Menyelami Dunia Kanak-Kanak

Sebenarnya sangat menarik apabila menyelongkar dunia kanak-kanak

Untuk masuk dengan dunia mereka semamangnya perlukan kesabaran dan kecomelan (sometimes ;P)

Kadang-kadang kita juga perlu menjadi kanak-kanak, clown atau apa ye? hehe

Kita Sebahagian Daripada Mereka

Kita sebahagian daripada kanak-kanak


Perbuatan kita banyak mencorak peribadi mereka

Mereka mendengar, melihat dan merasa

Dan paling penting adalah mereka suka mencuba. Dalam erti kata lain adalah mereka meniru apa yang kita buat. Kembar ke? hehe

Marah Sayang Dengan Kanak-Kanak

Ya, untuk mendekati kanak-kanak perlu gunakan pyschology

Memuji tulisan mereka, kepandaian mereka dan apa yang mereka lakukan untuk menarik perhatian kita ;D

Kanak-kanak suka kan reward, pergerakan, sesuatu yang menarik untuk mereka sentiasa bersama kita.

Dan Ani sedar juga jika ingin tegur kanak-kanak, perlu ada langkah-langkahnya, Pastinya bila tahap paling akhir, Tegur bukan secara ala kadar. Tegur dengan serius. "Sebab, Kenapa dan Faham". Mereka belajar sedikit demi sedikit . Setiap masa adalah proses pembelajaran bagi mereka :)

Kanak-Kanak Sangat Comel :D

Antara perkara comel yang telah mereka lakukan adalah :

  • Teacher, you are so cute! (Aw, disebabkan mereka kanak-kanak, pujian itu diterima ;P )
  • I Love You , Teacher! (Teacher love you too! Selesai habis mengajar, tarik hujung baju dan cakap begitu, Alhamdulillah rasa di hargai)
  • Teacher! Mak saya lupa bagi Vitamin! (Eh nak cakap apa ni hihi, waktu break :D )
  • Teacher, Sorry (Peluk, dan kemudian berkata begitu.  Marah Sayang. mendidik pelbagai kaedah dan pendekatan)
  • Promise!Promise (promise bukan jari kelinking, jari tengah, touch sikit pada jari tu hehe)
  • I'm handsome! I'm handsome (Bila Ani kata Hi handsome, Hello pretty, ada 2 kanak-kanak lelaki berebut dia paling handsome sambil berdiri dan angkat tangan)
Banyak lagi sebenarnya tapi the best part is Teacher, saya tak bawak makanan. Ted!!! Haha

Begitulah kehidupan seorang pendidik

Bestnya apabila mereka berubah day by day ke arah yang lebih baik. Alhamdulillah :)

p/s : Kanak-kanak sering sakit atau lesu di sekolah, berilah vitamin terbaik untuk mereka :D

Mereka adalah Amanah & Anugerah dari Tuhan


LuvHaryani
sms/whatsapp : 014-7222642
Fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. anaka saya 2 tahun setengah suka cakap abang sayang mama..memang cair dengar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba tangan Ani cari tekan like ingat fb ke hehe, tapi betul. sejuk hati dengar. Budak selalu jujur, apa dia cakap itu dia maksudkan. Tumpang seronok :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid