Skip to main content

Tips Penjagaan Kulit Kepala Untuk Wanita Bertudung

Siapa suka berfesyen untuk rambut?

Senyum sekarang, :D :D Ani pun suka

Tapi fesyen pun biarlah menutup aurat kan dan penting, tak garu sana sini akibat peluh juga keadaan rambut.

Tips Penjagaan Kulit Kepala Untuk Wanita Bertudung


Tips Penjagaan Kulit Kepala Untuk Wanita Bertudung

Ani dapat ni jadi kita kongsikan bersama :D

  • Urut kulit kepala sekerap mungkin dengan hujung jari secara perlahan untuk merangsang perjalanan darah ketika kita membasuh rambut 
  • Jangan bilas rambut dengan menggunakan air yang sangat panas sebab kulit kepala sangat lembut dan sensitif. Kalau buat juga, ia akan mengakibatkan kelemumur dan gatal berpanjangan. 
  • Beri ruang bernafas untuk kulit kepala. Tanggal tudung terutama sekali tidur, tapi kalau pergi kem, atau yang melibatkan ramai orang, jangan buka tudung , tukar tudung untuk tidur,tidur je camtu dan jangan lupa lepaskan rambut anda tanpa sebarang ikatan.:)
  • Elakkan penggunaan produk penjagaan rambut terus ke kulit kepala sebab takut ia akan menutup liang-liang pori yang akan menyebabkan berlakunya kemumur dan kegatalan
  • Untuk mengikat rambut, pastikan rambut tak basah dan jangan ikat rambut terlalu kuat hingga timbul rasa sakit kepala dan masalah keguguran rambut
  • Gunakan material tudung yang sesuai ketika cuaca panas supaya  kulit kepala tidak berpeluh. Ia boleh menyebabkan kegatalan dan rasa rimas sepanjang hari
  • Penggunaan hijab lebih separuh hari boleh berlakunya pengeluaran minyak pada kulit kepala. Bagi memastikan rambut tidak berbau dan kekal segar, gunakan syampu yang sesuai untuk mengelakkan minyak pada kulit kepala dan rambut
  • Gunakan perapi rambut selepas bersyampu bagi merawat rambut yang rosak. Ia juga membantu menguatkan lagi rambut yang selalu gugur.

Bagaimana Puan Ini Mengatasi Masalah Rambut Gugur Yang Sangat Kronik?



Ingin dapatkan nutrisi seperti Pn Maria Awi ambil? Cepat call @ whatsapp Ani, 014-7222642 hari ini juga.


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang


ATAU


 Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Dengan Penjimatan Berganda


Anda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.Kehadiran Anda amat di alukan

Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. cantik di luar cantik di dalam
    cantik tudung cantik juga rambut

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…