Skip to main content

Kenapa Wanita Lebih Ramai Osteoporosis?

Korang Tau Tak?


Sekurang-kurangnya 1/3 daripada wanita yang berumur atas 50 tahun mungkin mengalami osteoporosis atau penyakit yang berkaitan tulang rapuh/patah dalam hidup.


Osteoporosis pada wanita

Osteoporosis


Mengikut Pakar Bedah Orthopedik Hospital Pakar Tropicana Kota Damansara, Dr Hisham Kunhimon, Osteoporosis adalah keadaan yang dialami terutamanya mereka yang semakin meningkat usia.Osteoporosis lebih biasa berlaku di kalangan wanita berbanding lelaki.

Osteoporosis juga bermaksud tulang poros. Kemorosotan seni bina mikro tulang.


Tulang Orang Normal VS Osteoporosis
Tulang Orang Normal VS Osteoporosis

Kenapa Wanita Lebih Ramai Osteoporosis?


Mengikut hasil kajian  1997, insiden keretakan pinggul di Malaysia di kalangan individu melebihi 50 tahun adalah 90 bagi setiap 100,000 orang. Ia meningkat ketara dikalangan kumpulan mereka yang telah berumur. Di samping itu, orang Cina mempunyai kadar tertinggi keratakan pinggul berbanding Melayu dan India, di mana wanita Cina menyumbang 44.8% daripada jumlah komplikasi tersebut. 

Osteoporosis lebih kerap berlaku di kalangan wanita  disebabkan oleh kehilangan jisim tulang yang semakin cepat dengan berkurangnya hormon estrogen selepas menopaus. Keadaan ini dikenali sebagai Osteoporosis Menopaus.

Osteoporosis Senile (age related osteoporosis) pula berkait rapat dengan umur yang meningkat dan ianya memberi kesan yang serupa pada lelaki dan wanita yang berumur.

Osteoporosis  boleh berlaku pada usia yang lebih muda di sebabkan oleh penyakit lain seperti penggunaan steroid, perubahan hormon di sebabkan penyakit lain.


Langkah-Langkah Pencegahan Osteoporosis


  • Diet Seimbang
Penting bagi membekalkan nutrient yang mencukupi untuk kesihatan rangka. Berat badan terlalu rendah dan diet  melampau  dikaitkan dengan status mineral tulang yang rendah dan berisiko rapuh/patah. Untuk mengetahuinya, indek jisim badan yang tidak kurang daripada 19kg/m2 adalah disyorkan bagi mencegah osteoporosis. Indeks jisim badan di kira menggunakan formula di bawah 


Indeks Jisim Badan : (berat dalam kg)/ (tinggi dalam meter)2

  • Senaman
Senaman untuk semua peringkat umur membantu dalam memaksimumkan jisim tulang. Selain membantu mengekalkan kekuatan dan keseimbangan otot, ia juga mengurangkan risiko osteoporosis berkaitan dengan umur. Tambahan lain, berhenti merokok dan kurangkan @ hentikan pengambilan alkohol.

  • Ubat-Ubatan
Setiap pengambilan ubat-ubatan perlu mengikut pemantauan doktor. Terapi penggantian hormon selepas menopaus bukan sahaja untuk mencegah osteoporosis tetapi juga bagi mengekalkan faedah lain yang terdapat dalam estrogen.

  • Makanan Tambahan
Rakyat Malaysia disarankan mengambil kalsium antara 300-400 mg setiap hari. Bagi wanita menopaus dan lelaki berusia 65 tahun ke atas adalah 1300mg setiap hari. Kanak-kanak dan remaja pula,perlu ambil kalsium berterusan bagi mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari. Pastikan tubuh mendapat Vitamin D yang cukup.

OsteMatrix : Kalsium, Magnesium, Vitamin D, Zinc, Cooper, Manganese & Boron 


4 caplets OsteMatrix membekalkan :


  • 1000 mg unsur kalsium yang mudah diserap daripada sumber semulajadi
  • 400 mg magnesium membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan menguatkannya
  • 400 IU Vitamin D meransang penyerapan kalsium
  • Zink, Kuprum, Mangan, Boron, Fosforus

Kelebihan OsteMatrix :


  • Membina tulang dan gigi yang kuat
  • Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal
  • Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas
  • Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf
  • Menggalakkan tidur yang selesa
  • Membantu mengurangkan masalah ketika haid seperti senggugut, mood swings
  • Memperbaiki hiperaktviti perut dan sakit gigi

Semoga Bermanfaat!



Anda Berminat Dengan OsteMatrix?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?


Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.


Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…