Posts

Showing posts from 2015

Spa Muka Hanya Di Rumah

Image
Apabila jari-jemari menari ingin bercerita tentang berlaku pada hari ini.
Bestnya ianya berlaku secara spontan hihi
Apakah yang telah berlaku? Jeng Jeng Jeng
Spa Muka Hanya Di Rumah


Kisahnya, pagi nampak Mama Ani bersenang lenang, dalam minda elok bebenarlah kiranya merehatkan Mama dengan spa muka.
Mama Ani sangat sporting orangnya, lebih peramah dan buatlah apa yang anaknya nak asalkan tak langgar batas dan hukum.
Maka, terhasillah spa muka hanya di rumah :) .
Nutriwhite & Enfuselle
Bahan yang Ani gunakan adalah Gentle Action Make Up Remover Nutriwhite Shaklee, Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite Shaklee, Hydrating Toner Enfuselle, Ultimate Protection Whitening Lotion Nutriwhite, Hyrdating Moisturizer Enfuselle dan Eye Treatment Enfuselle.
Sebenarnya bahan ni gabungan produk Mama & Ani pakai :).
Bila ikut langkah demi langkah, habis keluar segala white head bagai. Hasilnya, kulit tampak lebih bermaya dan lebih segar.
Mama siap kata dekat adik Ani, kalau kau nak RM40 hehe
Habis berspa…

Personaliti Si Pencinta Kucing

Image
Siapa sini suka kucing? Kita sama
Kucing ni dah macam keluarga, alat permainan pun ada jugak!
Pastinya kucing haiwan peliharaan Nabi kan?
Kisah Hidup Ani & Kucing
Kisah nya bermula apabila Abah ambil kucing bawah yang sering kelaparan, bawa balik rumah dan makan. Sehinggalah telah beranak pinak huhu
Kucing kami, kami lepaskan. Siap ada pintu untuk kucing masuk ke dalam rumah :) Pandailah nak balik, nak makan, nak membuang, nak bermain dan nak keluar :)
Sekarang, jom tengok satu-persatu Personaliti Si Pencinta Kucing
Ani dapat dari bahan bacaan, sama-sama kita baca dan belek satu persatu :)

Personaliti Si Pencinta Kucing


BijakDaripada satu survey,  mengatakan bahawa pemilik kucing lebih cerdas daripada mereka yang memiliki anjing. Kesimpulannya berdasarkan skor yang diambil daripada sebuah kajian yang telah dilakukan kepada kedua pemilik haiwan. Para pengkaji menyatakan yang  orang cerdas akan bekerja lebih lama dan disebabkan itu kucing adalah pilihan tepat untuk para intelektual yang sib…

7 Mitos Unik & Fakta Yang Betul Tentang Buah-Buahan

Image
Siapa suka buah A tapi tak nak makan sebab mitos kata B
Haru kan? Ani pernah mengalaminya
Tak taw usikan tak nak kasi Ani habiskan atau memang mitos yang mereka percaya
Hmmm.... senyum sikit ~ngee :D
Buah-Buahan & Kisah Dongengnya
Adakah buah-buahan kegemaran anda termasuk sekali dalam mitos masyarakat? :)
Jom kita tengok satu-satu :D
Mitos & Fakta Tentang Buah-Buahan
Jambu BatuMitos : Makan buah jambu batu yang berbiji  menyebabkan penyakit usus buntu (sembelit)
Fakta : Salah. Sebenarnya ,penyakit usus adalah disebabkan oleh bakteria patogen yang kena pada usus besar. Biji buah jambu tidak akan menyekat pada usus kerana ia akan turut keluar ketika pembuangan air besar.
NanasMitos : Wanita hamil berisiko mengalami keguguran jika makan buah nanas
Fakta : Salah. Tidak ada bukti ilmiah tentang hal ini. Nanas mengandungi enzim bromelain yang dapat mencerna protein dalam makanan agar lebih mudah di serap tubuh juga boleh mengurangkan kolestrol dalam darah, diabetis dan penyakit jantung
Timun

13 Cara Untuk Ikhtiar Mendapatkan Anak

Image
Di dalam sebuah perkahwinan pasti setiap pasangan pasti ingin mendapatkan zuriat
Tapi ada pasangan yang Allah uji telah lama berusaha namun masih belum mendapatkan zuriat. 
Jangan berputus asa ingat Kisah Nabi Zakaria as yang memohon untuk mendapatkan zuriat. Nabi Zakaria a.s tetap terus berdoa dan bermunajat kepada Allah tanpa mengenal putus asa.
Kisah Nabi Zakaria as & Al-Qur'an
Terjemahan antara kisah Nabi Zakaria as di dalam Al-Qur'an
Surah Ali Imran , ayat 38"Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhan Nya, katanya, "Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar (menerima) doa permohonan"
Surah Al-Anbiyaa, ayat 89" Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakaria, ketika dia merayu kepada Tuhannya dengan berkata, "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi".
Setelah sekian lama berusaha dan b…

5 Cara Mudah Masker Buah Agar Kulit Kembali Cantik & Bermaya

Image
Buah-buahan kaya dengan vitamin  yang baik untuk tubuh.
Buah-buahan juga mampu menghaluskan kulit, mencerah dan berseri setiap hari tanpa keluarkan perbelanjaan yang banyak
5 Cara Mudah Membuat Masker Supaya Kulit Jadi Halus & Mulus
Masker Buah, Kulit Cantik & Bermaya


Tips Masker Supaya Bertindak Secara Maksimum
Basuh muka dengan air suam untuk buka pori-pori wajah supaya penyerapan lebih sempurna Pastikan wajah atau muka kita dalam keadaan bersih. Cuci wajah dan bersihkan daripada sisa-sisa krim, kosmetik atau kotoran sebelum terus guna masker Bila pakai masker, perlu dalam keadaan  berbaring dan kurangkan bercakap ketika gunakan masker untuk hasil maksimum Guna 2 potongan nipis timun untuk tutup mata sehingga tubuh kita jadi lebih relaks :)
5 Masker Buah & Cara Membuatnya
TimunMesti semua tahu , timun boleh buat Masker? lagi-lagi kalau mata penat, memang timun lah jawapannya :) Tapi untuk wajah, timun juga mampu untuk menghaluskan kulit! 
Caranya adalah kisarkan timun, tambahkan su…

Tips Penjagaan Kulit Kepala Untuk Wanita Bertudung

Image
Siapa suka berfesyen untuk rambut?
Senyum sekarang, :D :D Ani pun suka
Tapi fesyen pun biarlah menutup aurat kan dan penting, tak garu sana sini akibat peluh juga keadaan rambut.
Tips Penjagaan Kulit Kepala Untuk Wanita Bertudung

Ani dapat ni jadi kita kongsikan bersama :D
Urut kulit kepala sekerap mungkin dengan hujung jari secara perlahan untuk merangsang perjalanan darah ketika kita membasuh rambut  Jangan bilas rambut dengan menggunakan air yang sangat panas sebab kulit kepala sangat lembut dan sensitif. Kalau buat juga, ia akan mengakibatkan kelemumur dan gatal berpanjangan.  Beri ruang bernafas untuk kulit kepala. Tanggal tudung terutama sekali tidur, tapi kalau pergi kem, atau yang melibatkan ramai orang, jangan buka tudung , tukar tudung untuk tidur,tidur je camtu dan jangan lupa lepaskan rambut anda tanpa sebarang ikatan.:) Elakkan penggunaan produk penjagaan rambut terus ke kulit kepala sebab takut ia akan menutup liang-liang pori yang akan menyebabkan berlakunya kemumur dan kegata…

Adakah Cara Pengambilan Makanan Seharian Yang Di Ambil Mengandungi Nutrisi Yang Seimbang?

Image
Pernah dengar orang kata "You Are What You Eat"
Semestinya ia berkait rapat dengan cara pemakanan kita seharian
Harus di ketahui, Diet Seimbang adalah Kunci kepada Nutrisi Tubuh Lengkap :)
Nutrisi Seimbang

Kebiasaanya, kita lebih memilih untuk ambil lebih banyak karbohidrat dan kurang sayur.Kurang bermaksud sedikit sangat tetapi garam kita ambil berlebihan huhu. Di Malaysia, Kes Darah Tinggi  sangat tinggi. 
Hakikatnya, 73% Rakyat Malaysia tidak mencapai saranan pengambilan sayur dan buah-buahan setiap hari.
Kalau ambil pun, cuba tengok makan Sate. Timun nya ciput je. hehe Sama seperti Nasi Lemak kan :)
Kementrian Kesihatan Malaysia mencadangkan pengambilan 3 cawan sayur dan 2 sajian buah setiap hari.
Mana nak cekau kan? Di situ pengambilan Vitamin (tiba-tiba hehe)
Kesan Kepada Nutrisi Yang Tidak Seimbang
Cepat LetihJarang Exercise, tak makan sayur, jarang bergerak. kena check balik pemakanan :) Kolestrol TinggiPengambilan makanan yang tidak seimbang, lemang, rendang, pulut. Koletsrol …

Cara Ani & Tips Atasi Black Head & White Head Dengan Berkesan

Image
Zaman remaja sekolah zaman terindah kan?
Ani suka aktiviti luar, gelak sana gelak sini , lawatan, panas hujan, semua ku redah , hihi zaman remaja,  zaman terindah :)
Disebabkan keseronokan dan gembiranya, tak terkecuali, Ani juga mengalami masalah white head & black head  di muka :hoho
White Head & Black Head
gambar : Google

Pemahaman Ani, bila ada White Head, lama-lama jadi Black Head. Kemudian, mula lah tangan menggatal picit, picit picit dan jadi balik , picit balik kisahnya sampai sudah tak hilang-hilang huhu
Jangan sesekali picit ikut suka hati ye! huhu. 
White Head jadi sebab lebihan minyak atau kulit mati yang terperangkap bawah liang yang tertutup. Minyak dan bakteria yang terperangkap itulah yang membentuk jerawat dalam, atau lebih senang kita panggil White Head
Black Head pula pori yang tersumbat tetapi keadaan permukaan yang lebih terbuka.Terdedah pada udara, berlakulah pengoksidaan sekaligus menyebabkan Bintik Hitam ataupun Black Head
Tips Atasi Black Head & White Head …

Rahsia Ani Untuk Kekal Cantik & Cergas Sepanjang Hari

Image
Sebenarnya entri ni terhasil daripada pertanyaan gambar di bawah hoho
Alhamdulillah atas kurnia Nya, segala pujian Ani pulang pada Pencipta
Itu tempat sebetulnya kan? :)
Rahsia Ani Cantik & Cergas? Ianya Bukan Rahsia :)

Sebelum Ani pergi jauh, biar Ani mengaku, gambar ni Ani pakai make up ha hihi, nampak tak celak tu, lipstick tu.. 
Katanya perempuan, harus make up kan bila ada programnya kan! :), Sebenarnya, Ani pakai Balancing Moisturizer Enfuselle Shaklee, Bedak Silky Girl , celak Maybelline dan lipstick RM10 Powdery Matte Kiss Proof tu (wanita mesti tahu kan hehe? itu jelah hehe) Itulah kisahnya huhu
Tapi yang membuatkan Ani tulis entri ni adalah Ani tahu ada yang nak tahu lebih dalam bukan sekadar make up kan :D
Rahsia Ani Untuk Cantik & Cergas Sepanjang Hari
Tak Tidur Selepas SubuhAni pernah buat eksperimen dekat diri sendiri. Bila tidur selepas subuh, badan jadi lemau berbanding hari-hari yang tak tidur selepas subuh walaupun sekejap. Pendek kata , tidur selepas subuh Ani rasa …