Posts

Showing posts from June, 2014

Bagaimana Melatih Penjaga Makanan?

Image
Assalamualaikum, 

Bagaimana puasa hari ketiga? In sha Allah Ani harap semua dalam keadaan yang baik, sihat dan bertenaga.  


Penjaga Makanan. Siapakah itu?
Dia hehe (kanak-kanak)
Ingat tak masa kecik, kita suka menjadi penjaga makanan dan penjaga masa? kadang-kadang boleh sampai terguling-guling menangis nak berbuka.Kiralah jam tu, punyalah masa lambat berjalan.
Sebab apa? Sebab dah kehabisan tenaga paling best sebab kehausan hehe (mana taknya main tak ingat dunia)
Bagaimana nak melatih penjaga makanan supaya tak payah jaga makanan dan jaga masa sambil muka masam mencuka? :)

Bagi kefahaman tentang Ramadhan.Gunakan intonasi yang lembut, baik dan mampu memberikan semangat kepada kanak-kanak untuk berpuasa di Bulan Ramadhan . Seelok-eloknya beritahu sebelum Ramadhan. Kenapa perlu berpuasa, perkara yang boleh dilakukan juga tidak boleh dilakukan. Dekatkan mereka dengan kawan-kawan yang seronok berpuasa. Secara tidak langsung, mereka juga bersemangat untuk meneruskan puasa mereka hingga akhir Rama…

JOM KENAL BLOGGER SAMBIL BLOGWALKING

Image
Assalamualaikum,

Kali ni Ani join Rizal punya jemputan "JOM' untuk kenal blogger sambil blogwalking,


Meh tengok banner nya yang comel hehehe

http://shazrizalshahmy.blogspot.com/2014/06/segmen-jom-kenal-blogger-sambil.html
Rajin-rajin mehla join sekali, (tetiba promote jap hihi)
Since Ani dah sengaja nak join, ya..haruslah join kan? :) merapatkan ukhuwah. Ani jawablah soalan yang diberi :)

Nama Famous : 
Ani :)

Status :

Kepunyaan mak ayah.
Warna dan makanan kegemaran :
Warna semua suka, mostly purple, merah, hijau, putih, biru , coklat. Kalau suruh pilih mana satu Ani pun tak taw hehe. Pelangi je la :D, makanan kegemaran erm.. ini pun masalah . ok dah taw! chezzy wedges! Sekejap je boleh habiskan :) sebenarnya hari-hari Ani amik supplement Shaklee. Suka Shaklee boleh? (tak kisahkan? jawapan sendiri kan? ^-^V)
Tempat belajar/ kerja :
Tempat belajar dulu UiTM Johor (best!!) :)  Tempat kerja bercita-cita nak benti kerja dan meneruskan legasi Shaklee di rumah! Boleh? Boleh. Harus percaya diri!…

Sahur di Hari Pertama Ramadhan! :)

Image
Assalamualaikum , 


Salam Ramadhan
Panjatkan kesyukuran kita masih hidup, Dapat bertemu Ramadhan yang barakah untuk tahun ini Alhamdulillah :)


Bagaimana sahur hari pertama anda?
Alhamdulillah, Ramadhan kali ni Ani rasa sangat seronok. Rumah dekat dengan surau, jadi bila sebelum isyak semalam , ada dengar ayat-ayat Al-Qur'an, ramai pergi surau anak-beranak. Allah cantiknya! Sangat cantik!
Meriah dia rasa macam raya! :D Semua nak buat tarawikh.. Subhanallah.. (tapi jangan lupa kawan-kawan. Buat wajib dulu baru yang sunat! :D )
Sahur hari pertama :)
Rumah kami rumah flat,duduk 5 orang, memang meriah hehe  :D
Pagi-pagi dah bising, makan, kami makan macam biasa, takde yang special sama macam keluarga lain, lauk hidangan yang penuh kasih sayang dan senda gurau :)
Kalau masa kecik dulu memangla, duduk atas meja sambil tidur boleh? makanan tu pun agak nya pening. Siapa yang patut makan sape? Aku ke Kau? hehe Cerita lama
Hari ni, kami sahur , kami add on Set Puasa Combo!
Teruja u'olls  ambil Set Pua…

Cerita Berpuasa Semasa di Universiti!!

Image
Assalamualaikum,
Hari ni, Ani nak bercerita tentang pengalaman bersahur semasa di Universiti. Seriously, zaman ni la zaman kegemilangan  ye, Zaman muda mudi, suka suki hehe Sekarang tak berapa nak muda la hehehe
Ani belajar dekat UiTM Johor. Seriously tempat jatuh lagi kan di kenang kan? kan? kan?
Masa belajar dulu, tak cantik macam ni bacaannya di muka depan hehe, tapi tetap UiTM Johor Di Hatiku!!
Kolej Kediaman Ani Kolej Intan. Seriously, Wing 3 THOORRRBAIK!!!



Ya Allah, tengok mcam ni, sumpit rindu gila hehe. Depan Kolej Intan ni, Dewan Makan dan sebelah kanan Kolej Intan adalah benteng. Ktowunk panggil benteng sebenarnya tu tempat makan orang jual-jual, nak makanan sedap hehe
Kongsi 1 gambar convo masa diploma. Ani memang tak mohon matriks. Ntahla ;P

Rasa one day nak melawat UiTM Johor. Apa khabar la., bilik 102B,  Jatuh kat tangga, hilang hp, buat assignment, present, huru hara berlari sana berlari sini nak menghantar assignment, cc zamrud, terlanggar tiang sebab tertengok orang handsome ha…

SAHUR

Image
Assalamualaikum,

Alhamdulillah, dan In sha Allah kita akan berjumpa dengan Ramadhan :)
Sahur
Sahur di bulan Ramadhan sangat penting bagi Umat Islam. 
Sahur merujuk kepada berpuasa di waktu pagi sebelum berpuasa paginya di bulan Ramadhan . Ia dilakukan sebelum masuknya waktu Solat Subuh.
Dalam Sahur itu sendiri ada keberkatan.

Bertepatan dengan hadis Nabi S.A.W "Bersahurlah, sesungguhnya di dalam sahur itu ada keberkatan"  (Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Harus di ingat, kita disunatkan melewatkan waktu bersahur. Bersahur membuatkan kita untuk lebih cergas semasa berpuasa, ia mendidik kita untuk bangun sepertiga malam untuk beribadat.
Dalam hadis Nabi S.A.W bersabda,

"Tuhan kita yang Maha Berkat dan yang Maha Agung turun setiap malam ke langit dunia, ketika hanya tinggal sepertiga malam yang akhir. Lalu berfirman, "Sesiapa yang berdoa kepada Ku, akan Aku perkenankan untuknya. Sesiapa yang meminta kepada Ku, akan Aku berikannya. Sesiapa yang memohon keampunan kepada Ku, a…

STROK HABA!

Image
Assalamualaikum :)
Kita di Malaysia pasi taw kita sekarang berada di Zon Strok Haba! Yang mana duduk office, memang sejuk tapi bila keluar . Subhanallah,panas!! Take Care Guyz, Cuaca panas ni jangan di buat main .


Salah satu cara untuk membantu mengekalkan cecair badan adalah dengan pengambilan Performance Drink Shaklee. 

Ia juga membantu mengekalkan paras glukos dalam badan untuk mengelakkan keletihan.
Berminat dengan rangkaian produk Shaklee? sms/whatsapp : 014-7222642 Shaklee ID : 1073895 pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements Fb@Instagram : Luvsupplements Blog : http://luvsupplements.blogspot.com
Disclamier : Produk-produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit.

Kenapa memilih Collagen Shaklee??

Image
Assalamualaikum :)
Tajuk kali ini berkisar kepada Collagen Shaklee
Banyak kita tengok collagen dan masing-masing ada manfaatnya tersendiri tetapi kenapa memilih Collagen Shaklee?
Yang mana pernah dengar, mesti taw benda ni. Collagen Shaklee daripada sisik ikan merah. Ikan merah yang mana? Jadi kalau dengan sisik ikan merah apa bezanya?
Ikan merah adalah ikan laut dalam. Bagaimana tu?
Begini, tahukah anda bahawa manusia hanya mampu menyelam sehingga 1800mg tapi ikan merah mampu menyelam sehingga 6000 mg!
Bayangkan. Shaklee menggunakan sisik ikan merah untuk diekstrak ke dalam Shaklee Collagen Powder.
Bermakna di sini, Shaklee Collagen Powder memberikan sumber kolagen premium tahan lasak dan membekal RSS kolagen 4000mg kolagen.
Badan kita akan kehilangan kolagen 1000-4000mg sehari, Shaklee Collagen Powder memberikan 4000mg kolagen yang ideal untuk tubuh, tidak keterlaluan juga tidak dalam keadaan membazir.
Shaklee Collagen Powder mempunyai jisim molekul serendah 1000 dalton bagi penyerapan unggu…

SET BERPANTANG SHAKLEE SAMA HEBAT DENGAN SET TRADISIONAL?

Image
Assalamualaikum, 





Kenapakah Ani katakan bahawa Set Berpantang Shaklee SAMA HEBAT dengan Set Tradisional? :)
Kerana :


Memulihkan dalaman : ESP, ALFALFA & VITA-LEAMengelakkan meroyan : B-COMPLEXMemanaskan badan : B-COMPLEXMengatasi sembelit : OSTEMATRIXMinuman herba detoks : ALFALFAMenyembuhkan luka : ZINC COMPLEXBanyakkan susu & merawat bengkak susu : ESP & ALFALFA

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee? sms/whatsapp : 014-7222642 Shaklee ID : 1073895 pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements Fb @ Instagram : Luvsupplements Blog : http://luvsupplements.blogspot.com
Disclamier : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang penyakit




MURUNG SEBAB KERJA!!!!

Image
Assalamualaikum :)




Pernah rasa seperti di atas?
Kalau kerja, masuk  tengok kerja bertimbun, kena panggil sini, kejap ke sana, STRESS!!!!!!!!!!
Jujur, harus Ani pernah jadi lagu tu! hehe. Lagi-lagi akhir bulan. 

Tahukah anda? Kemurungan boleh berlaku kepada sesiapa saje. Bukan hanya kita warga yang bekerja, warga tak bekerja, muda, tua, lelaki atau perempuan mahupun kanak-kanak.

Yeke? Ya  iyalah :)

Tahukah anda apabila lelaki murung dan perempuan murung berbeza sifatnya ?? ha..jeng jeng jeng

Lelaki kalau murung biasanya bersifat marah, agresif dan mudah terganggu.
Perempuan @ Wanita pula lebih bersifat emosi tidak stabil, dari huha jadi pendiam, suka mengasingkan diri dan memendam rasa.

Apakah punca yang menyebabkan kemurungan berlaku?
Faktor psikologi iaitu tekanan daripada sesuatu peristiwa atau persekitaranFaktor genetik iaitu rasa rendah diri atau menghidap penyakit fizikal yang kronik sumber :  mymetro
Apakah tanda-tanda orang yang menghidap kemurungan? Emosi negatif, rasa sedih jeJiwa kacau buka…