SAHUR

Assalamualaikum,

Sahur Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah, dan In sha Allah kita akan berjumpa dengan Ramadhan :)

Sahur


Sahur di bulan Ramadhan sangat penting bagi Umat Islam. 

Sahur merujuk kepada berpuasa di waktu pagi sebelum berpuasa paginya di bulan Ramadhan . Ia dilakukan sebelum masuknya waktu Solat Subuh.

Dalam Sahur itu sendiri ada keberkatan.

Bertepatan dengan hadis Nabi S.A.W "Bersahurlah, sesungguhnya di dalam sahur itu ada keberkatan" 
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Harus di ingat, kita disunatkan melewatkan waktu bersahur. Bersahur membuatkan kita untuk lebih cergas semasa berpuasa, ia mendidik kita untuk bangun sepertiga malam untuk beribadat.

Dalam hadis Nabi S.A.W bersabda,

"Tuhan kita yang Maha Berkat dan yang Maha Agung turun setiap malam ke langit dunia, ketika hanya tinggal sepertiga malam yang akhir. Lalu berfirman, "Sesiapa yang berdoa kepada Ku, akan Aku perkenankan untuknya. Sesiapa yang meminta kepada Ku, akan Aku berikannya. Sesiapa yang memohon keampunan kepada Ku, akan Aku ampunkannya"
( Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Rasa nak mengalir air mata, bila teringat hadis ni. Allah , sungguh besar rahmat Mu, keampunan Mu. Dia Maha Pemberi, Pengampun, Pemurah, lagi Maha Penyayang.

Bila bangun, kita di galakkan berdoa, memohon keampunan kepada Nya dan beristighfar.
Semoga Ramadhan kali ni membawa kita ke arah yang lebih baik . Bukan hanya untuk bulan Ramadhan malah bulan berikutnya. In sha Allah. :)

Set Puasa Combo Shaklee


Dalam Shaklee, ada Set Berpuasa Combo bagi mereka yang inginkan bersahur dengan cara yang mudah, senang, selamat dan menjimatkan masa.Semoga kita dapat menjalankan bulan Ramadhan ini dengan sebaik-baiknya :)


LuvHaryani
sms/whatsapp : 014-72222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

2 comments:

Bagaimana Saya Berpuasa Berikhtiar Dengan Set Puasa Shaklee

Ramadhan Kareem! Bila Ramadhan tiba, seronokkan Alhamdulillah Pahala dilipat gandakan, teringat Lailatul Qadr, moga kita ketemu Lai...