Skip to main content

MURUNG SEBAB KERJA!!!!

Assalamualaikum :)




Pernah rasa seperti di atas?

Kalau kerja, masuk  tengok kerja bertimbun, kena panggil sini, kejap ke sana,
STRESS!!!!!!!!!!

Jujur, harus Ani pernah jadi lagu tu! hehe. Lagi-lagi akhir bulan. 


Tahukah anda?
Kemurungan boleh berlaku kepada sesiapa saje. Bukan hanya kita warga yang bekerja, warga tak bekerja, muda, tua, lelaki atau perempuan mahupun kanak-kanak.


Yeke?
Ya  iyalah :)


Tahukah anda apabila lelaki murung dan perempuan murung berbeza sifatnya ??
ha..jeng jeng jeng


Lelaki kalau murung biasanya bersifat marah, agresif dan mudah terganggu.

Perempuan @ Wanita pula lebih bersifat emosi tidak stabil, dari huha jadi pendiam, suka mengasingkan diri dan memendam rasa.


Apakah punca yang menyebabkan kemurungan berlaku?

  1. Faktor psikologi iaitu tekanan daripada sesuatu peristiwa atau persekitaran
  2. Faktor genetik iaitu rasa rendah diri atau menghidap penyakit fizikal yang kronik 
sumber :  mymetro

Apakah tanda-tanda orang yang menghidap kemurungan?
  1. Emosi negatif, rasa sedih je
  2. Jiwa kacau bukan sebab angau hehe tapi perasaan dia yang tak menentu. Kejap sensitif, kejap resah, lelah dan keliru.
  3. Hilang minat dan rasa seronok
  4. Sentiasa rasa letih
  5. Hilang selera makan dan berat badan berkurangan (bukan kurus yang sihat ye )
  6. Rasa sunyi
  7. Sukar tumpukan perhatian
Apakah langkah terbaik bagi mengurangkan stress?

  1. Untuk muslim, harus percaya dengan mengingati Allah, pasti hati menjadi tenang. Bila berserabut je, cepat-cepat ambil wudhu, istighfar banyak-banyak.
  2. Luangkan masa dengan membaca Al-Qur'an setiap hari. Tak banyak, 1 muka surat pun takpe. Anggap Al-Qur'an sebagai teman kita.
  3. Tenang kan fikiran duduk seorang . Jangan fikir kepada masalah. Fikir kepada jalan penyelesaian. 
  4. Cara keempat adalah dengan pengambilan B-Complex Shaklee :)


B-Complex Shaklee mengandungi 8 jenis vitamin yang lengkap bagi membantu memelihara kesihatan yang baik. 

  • B1, B2, B3, B6 biotin dan asid pantotenik membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga.
  • Asid folik dan B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah di dalam tubuh. Jumlah asid folik yang mencukupi dalam diet harian membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400 mcg.
B-Complex mampu : 
  • Menggalakkan kesihatan jantung, metabolisme tenaga dan membantu memberi replikasi DNA yang sihat
  • Menukarkan makanan menjadi tenaga
  • Mengurangkan simptom kemurungan dan tekanan
  • Meningkatkan fungsi otak.
1 botol B-Complex RM 53.75 mengandungi 120 tablets, yakni bersamaan 4 bulan tempoh penggunaan.

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di facebook : Ani Haryani @ Luvsupplements
Facebook/Instagram : Luvsupplements
Blog : http://luvsupplements.blogspot.com

Disclaimer : Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat dan menyembuh. Segala penyakit yang serious, perlulah merujuk doktor terlebih dahulu.

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…