Posts

Showing posts from May, 2016

Promosi Hebat National Conference Shaklee

Image
Kegilaan apakah ini? senyum dulu~~ 
Best lah kan, promosi dengan 3 set di bawah dapat FREE woven bag dan vitamin.
Baik hati sungguh Shaklee ni :)
Promosi Hebat National Conference Shaklee 2016


Ala-ala Eureka kan! National Conference menghargai setiap jerih perit berusaha dan tahniah kepada penerima anugerah. Dan sekarang kita berbalik pada promosi hehe,mesti nak tahu kan apa dia, Promosi ini SAH hanya pada 28 hb May 2016 sahaja. Makanya, siapa berminat, memang jatuh hati dengan produk Shaklee ,pernah cuba, tahu keberkesanan atas izin Nya, manfaat produk dalam kesihatan . Jangan lepaskan. Nak hubungi Ani hehe :)
Ada 3 set ditawarkan untuk Promosi ini. Ianya adalah  :
Set TwinPack Vivix Shaklee
Selain hadiah di bawah untuk set ini : woven bag, Vitamin C, Free Membership, Free postage plus cash back bonus next month. 

Kelebihan Vivix Shaklee


Set Ramadhan Shaklee


Kelebihan Set Ramadhan Shaklee

Lebih bertenaga, rasa kenyang lebih lamaKekal terhidrat. Stabilkan paras gula dalam darahMelengkapi keperlu…

Kanser Limfoma

Image
Jangan pandang rendah jika mempunyai tanda-tanda seperti berpeluh pada waktu malam, demam, berat badan turun mendadak, letih atau kurangnya selera makan.
Semua tanda-tanda di atas berkemungkinan tanda kanser darah Limfoma Hodgkin yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.
Apa Itu Kanser Limfoma?
Limfoma adalah kanser sistem limfa. Sistem limfa terdiri daripada sekumpulan saluran dan kelenjar yang dikenali sebagai nodus limfa dan tersebar pada seluruh badan. Ia adalah sebahagian daripada sistem ketahanan badan yang mengangkut limfa untuk melawan jangkitan.
Apabila limfoma terjadi, limfosit mula terhasil secara abnormal dan terkumpul di bahagian sistem limfa tertentu seperti nodus limfa. Limfosit yang diserang akan mula hilang fungsi untuk melawan jangkitan.
Sel limfosit yang abnormal biasanya mula tumbuh di satu atau lebih nodus limfa. Lama-kelamaan, limfoma mungkin akan merebak melalui sistem limfa dan menjangkiti nodus yang lain.
Kejadian Limfoma di Malaysia
Sebanyak 564 kes Limfoma dilapo…

Tips Turunkan Kolestrol

Image
Korang Tau Tak?
Kolestrol tidak boleh larut dalam darah kecuali jika ia bergabung dalam protein khas yang dipanggil lipoprotein. Kolestrol yang dirembeskan oleh hati ke dalam darah boleh bergabung dengan lipoprotein ketumpatan amat rendah (VLDL) dan lipoprotein ketumpatan tinggi
Kolestrol yang tinggi boleh menyebabkan saluran darah tersumbat. Lantas, ia menyumbang kepada risiko yang tinggi bagi penyakit jantung berbanding dengan individu yang mempunyai kandungan kolestrol yang optima.
Tips Atasi Kolestrol Tinggi

Kawal Berat BadanWalaupun kolestrol tinggi langsung berkait rapat dengan berat badan seseorang, kegemukan boleh menyebabkan peningkatan kepada kadar kolestrol darah. Kajian menunjukkan setiap penurunan berat badan dapat menurunkan kadar kolestrol. Setiap penurunan berat badan 1kg, HDL meningkat 0.35mg/dL.
Apabila berat badan normal, kalori yang berasal dari lemak dapat diganti dengan makanan tinggi karbohidrat sebagai sumber kalori utama pengganti lemak. Bahan yang mengandung tepu…

6 Manfaat Jogging Untuk Kesihatan

Image
Bila sebut jogging, pasti suka jika jogging sambil berteman kan! ~ngee
Tak jogging.. jadi berlari laju tinggalkan kawan hehe
Tapi apa kelebihan berjogging?
6 Manfaat Jogging Untuk Kesihatan
Tingkatkan StaminaJadikan jogging sebagai  rutin harian mampu bagi meningkatkan stamina dan memberi kesan positif dalam kehidupan seharian. Jika badan rasa lesu, mulakan berjogging secara rutin :)
Cegah PenyakitSistem imun badan dapat ditingkatkan. Jogging membantu dalam melatih fungsi jantung dan mengurangkan tekanan darah sekali gus membantu melindungi daripada penyakit.
Menurunkan Berat BadanMesti ramai suka kan? Jogging membantu dalam membakar kalori dan meningkatkan metabolisme tubuh. Ketika kadar metabolisme tubuh lambat, maka tenaga berlebihan yang masuk ke dalam tubuh disimpan sebagai lemak. Pengumpulan lemak ini menjadikan tubuh semakin gemuk.
Membakar Lemak Di PerutSemakin hari ukur lilit pinggang bukanlah semakin mengecil tapi semakin bertambah. Jika ingin bebas dari lemak yang mula mengumpul d…

Kenapa Wanita Lebih Ramai Osteoporosis?

Image
Korang Tau Tak?

Sekurang-kurangnya 1/3 daripada wanita yang berumur atas 50 tahun mungkin mengalami osteoporosis atau penyakit yang berkaitan tulang rapuh/patah dalam hidup.


Osteoporosis
Mengikut Pakar Bedah Orthopedik Hospital Pakar Tropicana Kota Damansara, Dr Hisham Kunhimon, Osteoporosis adalah keadaan yang dialami terutamanya mereka yang semakin meningkat usia.Osteoporosis lebih biasa berlaku di kalangan wanita berbanding lelaki.
Osteoporosis juga bermaksud tulang poros. Kemorosotan seni bina mikro tulang.

Tulang Orang Normal VS Osteoporosis Kenapa Wanita Lebih Ramai Osteoporosis?
Mengikut hasil kajian  1997, insiden keretakan pinggul di Malaysia di kalangan individu melebihi 50 tahun adalah 90 bagi setiap 100,000 orang. Ia meningkat ketara dikalangan kumpulan mereka yang telah berumur. Di samping itu, orang Cina mempunyai kadar tertinggi keratakan pinggul berbanding Melayu dan India, di mana wanita Cina menyumbang 44.8% daripada jumlah komplikasi tersebut. 
Osteoporosis lebih kerap berl…

Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung

Image
Sebenarnya, setiap daripada Ibu Mengandung mempunyai risiko untuk mendapat tekanan darah tinggi selepas trimester kedua akibat hormon yang dirembeskan oleh placenta.

Darah Tinggi Ibu Mengandung
Tekanan Darah Tinggi semasa hamil dipanggil sebagai Pregnancy Induced Hypertension . Umumya, tekanan darah tinggi  normal ialah 140 ke 90, tetapi bagi Ibu Hamil tekanan normal ialah 110 ke 70 atau 120 ke 80. Sekiranya tekanan darah melebihi 140, itu sudah di dalam kategori tinggi.
Tiga Jenis Darah Tinggi Ibu Mengandung
Gestetational Hypertension  Seorang wanita mempunyai bacaan tekanan darah yang tinggi dan ujian air kencing menunjukkan tiada protein, ianya berlaku dalam tempoh SELEPAS usia kehamilan mencapai 20 minggu sehingga 12 minggu melahirkan anak
Chronic Hypertension Seorang wanita mempunyai bacaan tekanan darah tinggi dan ujian air kencing menunjukkan tiada protein, ia berlaku SEBELUM usia kehamilan mencapai 20 minggu sehinga 12 minggu melahirkan anak.
Preeclampsia Seorang wanita disahkan mem…

Ubat Darah Tinggi Tanpa Dadah

Image
Tekanan darah tinggi atau hypertension dikenali sebagai pembunuh senyap kerana ia tidak memberikan tanda-tanda atau amaran seperti sakit gigi ataupun sakit belakang. Andai tidak dirawat dengan segera, ia boleh membawa risiko kepada serangan jantung, strok, penyakit buah pinggang dan demensia.
Darah Tinggi


Faktor-faktor yang mempengaruhi terjadinya Darah Tinggi termasuklah faktor seperti sejarah keluarga, umur, etnik dan gaya hidup seseorang.
Darah Tinggi boleh membawa kepada pelbagai komplikasi seperti :
OtakSerangan Stroke/Angin Ahmar atau Stroke ringan dan sementara (Transient Ishaemic Attack)Coronary Heart DiseaseCongestive Heart FailureLeft Ventricular HyperthropyKomplikasi pada mataPendarahan dan kerosakan kepada kawasan yang sensitif dalam mataKeadaan yang dikenali sebagai Hyprtensive RetinopathyKomplikasi pada buah pinggangKegagalan fungsi buah pinggang (paras serum kreatinin tinggi, Microalbuminuria, Proteinuria)Peripheral Vascular Disease seperti Aneurysm dan kehilangan satu ata…