Monday, 30 June 2014

Bagaimana Melatih Penjaga Makanan?

Assalamualaikum, 

Bagaimana puasa hari ketiga? In sha Allah Ani harap semua dalam keadaan yang baik, sihat dan bertenaga.  


Penjaga Makanan. Siapakah itu?

Dia hehe (kanak-kanak)

Ingat tak masa kecik, kita suka menjadi penjaga makanan dan penjaga masa? kadang-kadang boleh sampai terguling-guling menangis nak berbuka.Kiralah jam tu, punyalah masa lambat berjalan.

Sebab apa? Sebab dah kehabisan tenaga paling best sebab kehausan hehe (mana taknya main tak ingat dunia)

Bagaimana nak melatih penjaga makanan supaya tak payah jaga makanan dan jaga masa sambil muka masam mencuka? :)


  1. Bagi kefahaman tentang Ramadhan.Gunakan intonasi yang lembut, baik dan mampu memberikan semangat kepada kanak-kanak untuk berpuasa di Bulan Ramadhan . Seelok-eloknya beritahu sebelum Ramadhan. Kenapa perlu berpuasa, perkara yang boleh dilakukan juga tidak boleh dilakukan. 
  2. Dekatkan mereka dengan kawan-kawan yang seronok berpuasa. Secara tidak langsung, mereka juga bersemangat untuk meneruskan puasa mereka hingga akhir Ramadhan.
  3. Jangan tunjukkan makanan secara terang-terangan kepada kanak-kanak. Ini akan membuatkan mereka bertindak sebagai penjaga makanan sambil menelan air liur.
  4. Berikan kata-kata pujian Allah suka orang berpuasa dan tidak suka orang yang membuang masa.
  5. Isikan masa sebelum azan maghrib dengan mengaji, mandi dan bersiap untuk ke surau selepas berbuka puasa.
  6. Berikan makanan yang berkhasiat semasa bersahur. Ia sangat penting kerana ia mampu memberi tenaga kepada kanak-kanak sepanjang berpuasa. Berikan makanan yang penuh dengan nutrisi dan nutrient yang cukup sepanjang berpuasa. Make sure mereka mengambil makanan untuk bersahur. Pujuk hati mereka dengan hiasan kreativiti dalam penyampaian makanan.
  7. Tetapkan waktu tidur untuk bersahur. 
Kebiasaannya, ibu sangat risau akan kanak-kanak kerana mereka enggan mengambil makanan yang berkhasiat semasa bersahur. Mereka lebih suka ambil makanan yang sedikit dan kadang-kadang lebih suka bermain dengan adik beradik yang lain. 
Cadangan Ani berikan Meal Shakes dan Performance Drink bagi memastikan kanak-kanak mendapat nutrient dan zat yang lengkap bagi memastikan kanak-kanak bertenaga di bulan Ramadhan. 


Meal Shakes membantu membekalkan nutrient lengkap untuk menyokong sepanjang berpuasa.


Performance Drink membantu mengelakkan kehilangan air dalam badan secara pantas dan mengekalkan paras glukos dalam badan bagi mengelakkan keletihan . 

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk-produk Shaklee tidak betujuan untuk merawat, mendiagnos atau menyembuh sebarang penyakit.

Hak penyembuhan adalah milik Allah. 

Sunday, 29 June 2014

JOM KENAL BLOGGER SAMBIL BLOGWALKING

Assalamualaikum,

Kali ni Ani join Rizal punya jemputan "JOM' untuk kenal blogger sambil blogwalking,


Meh tengok banner nya yang comel hehehe


http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2014/06/segmen-jom-kenal-blogger-sambil.html

Rajin-rajin mehla join sekali, (tetiba promote jap hihi)

Since Ani dah sengaja nak join, ya..haruslah join kan? :) merapatkan ukhuwah. Ani jawablah soalan yang diberi :)


Nama Famous

Ani :)


Status :


 Kepunyaan mak ayah.

Warna dan makanan kegemaran :

 Warna semua suka, mostly purple, merah, hijau, putih, biru , coklat. Kalau suruh pilih mana satu Ani pun tak taw hehe. Pelangi je la :D, makanan kegemaran erm.. ini pun masalah . ok dah taw! chezzy wedges! Sekejap je boleh habiskan :) sebenarnya hari-hari Ani amik supplement Shaklee. Suka Shaklee boleh? (tak kisahkan? jawapan sendiri kan? ^-^V)

Tempat belajar/ kerja :

Tempat belajar dulu UiTM Johor (best!!) :)  Tempat kerja bercita-cita nak benti kerja dan meneruskan legasi Shaklee di rumah! Boleh? Boleh. Harus percaya diri! :D

Twitter takde tapi Fb ada. 


          Fb : Ani Haryani & Luvsupplements
          Instagram : Luvsupplements

Hobi :

 Ani pun tak taw apa nak jawab. Hobi sekarang cari info baru tentang kesihatan untuk pelanggan Luvsupplements

Cerita tentang diri sendiri

Ani bukan sombong tapi segan,ramai kata lembut tapi sebenarnya tak. Mostly ikut suka sendiri.~ngee

Selesai sudah menjawab soalan, Ani simple orangnya. Ikut suka sendiri. Jom kenal blogger sambil blogwalking. :)


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp Ani : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di Fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb/Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk-produk Shaklee tidak bertujuan untuk merawat dan menyembuhkan sebarang penyakit. Hak penyembuhan adalah milik Allah :)

Saturday, 28 June 2014

Sahur di Hari Pertama Ramadhan! :)

Assalamualaikum , 


Salam Ramadhan
Panjatkan kesyukuran kita masih hidup, Dapat bertemu Ramadhan yang barakah untuk tahun ini Alhamdulillah :)


Bagaimana sahur hari pertama anda?

Alhamdulillah, Ramadhan kali ni Ani rasa sangat seronok. Rumah dekat dengan surau, jadi bila sebelum isyak semalam , ada dengar ayat-ayat Al-Qur'an, ramai pergi surau anak-beranak. Allah cantiknya! Sangat cantik!

Meriah dia rasa macam raya! :D Semua nak buat tarawikh.. Subhanallah.. (tapi jangan lupa kawan-kawan. Buat wajib dulu baru yang sunat! :D )

Sahur hari pertama :)

Rumah kami rumah flat,duduk 5 orang, memang meriah hehe  :D

Pagi-pagi dah bising, makan, kami makan macam biasa, takde yang special sama macam keluarga lain, lauk hidangan yang penuh kasih sayang dan senda gurau :)

Kalau masa kecik dulu memangla, duduk atas meja sambil tidur boleh?
makanan tu pun agak nya pening. Siapa yang patut makan sape? Aku ke Kau? hehe
Cerita lama

Hari ni, kami sahur , kami add on Set Puasa Combo!

Teruja u'olls  ambil Set Puasa Combo hihi :)

Selalu dengar dan tengok kat Mr Google, bestnya ambil Set Puasa Combo time Ramadhan, Bertenaga, tak lemau, tak lembik,

Alhamdulillah, kali ni Ani dan keluarga ambil Set Puasa Combo :D. Dulu tak kenal Shaklee, kali ni baru kenal, Jadi, tak boleh lepaskan peluang!

Senang, Mudah, Cepat dan Penuh Khasiat! :)


Ok, macam mana buat?
Tak payah air panas, air biasa!  Bancuh, Minum dan Kacau!
Semudah itu! 
Adik Ani memang kelas the maria, dia tambah dengan ais batu! Memang THORRBAIIKK!

Siapa yang boleh ambil Set Puasa Combo? :)



Kalau tanya Ani rasa dia semua sedap! Sungguh!(tak baik kan tipu bulan puasa dan semua bulan~ngee :) )

Meal Shakes :  sedap gila, Ani gerenti budak-budak mesti suka! Tak payah susah nak bancuh dengan air milo dan lain-lain,  Kalau nak latih anak berpuasa, amik ni, dia ala-ala nak makan,  tak nak makan pun amik ni (kunun2 malu hehe)  Tengok sendiri dan rasa  perbezaannya :) Kita pun boleh amik taw! :) Ada 19 vitamin dan mineral penting.

ESP sedap! Tanya Ani rasa dia macam oat tp manis. Faham tak? hehe Dia sebenarnya soya. sebab tu ada rasa manis hihi (Ani rasa seperti begitu :) ) Baik untuk sistem imun, kulit pun jadi cantik taw! :D

Performance Drink : Oren! Oren yang masam gila ke Ani? takla, Oren yang biasa, Tak masam gila dan tak masam sangat. Rasa oren yang sedang-sedang. Boleh minum , Don't worry. In sha Allah lidah sendiri tak tolak.

Contoh macam sirap, sirap manis kita tolak kan, uith macam nak bagi kencing manis hihi tapi sirap orang kahwin sedap tak? hehe. Sedaplah kan, Tak manis sangat, tak tawar sangat. macam tu lah :D

In sha Allah, buka puasa pun Ani amik juga. Jom tarawikh, jangan lupa tadabur Al-Qur'an. Cari masa untuk baca Al-Qur'an. Agak-agak busy masa kerja, takpe. Waktu rehat ada,download Al-Qur'an dalam phone, ani guna iQuran Lite yang free download . Dia siap ada translate, yang bestnya dia ada reminder tu baca Surah Al-Kahfi hari khamis. Kalau yang berbayar lagi best sebab dia ada notes sekali tentang bacaan tajwid.

Ramadhan ni pulun betul-betul. Sebar kebaikan, tak nak ngantuk, lemau amik alternatif sendiri. Alternatif Ani Set Puasa Combo, Alhamdulillah tak ngantuk still bertenaga Alhamdulillah.

Nak order?
sms/whatsapp Ani : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di Facebook : Ani Haryani @ Luvsupplements
Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk Shaklee tidak bertujuan untuk menyembuh dan merawat sebarang penyakit.

** Hak penyembuhan adalah milik Allah.


Saturday, 21 June 2014

Cerita Berpuasa Semasa di Universiti!!

Assalamualaikum,

Hari ni, Ani nak bercerita tentang pengalaman bersahur semasa di Universiti.
Seriously, zaman ni la zaman kegemilangan 
ye, Zaman muda mudi, suka suki hehe
Sekarang tak berapa nak muda la hehehe

Ani belajar dekat UiTM Johor. Seriously tempat jatuh lagi kan di kenang kan? kan? kan?

Masa belajar dulu, tak cantik macam ni bacaannya di muka depan hehe, tapi tetap UiTM Johor Di Hatiku!!

Kolej Kediaman Ani Kolej Intan. Seriously, Wing 3 THOORRRBAIK!!!




Ya Allah, tengok mcam ni, sumpit rindu gila hehe. Depan Kolej Intan ni, Dewan Makan dan sebelah kanan Kolej Intan adalah benteng. Ktowunk panggil benteng sebenarnya tu tempat makan orang jual-jual, nak makanan sedap hehe

Kongsi 1 gambar convo masa diploma. Ani memang tak mohon matriks. Ntahla ;P


Rasa one day nak melawat UiTM Johor. Apa khabar la., bilik 102B,  Jatuh kat tangga, hilang hp, buat assignment, present, huru hara berlari sana berlari sini nak menghantar assignment, cc zamrud, terlanggar tiang sebab tertengok orang handsome haha. malu gila. berebut nak cop, kawad Kesatria, Fuyoo memang muda betul hehe. Kenangan sebenarnya :)

Bila sebut zaman muda mudi bermaksud gila-gila la. Ani dekat UiTM Johor 5 tahun. 3 tahun diploma, 2 tahun degree. Well, banyak sangat kenangan.

Sahur macam-macam kerenah. Ada part yang Ani rasa malas. Alarm berbunyi bangun semata sahur minum air kosong hihi.

Ada yang bangun ceria pagi (mostly awal berpuasala ye hehe) turun dewan makan pilih makanan makan kat bilik. tapi seingat Ani sekali dua , tiga, empat kali camtulah yang lain, ada beli siap-siap pukul 12 camtu, ingat-ingat lupa, tapi jarang Ani buat, Mostly Ani minum air kosong.

Agak-agak rajin sikit, Ani bangun pagi amik air panas kat luar, bancuh la apa-apa yang instant ex nestum ke apa ke, ada roti amik sikit. Camtulah hikayat bersahur bulan Ramadhan.

Masa diploma berbuka hari-hari pergi pasar kat bawah.. well nak buka dengan makanan yang sedap hihi. Zaman kegemilangan :)

Sebenarnya, bila kita jauh dengan keluarga, kita tak kisah apa pun makanan. Apa yang ada depan mata itulah yang kita ngap. Tolak batu dan kayu dan makanan yang tidak boleh di makan hihi

Malangnya ani kenal Shaklee bila dah bekerja, kalau tak, rasa nak amik awal-awal :)

Set Puasa Combo Shaklee elok benar untuk yang juah dari keluarga, pelajar.



Ani pernah jadi pelajar, ani taw rasanya. pagi macam takdepape, petang sendiri tahu keadaannya hehe

Nak?
sms/whatsapp : 014-7222642
pm di fb : Ani Haryani @Luvsupplements
like fb : Luvsupplements
Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat dan mengubat sebarang penyakit. 

Wednesday, 18 June 2014

SAHUR

Assalamualaikum,

Sahur Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah, dan In sha Allah kita akan berjumpa dengan Ramadhan :)

Sahur


Sahur di bulan Ramadhan sangat penting bagi Umat Islam. 

Sahur merujuk kepada berpuasa di waktu pagi sebelum berpuasa paginya di bulan Ramadhan . Ia dilakukan sebelum masuknya waktu Solat Subuh.

Dalam Sahur itu sendiri ada keberkatan.

Bertepatan dengan hadis Nabi S.A.W "Bersahurlah, sesungguhnya di dalam sahur itu ada keberkatan" 
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Harus di ingat, kita disunatkan melewatkan waktu bersahur. Bersahur membuatkan kita untuk lebih cergas semasa berpuasa, ia mendidik kita untuk bangun sepertiga malam untuk beribadat.

Dalam hadis Nabi S.A.W bersabda,

"Tuhan kita yang Maha Berkat dan yang Maha Agung turun setiap malam ke langit dunia, ketika hanya tinggal sepertiga malam yang akhir. Lalu berfirman, "Sesiapa yang berdoa kepada Ku, akan Aku perkenankan untuknya. Sesiapa yang meminta kepada Ku, akan Aku berikannya. Sesiapa yang memohon keampunan kepada Ku, akan Aku ampunkannya"
( Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Rasa nak mengalir air mata, bila teringat hadis ni. Allah , sungguh besar rahmat Mu, keampunan Mu. Dia Maha Pemberi, Pengampun, Pemurah, lagi Maha Penyayang.

Bila bangun, kita di galakkan berdoa, memohon keampunan kepada Nya dan beristighfar.
Semoga Ramadhan kali ni membawa kita ke arah yang lebih baik . Bukan hanya untuk bulan Ramadhan malah bulan berikutnya. In sha Allah. :)

Set Puasa Combo Shaklee


Dalam Shaklee, ada Set Berpuasa Combo bagi mereka yang inginkan bersahur dengan cara yang mudah, senang, selamat dan menjimatkan masa.



Semoga kita dapat menjalankan bulan Ramadhan ini dengan sebaik-baiknya :)


LuvHaryani
sms/whatsapp : 014-72222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Tuesday, 10 June 2014

STROK HABA!

Assalamualaikum :)

Kita di Malaysia pasi taw kita sekarang berada di Zon Strok Haba! Yang mana duduk office, memang sejuk tapi bila keluar . Subhanallah,panas!! Take Care Guyz, Cuaca panas ni jangan di buat main .



Salah satu cara untuk membantu mengekalkan cecair badan adalah dengan pengambilan Performance Drink Shaklee. 


Ia juga membantu mengekalkan paras glukos dalam badan untuk mengelakkan keletihan.

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb@Instagram : Luvsupplements
Blog : http://luvsupplements.blogspot.com

Disclamier : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit. 

Monday, 9 June 2014

Kenapa memilih Collagen Shaklee??

Assalamualaikum :)

Tajuk kali ini berkisar kepada Collagen Shaklee

Banyak kita tengok collagen dan masing-masing ada manfaatnya tersendiri tetapi kenapa memilih Collagen Shaklee?

Yang mana pernah dengar, mesti taw benda ni. Collagen Shaklee daripada sisik ikan merah. Ikan merah yang mana? Jadi kalau dengan sisik ikan merah apa bezanya?

Ikan merah adalah ikan laut dalam. Bagaimana tu?

Begini, tahukah anda bahawa manusia hanya mampu menyelam sehingga 1800mg tapi ikan merah mampu menyelam sehingga 6000 mg!

Bayangkan. Shaklee menggunakan sisik ikan merah untuk diekstrak ke dalam Shaklee Collagen Powder.

Bermakna di sini, Shaklee Collagen Powder memberikan sumber kolagen premium tahan lasak dan membekal RSS kolagen 4000mg kolagen.

Badan kita akan kehilangan kolagen 1000-4000mg sehari, Shaklee Collagen Powder memberikan 4000mg kolagen yang ideal untuk tubuh, tidak keterlaluan juga tidak dalam keadaan membazir.

Shaklee Collagen Powder mempunyai jisim molekul serendah 1000 dalton bagi penyerapan unggul.

Collagen Shaklee :)

PROVEN EFFECTIVE! :)


KEBAIKAN COLLAGEN :)


TESTIMONI


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements
Blog : http://luvsupplements.blogspot.com

Disclamier : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh, atau mencegah sebarang penyakit.

Tuesday, 3 June 2014

SET BERPANTANG SHAKLEE SAMA HEBAT DENGAN SET TRADISIONAL?

Assalamualaikum, 





Kenapakah Ani katakan bahawa Set Berpantang Shaklee SAMA HEBAT dengan Set Tradisional? :)

Kerana :


  • Memulihkan dalaman : ESP, ALFALFA & VITA-LEA
  • Mengelakkan meroyan : B-COMPLEX
  • Memanaskan badan : B-COMPLEX
  • Mengatasi sembelit : OSTEMATRIX
  • Minuman herba detoks : ALFALFA
  • Menyembuhkan luka : ZINC COMPLEX
  • Banyakkan susu & merawat bengkak susu : ESP & ALFALFA


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements
Blog : http://luvsupplements.blogspot.com

Disclamier : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit





Sunday, 1 June 2014

MURUNG SEBAB KERJA!!!!

Assalamualaikum :)




Pernah rasa seperti di atas?

Kalau kerja, masuk  tengok kerja bertimbun, kena panggil sini, kejap ke sana,
STRESS!!!!!!!!!!

Jujur, harus Ani pernah jadi lagu tu! hehe. Lagi-lagi akhir bulan. 


Tahukah anda?
Kemurungan boleh berlaku kepada sesiapa saje. Bukan hanya kita warga yang bekerja, warga tak bekerja, muda, tua, lelaki atau perempuan mahupun kanak-kanak.


Yeke?
Ya  iyalah :)


Tahukah anda apabila lelaki murung dan perempuan murung berbeza sifatnya ??
ha..jeng jeng jeng


Lelaki kalau murung biasanya bersifat marah, agresif dan mudah terganggu.

Perempuan @ Wanita pula lebih bersifat emosi tidak stabil, dari huha jadi pendiam, suka mengasingkan diri dan memendam rasa.


Apakah punca yang menyebabkan kemurungan berlaku?

  1. Faktor psikologi iaitu tekanan daripada sesuatu peristiwa atau persekitaran
  2. Faktor genetik iaitu rasa rendah diri atau menghidap penyakit fizikal yang kronik 
sumber :  mymetro

Apakah tanda-tanda orang yang menghidap kemurungan?
  1. Emosi negatif, rasa sedih je
  2. Jiwa kacau bukan sebab angau hehe tapi perasaan dia yang tak menentu. Kejap sensitif, kejap resah, lelah dan keliru.
  3. Hilang minat dan rasa seronok
  4. Sentiasa rasa letih
  5. Hilang selera makan dan berat badan berkurangan (bukan kurus yang sihat ye )
  6. Rasa sunyi
  7. Sukar tumpukan perhatian
Apakah langkah terbaik bagi mengurangkan stress?

  1. Untuk muslim, harus percaya dengan mengingati Allah, pasti hati menjadi tenang. Bila berserabut je, cepat-cepat ambil wudhu, istighfar banyak-banyak.
  2. Luangkan masa dengan membaca Al-Qur'an setiap hari. Tak banyak, 1 muka surat pun takpe. Anggap Al-Qur'an sebagai teman kita.
  3. Tenang kan fikiran duduk seorang . Jangan fikir kepada masalah. Fikir kepada jalan penyelesaian. 
  4. Cara keempat adalah dengan pengambilan B-Complex Shaklee :)


B-Complex Shaklee mengandungi 8 jenis vitamin yang lengkap bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. 

  • B1, B2, B3, B6 biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.
B-Complex mampu : 
  • Menggalakkan kesihatan jantung, metabolisme tenaga dan membantu memberi replikasi DNA yang sihat
  • Menukarkan makanan menjadi tenaga
  • Mengurangkan simptom kemurungan dan tekanan
  • Meningkatkan fungsi otak.
1 botol B-Complex RM 53.75 mengandungi 120 tablets, yakni bersamaan 4 bulan tempoh penggunaan.

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di facebook : Ani Haryani @ Luvsupplements
Facebook/Instagram : Luvsupplements
Blog : http://luvsupplements.blogspot.com

Disclaimer : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat dan menyembuh. Segala penyakit yang serious, perlulah merujuk doktor terlebih dahulu.

Vivix Membantu Untuk Dapatkan Kulit Cantik

Sebelum kita pergi ke Vivix untuk kulit cantik Saya jumpa fakta ini Membuatkan saya tersenyum~ngee Apa Benar Fakta Ini? ...