :)


Baik! :)


Sekarang kita dah taw bacaan atas dan bacaan bawah. Jadi bagaimana nak taw normal ke tidak? 

Begini :

  • Untuk Normal , bacaan atas < 120 manakala bacaan bawah < 80
  • Untuk Pra Hypertensi, bacaan atas 120-139 manakala bacaan bawah 80-89
  • Bagi Hypertensi Peringkat 1, bacaan atas  140-159 dan bacaan bawah 90-99
  • Akhir sekali Hypertensi Peringkat 2, bacaan atas < 160 dan bacaan bawah < 100
Punca berlakunya tekanan Darah Tinggi :
  • Penyempitan arteri
  • Isi padu darah lebih dari normal
  • Denyutan jantung lebih cepat 
  • Strok
  • Gangguan penglihatan mata 
  • Kerosakan buah pinggang
  • Pengambilan alkohol yang berlebihan
  • Sejarah keluarga
SET DARAH TINGGI 
OMEGA GUARD & GARLIC COMPLEX

OMEGA GUARD
  • Mencegah penyakit saluran darah dan strok
  • Melancarkan saluran dan peredaran darah
  • Membantu dan mengekalkan tekanan darah
  • Mengurangkan kesakitan @ ketegangan leher @ sakit kepala
  • Merendahkan kolestrol
  • Menghindarkan pembekuan darah dalam badan
GARLIC COMPLEX
  • Menurunkan tekanan darah
  • Mengurangkan bekuan darah
  • Menurunkan kolestrol dan kelikatan darah
  • Anti bakteria dan anti viral
  • Menghalang strok
  • Meningkatkan imunisasi/pertahanan badan
Berminat sms/whatsapp Ani 0147222642 untuk maklumat lanjut :)

Terima Kasih :)

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…