Skip to main content

Bagaimana Melatih Penjaga Makanan?

Assalamualaikum, 

Bagaimana puasa hari ketiga? In sha Allah Ani harap semua dalam keadaan yang baik, sihat dan bertenaga.  


Penjaga Makanan. Siapakah itu?

Dia hehe (kanak-kanak)

Ingat tak masa kecik, kita suka menjadi penjaga makanan dan penjaga masa? kadang-kadang boleh sampai terguling-guling menangis nak berbuka.Kiralah jam tu, punyalah masa lambat berjalan.

Sebab apa? Sebab dah kehabisan tenaga paling best sebab kehausan hehe (mana taknya main tak ingat dunia)

Bagaimana nak melatih penjaga makanan supaya tak payah jaga makanan dan jaga masa sambil muka masam mencuka? :)


  1. Bagi kefahaman tentang Ramadhan.Gunakan intonasi yang lembut, baik dan mampu memberikan semangat kepada kanak-kanak untuk berpuasa di Bulan Ramadhan . Seelok-eloknya beritahu sebelum Ramadhan. Kenapa perlu berpuasa, perkara yang boleh dilakukan juga tidak boleh dilakukan. 
  2. Dekatkan mereka dengan kawan-kawan yang seronok berpuasa. Secara tidak langsung, mereka juga bersemangat untuk meneruskan puasa mereka hingga akhir Ramadhan.
  3. Jangan tunjukkan makanan secara terang-terangan kepada kanak-kanak. Ini akan membuatkan mereka bertindak sebagai penjaga makanan sambil menelan air liur.
  4. Berikan kata-kata pujian Allah suka orang berpuasa dan tidak suka orang yang membuang masa.
  5. Isikan masa sebelum azan maghrib dengan mengaji, mandi dan bersiap untuk ke surau selepas berbuka puasa.
  6. Berikan makanan yang berkhasiat semasa bersahur. Ia sangat penting kerana ia mampu memberi tenaga kepada kanak-kanak sepanjang berpuasa. Berikan makanan yang penuh dengan nutrisi dan nutrient yang cukup sepanjang berpuasa. Make sure mereka mengambil makanan untuk bersahur. Pujuk hati mereka dengan hiasan kreativiti dalam penyampaian makanan.
  7. Tetapkan waktu tidur untuk bersahur. 
Kebiasaannya, ibu sangat risau akan kanak-kanak kerana mereka enggan mengambil makanan yang berkhasiat semasa bersahur. Mereka lebih suka ambil makanan yang sedikit dan kadang-kadang lebih suka bermain dengan adik beradik yang lain. 
Cadangan Ani berikan Meal Shakes dan Performance Drink bagi memastikan kanak-kanak mendapat nutrient dan zat yang lengkap bagi memastikan kanak-kanak bertenaga di bulan Ramadhan. 


Meal Shakes membantu membekalkan nutrient lengkap untuk menyokong sepanjang berpuasa.


Performance Drink membantu mengelakkan kehilangan air dalam badan secara pantas dan mengekalkan paras glukos dalam badan bagi mengelakkan keletihan . 

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk-produk Shaklee tidak betujuan untuk merawat, mendiagnos atau menyembuh sebarang penyakit.

Hak penyembuhan adalah milik Allah. 

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…