Skip to main content

SET GOUT

Assalamualaikum :)

Sedarkah kita bahawasanya makanan yang kita makan pada masa kini lebih bersifat ekspress! Tengok je fastfood. Dahla fast, boleh drivethru lagi hehe. Take away pun ada malah sedap!!! ^-^

Tapi dalam sedar tak sedar betul ke cara pemakanan kita ni? 

Hari ini Ani nak bercrita tentang gout

Tahukah anda sakit gout berkait dengan cara pemakanan. Malah, hampir semua pesakit gout gemar memakan daging! dan ada daripadanya suka makan seafood! 

Kebiasaannya , gout terjadi bagi kaum lelaki dalam lingkungan usia 30- 60 tahun.

Tanda-tanda seseorang mengalami penyakit gout :

  • Tempat serangan utama:  ibu jari kaki
  • Rasa sakit di ibu jari kaki : bengkak , merah dan panas
  • Rasa seperti dicucuk-cucuk
  • Sakit-sakit sendi 
  • Payah untuk berjalan
  • Penyakit datang secara tiba-tiba
Gunakan Ais untuk meredakan bengkak?
NO!

Kenapa?

Gout terjadi disebabkan pembentukan kristal asid urik! . Jangan sesekali meletakkan ais untuk meredakan bengkak. Ya! Mungkin hilang rasa sakit sebentar tapi untuk keadaan lama ianya boleh menjadi lebih mudarat .

Bagaimana untuk membantu dalam proses pemulihan?

Shaklee ada supplements untuk pesakit gout:
Performance Drink + Omega Guard + Alfalfa

Kita bincang satu-persatu! Let's Go ;)

PERFORMANCE DRINK

  • Membantu badan bagi mengandungi kandungan gula dan air yang mencukupi agar tidak berlakunya dehidrasi. 
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit penting bagi membantu mencegah penyahidratan
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah 
OMEGA GUARD
  • Mengurangkan radang sendi
  • Penting pengambilan omega agar sebelum bengkak menjadi dengan lebih teruk
  • Memelihara fungsi-fungsi sendi
  • Daripada minyak ikan. Mengandungi DHA dan EPA yang baik untuk kesihatan
ALFALFA
  • Mengurangkan toksin dalam badan
  • Kaya dengan nutrisi mineral surih
  • Mengandungi Vitamin A, C, E, fosforus dan zat besi
Terbaiknya, Supplements Shaklee selamat lebih daripada 80, 000 ujian kualiti dijalankan setahun bagi memastikan ia berkesan dan tulen.

Berikan senyuman kepada yang tersayang :)

Berminat sms/whatsapp Ani  014-7222642 untuk maklumat lanjut.

Thank you :)



Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…