Skip to main content

SAHUR

Assalamualaikum,

Sahur Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah, dan In sha Allah kita akan berjumpa dengan Ramadhan :)

Sahur


Sahur di bulan Ramadhan sangat penting bagi Umat Islam. 

Sahur merujuk kepada berpuasa di waktu pagi sebelum berpuasa paginya di bulan Ramadhan . Ia dilakukan sebelum masuknya waktu Solat Subuh.

Dalam Sahur itu sendiri ada keberkatan.

Bertepatan dengan hadis Nabi S.A.W "Bersahurlah, sesungguhnya di dalam sahur itu ada keberkatan" 
(Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Harus di ingat, kita disunatkan melewatkan waktu bersahur. Bersahur membuatkan kita untuk lebih cergas semasa berpuasa, ia mendidik kita untuk bangun sepertiga malam untuk beribadat.

Dalam hadis Nabi S.A.W bersabda,

"Tuhan kita yang Maha Berkat dan yang Maha Agung turun setiap malam ke langit dunia, ketika hanya tinggal sepertiga malam yang akhir. Lalu berfirman, "Sesiapa yang berdoa kepada Ku, akan Aku perkenankan untuknya. Sesiapa yang meminta kepada Ku, akan Aku berikannya. Sesiapa yang memohon keampunan kepada Ku, akan Aku ampunkannya"
( Hadis Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Rasa nak mengalir air mata, bila teringat hadis ni. Allah , sungguh besar rahmat Mu, keampunan Mu. Dia Maha Pemberi, Pengampun, Pemurah, lagi Maha Penyayang.

Bila bangun, kita di galakkan berdoa, memohon keampunan kepada Nya dan beristighfar.
Semoga Ramadhan kali ni membawa kita ke arah yang lebih baik . Bukan hanya untuk bulan Ramadhan malah bulan berikutnya. In sha Allah. :)

Set Puasa Combo Shaklee


Dalam Shaklee, ada Set Berpuasa Combo bagi mereka yang inginkan bersahur dengan cara yang mudah, senang, selamat dan menjimatkan masa.



Semoga kita dapat menjalankan bulan Ramadhan ini dengan sebaik-baiknya :)


LuvHaryani
sms/whatsapp : 014-72222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…