Skip to main content

Adakah Cara Pengambilan Makanan Seharian Yang Di Ambil Mengandungi Nutrisi Yang Seimbang?

Pernah dengar orang kata "You Are What You Eat"

Semestinya ia berkait rapat dengan cara pemakanan kita seharian

Harus di ketahui, Diet Seimbang adalah Kunci kepada Nutrisi Tubuh Lengkap :)

Nutrisi Seimbang


Piramid Makanan Nutrisi Seimbang

Kebiasaanya, kita lebih memilih untuk ambil lebih banyak karbohidrat dan kurang sayur.Kurang bermaksud sedikit sangat tetapi garam kita ambil berlebihan huhu. Di Malaysia, Kes Darah Tinggi  sangat tinggi. 

Hakikatnya, 73% Rakyat Malaysia tidak mencapai saranan pengambilan sayur dan buah-buahan setiap hari.

Kalau ambil pun, cuba tengok makan Sate. Timun nya ciput je. hehe Sama seperti Nasi Lemak kan :)

Kementrian Kesihatan Malaysia mencadangkan pengambilan 3 cawan sayur dan 2 sajian buah setiap hari.

Mana nak cekau kan? Di situ pengambilan Vitamin (tiba-tiba hehe)

Kesan Kepada Nutrisi Yang Tidak Seimbang


  • Cepat Letih
Jarang Exercise, tak makan sayur, jarang bergerak. kena check balik pemakanan :)
  • Kolestrol Tinggi
Pengambilan makanan yang tidak seimbang, lemang, rendang, pulut. Koletsrol Tinggi penyebab kepada penyakit lain datang
  • Terdedah Kepada Penyakit
Bila tak cukup nutrient, mudah jatuh sakit.
  • Obesiti
Apabila makanan tidak di kawal, Obesiti boleh berlaku
  • Kurang Berat Badan
Kekurangan nutrient secukupnya dalam badan

Kebaikan Diet Seimbang



Pengambilan Makanan Seharian Diet Seimbang


Dalam sajian harian kita, dalam pinggan ada portion berikut, cukup itulah Diet Seimbang 

  • Sihat & Bertenaga
  • Menyokong Fungsi Normal Badan
  • Membantu Menguatkan Sistem Imun

Nutrisi Tubuh Lengkap


Dalam hidangan setiap hari, kita memerlukan Protein yang secukupnya. Protein membantu membina, menyelenggara dan memperbaiki tisu badan, organ dalaman, otot, sistem imun dan hormon

Jumlah Protein yang di ambil oleh setiap orang berbeza kerana ianya bergantung kepada Jantina, Umur & Aktiviti Fizikal

Cara Pengiraan Protein Anda Seharian

Normal : Berat X 0.8
Ibu Mengandung : Berat X 1.0
Atlet : Berat X 1.5
Angkat Berat : Berat X 1.8


Vitamins & Mineral juga sangat di perlukan oleh tubuh Vitamin A, B C D E & K dan sumber Mineral lain

Omega 3 iaitu Asid Lemak. Lemak terbahagi kepada dua iaitu Lemak Baik & Lemak Jahat

Lemak Baik membantu menurunkan paras kolestrol & trigliserida

Contoh : Ikan Salmon mengandungi Omega 3 yang baik pada tubuh

Lemak Jahat adalah lemak yang kita tak nak. Lemak Jahat meningkatkan paras kolestrol dan sumbat arteri

Contoh Lemak Jahat adalah Produk Tenusu tinggi lemak, kelapa, santan & minyak kelapa sawit

Antioksida pula diperlukan untuk menuetralkan radikal bebas

Cirinya adalah sayur juga buah yang berkulit gelap. Itulah yang mempunyai Antioksidan Tinggi :)

Semoga Bermanfaat! :)


Anda berminat dengan rangkaian Produk Shaklee.  Hubungi Ani 014-7222642 untuk keterangan lanjut.


Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Dengan Penjimatan Berganda


Anda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri. Kehadiran Anda amat di alukan :D

Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"


Comments

  1. makanan seimbang sebenarnya lagi menjimatkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju, malah menyihatkan tubuh badan :)

      Delete
  2. Betul tu..saya pun baru nak berdiet seimbang..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus tu! Ani sokong, untuk penjagaan kesihatan sekarang dan akan datang :)

      Delete
  3. pemakanan yang seimbang sangat penting supaya tubuh badan kita cergas dan otak pula cerdas

    ReplyDelete
  4. biasa yang jadi tak seimbang..yg patut paling sedikit diambil dijadikan paling banyak diambil.

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah semoga bisa jadi motivasi untuk yang kurang makan seimbang ^_^

    ReplyDelete
  6. Good nutrition for good life. It is a must for a long life...

    ReplyDelete
  7. Excellent article. So inspiring....Nutrition is very important for our body

    ReplyDelete
  8. For people who always mobile, health is something to concern. Nutrition is something to do

    ReplyDelete
  9. Some people say, good food for good life.

    ReplyDelete
  10. awesome article. Body must be fit with nutrition when you are driving :-)

    ReplyDelete
  11. Always having good food in our home is agreat idea for supplying nutrition to our family. awesome information

    ReplyDelete
  12. mantap sekali artikelnya. Kalo di indonesia istilahnya 4 sehat 5 sempurna...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…