Skip to main content

8 Tips Untuk Mengurangkan Makanan Bergoreng & Berlemak Dalam Makanan Seharian Kita

Umumnya, semua orang suka makan termasuk Ani, siapa tak suka makan oiiii hehe

Lagi sedap di tekak dan kena pada selera , lagi kita nak lagi, lagi, lagi dan lagi!!

Tapi, adakalanya makanan yang kita ambil mengandungi lemak berlebihan. Jadi, bagaimana untuk mengurangkan makanan bergoreng & berlemak dalam menu seharian kita?

8 Tips Untuk Mengurangkan Makanan Bergoreng & Berlemak Dalam Makanan Seharian Kita


Tips Untuk Mengurangkan Makanan Bergoreng & Berlemak

  • Pilih nasi putih berbanding nasi beriani, nasi minyak atau nasi lemak
Pengalaman Ani kalau Ani makan nasi minyak, Ani jadi mengantuk, rasa berat, memang akhirnya terkulai layu hihi bagi yang selalu amik nasi lemak pagi-pagi setiap hari, sekali sekala tukar nasi putih. (yang biasa makan berat pagi), makan bersama dengan lauk. 

  • Pilih makanan yang dipanggang, digoreng, dibakar, dikukus atau direbus berbanding makanan bergoreng
Yang ni teringat kukus, grill, panggang, kukus, grill, panggang hehe. Sekali sekala buat ayam bakar, ayam panggang, makan apam kukus, sedap taw makanan yang Ani sebut ni ! Tukar menu sekali sekala :)

  • Kurangkan mengambil kuah yang berlemak. Asingkan lebihan minyak dari kuah
Gulai Telur Itik Sedap kan! Gulai memang sedap,kari, kurma daging. Subhanallah hehe, sekali sekala kita tukar buatlah sup ikan merah ! Pergh terbaik!! Sup ayam makan dengan cili hitam. Masha Allah.

Lagi satu tips kadang-kadang kalau kita makan rendang, sambal ada lebihan minyak kan, buang lebihan minyak tu yang lain kita proceed makan hehe:D

  • Hadkan pengambilan organ dalaman haiwan (hati, limpa, paru, otak, perut) dan kuning telur
Untuk Ani, Ani sebenarnya sangat suka kuning telur walhal putih telur ada sekali. Ani akan habiskan kuning telur dulu. tak taw akan habiskan tak yang telur putih tu  hehe depends. Mungkin ada yang sama dengan Ani,  kita kurangkan ambil kuning telur. kalau selalu habiskan, kita tinggalkan sedikit ,organ dalaman juga kurangkan. Tarik nafas tahan nafsu :)

  • Makan daging tanpa lemak dan ayam tanpa kulit
Kalau kita makan fast food atau gerai, sesetengahnya memang akan goreng atau masak sekali kulit-kulit ayam, jadi tugas kita untuk penjagaan kesihatan, tarik segala kulit-kulit ayam yang ada, dan jangan makan.

Pengalaman Ani, memang mula-mula susah nak buang dari makan kulit ayam tu, yelah sedap, ubah sikit-sikit, tak amik banyak seperti sebelumnya, lama-lama In sha Allah boleh, tak payah makan kulit ayam!

  • Utamakan makanan tanpa santan
Dalam banyak-banyak makanan terhidang, utamakan mana makanan yang sihat untuk badan. Ani tak suggest berhenti terus dari makanan favourite, tertelan air liur , termimpi-mimpi nanti hehe, kita ubah sedikit demi sedikit. Ambil yang tanpa santan dulu, baru ambil yang lain :)

  • Kurangkan sapuan mentega atau marjerin pada roti/biskut/jagung
Kita sendiri sapu, kita sendiri tahu.Bagi yang sukakan marjerin, kurangkan sedikit daripada biasa.

  • Minta dikurangkan mentega/marjerin pada hidangan apabila membuat pesanan.
Ini kalau kita ke kedai, minta dikurangkan sedikit mentega mahupun marjerin.Selalu order burger, tengok banyak dia letak, minta kurangkan :)

Phytocol & Omega Guard

Halang & Singkir Kolestrol


Omega Guard membantu dalam pembakaran lemak, kuruskan badan, untuk tekanan darah tinggi , minda & jantung. Nak buang kahak pun Ani sunggest ni!

Phytocol-ST membantu meNyahkan Kolestrol Jahat . Kolestrol ada 2. Kolestrol Baik & Kolestrol Jahat. Kita buang Kolestrol Jahat. Phytocol diperakui oleh National Institute of Health. Kolestrol, pembunuh secara senyap

Dapatkan Omega Guard & Phytocol Anda Sekarang. Cepat call@ Whatsapp Ani hari ini juga. Ani Haryani 014-7222642



Pesan Sekarang


ATAU


Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri



Anda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya : Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi pengedar. Kehadiran anda amat dialukan.


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…