Skip to main content

Menyelami Dunia Kanak-Kanak

Sebenarnya sangat menarik apabila menyelongkar dunia kanak-kanak

Untuk masuk dengan dunia mereka semamangnya perlukan kesabaran dan kecomelan (sometimes ;P)

Kadang-kadang kita juga perlu menjadi kanak-kanak, clown atau apa ye? hehe

Kita Sebahagian Daripada Mereka

Kita sebahagian daripada kanak-kanak


Perbuatan kita banyak mencorak peribadi mereka

Mereka mendengar, melihat dan merasa

Dan paling penting adalah mereka suka mencuba. Dalam erti kata lain adalah mereka meniru apa yang kita buat. Kembar ke? hehe

Marah Sayang Dengan Kanak-Kanak

Ya, untuk mendekati kanak-kanak perlu gunakan pyschology

Memuji tulisan mereka, kepandaian mereka dan apa yang mereka lakukan untuk menarik perhatian kita ;D

Kanak-kanak suka kan reward, pergerakan, sesuatu yang menarik untuk mereka sentiasa bersama kita.

Dan Ani sedar juga jika ingin tegur kanak-kanak, perlu ada langkah-langkahnya, Pastinya bila tahap paling akhir, Tegur bukan secara ala kadar. Tegur dengan serius. "Sebab, Kenapa dan Faham". Mereka belajar sedikit demi sedikit . Setiap masa adalah proses pembelajaran bagi mereka :)

Kanak-Kanak Sangat Comel :D

Antara perkara comel yang telah mereka lakukan adalah :

  • Teacher, you are so cute! (Aw, disebabkan mereka kanak-kanak, pujian itu diterima ;P )
  • I Love You , Teacher! (Teacher love you too! Selesai habis mengajar, tarik hujung baju dan cakap begitu, Alhamdulillah rasa di hargai)
  • Teacher! Mak saya lupa bagi Vitamin! (Eh nak cakap apa ni hihi, waktu break :D )
  • Teacher, Sorry (Peluk, dan kemudian berkata begitu.  Marah Sayang. mendidik pelbagai kaedah dan pendekatan)
  • Promise!Promise (promise bukan jari kelinking, jari tengah, touch sikit pada jari tu hehe)
  • I'm handsome! I'm handsome (Bila Ani kata Hi handsome, Hello pretty, ada 2 kanak-kanak lelaki berebut dia paling handsome sambil berdiri dan angkat tangan)
Banyak lagi sebenarnya tapi the best part is Teacher, saya tak bawak makanan. Ted!!! Haha

Begitulah kehidupan seorang pendidik

Bestnya apabila mereka berubah day by day ke arah yang lebih baik. Alhamdulillah :)

p/s : Kanak-kanak sering sakit atau lesu di sekolah, berilah vitamin terbaik untuk mereka :D

Mereka adalah Amanah & Anugerah dari Tuhan


LuvHaryani
sms/whatsapp : 014-7222642
Fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. anaka saya 2 tahun setengah suka cakap abang sayang mama..memang cair dengar hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tetiba tangan Ani cari tekan like ingat fb ke hehe, tapi betul. sejuk hati dengar. Budak selalu jujur, apa dia cakap itu dia maksudkan. Tumpang seronok :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…