Skip to main content

5 Tips Mudah Untuk Di Lakukan Bagi Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam Makanan

Sweet As Sugar! Giteww hihi Ani mulakan entri dengan kata-kata yang manis hehe

Siapa tak suka benda-benda yang manis kan? Senyuman yang manis, pembawakan diri yang baik, manis tampaknya :)

Tapi dalam makanan kita kena kurangkan manis untuk kesihatan :D

5 Tips Mudah Untuk Di Lakukan Bagi Mengurangkan Pengambilan Gula Dalam Makanan


Kurangkan Pengambilan Gula Dalam Makanan

  • Minum air kosong untuk gantikan minuman yang manis, sirap, kordial dan minuman berkarbonat
Untuk setiap hari, pastikan ambil air kosong. Kalau tak boleh nak telan air kosong, Ani ada tips yang Ani dah cuba bagi dekat kawan. Alhamdulillah menjadi. Caranya, permulaan minum air kosong satu sudu. Minggu depan dua atau tiga sudu.Lama-lama, In sha Allah minum air kosong satu cawan takde hal la hehe:)

  • Pilih buah-buahan segar untuk gantikan kuih manis yang manis, biskut berkrim, gula-gula atau coklat
Buah-buahan manis dia semulajadi. Better ambil buah-buahan segar daripada ambil makanan yang manis setiap hari. Bukan tak boleh ambil makanan manis cuma kurangkan.Gantikan dengan buah-buahan :)

  • Pilih makanan yang kurang gula. Baca label untuk mengetahui kandungan gula
Kat mana nak baca? Tengok dekat label tin atau kotak makanan , di situ ada kandungan gula. Di bawah adalah tahap bacaan kandungan gula :)
Bacaan Kandungan Gula
  • Minta dikurangkan gula atau susu pekat manis apabila membuat pesanan minuman
Order minuman di kedai, minta kurangkan gula. Tapi kadang-kadang ada kedai yang kita dah minta kurangkan gula, tetapi tetap manis. Maka , apa yang Ani pernah buat adalah minta air suam @kosong secawan. Campurkanlah air manis tadi hehe:)

  • Pengambilan Vivix untuk membantu mencegah penghasilan Age Protein
Vivix membantu mencegah dan melambatkan penghasilan Age Protein.

Apakah Itu Age Protein?


AGE PROTEIN terhasil daripada kombinasi Gula & Protein.

Apabila AGE PROTEIN tinggi dalam badan, maka terjadilah 
  • Kemusnahan Sel
  • Keradangan
  • Sakit Sendi
  • Kencing Manis
Mostly, umur 40 tahun sudah mengalami masalah ini.

Yang suka makan Donut, ABC, Cendol, Makanan Manis, itu semua : AGE PROTEIN

Vivix membantu mencegah daripada penghasilan AGE PROTEIN. Tak percaya? Tengok rajah :)

Vivix Cegah Penghasilan AGE Protein

Testimoni Vivix Shaklee


Testimoni Vivix Shaklee

Promosi Pek YES Vivix Bantu Menghalang Pembentukan Penghasilan AGE Protein


Promo Pek YES Vivix

Semoga Bermanfaat :)


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee dan Tawaran Yang Menarik?

Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…