Skip to main content

6 Tips Untuk Makan Lebih Buah-Buahan & Sayur-Sayuran Dengan Gembira

Umumnya, kita tahu penting buah-buahan dan sayur-sayuran pada tubuh

Ia mengandungi nutrisi yang baik untuk kesihatan tubuh badan manusia.

Tetapi, ada juga yang tidak menyukai nya, bagaimana untuk menarik perhatian mereka sekaligus makan dengan senang hati tanpa ada unsur paksaan?

Jeng Jeng Jeng

6 Tips Untuk Menikmati Lebih Buah-Buahan & Sayur-Sayuran Dengan Gembira


goggle : Gambar sekadar hiasan. Comel kan? :D


  • Pilih hidangan yang mengandungi buah dan sayur
Kena letak terus ke meja penuh sayur-sayuran gitu? Bagi Ani tak sesuai untuk kita tarik mereka yang tak suka buah-buahan dan sayur-sayuran makan terus gitu. Tapi, kita boleh bagi dia makan Nasi Kerabu, Rojak Buah, Puding Buah, tak pun potong kecil-kecik carrot letak dalam nasi goreng. kan sedap tu kan! :D

  • Ubah Menu. Letakkan sekurang-kurangnya satu jenis buah pada setiap waktu makan
Pendapat Ani, untuk tarik mereka mula-mula letak buah kesukaan mereka. Pasti ada 1 @ 2 buah kesukaan mereka. Letakkan at least 1 jenis buah untuk setiap waktu makan malam. Kemudian, tukar buah-buah lain, lebih senang kita potong. Kita makan kata sedap, segar buah ni, Pasti lama-lama dia tertarik dengan buah-buahan

  • Jadikan buah-buahan sebagai snek
Bagaimana nak buat? Sambil tengok-tengok tv, sambil bergelak ketawa petang-petang gantikan cucur sekali sekala dengan buah-buahan. Jadikan sebagai snek. Sedap jugak taw! :D

  • Makan ulam dan salad bersama hidangan anda
Ini campur mayonese. Sedap sangat. Kita tunjuk, kita makan depannya, ajak-ajak ayam, lama-lama nanti pasti tertarik

  • Tukar air kordial , air gas kepada air jus buah-buahan
Kot selama ni kita terbiasa dengan air sebegitu, tukar dengan air buah-buahan, Jus timun pernah rasa? Sedap jugak taw. Letak ais. Masha Allah nikmat sangat :D

Vita-Lea Vitamin 100 Tahun (MultiVitamin & MultiMineral)


Sesetengah kita dah usaha macam-macam tapi dia tetap tak nak makan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jika begitu, sarankan pada dia at least ambil supplement atau vitamin untuk lengkapkan kembali nutrient yang hilang atau tiada pada tubuh.

Vita-Lea vitamin multivitamin dan multimineral yang mengandungi kesemua vitamin yang diperlukan dalam tubuh bagi membantu mengekalkan kesihatan yang baik.


VitaLea




Semoga Bermanfaat! :D


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee & Tawaran Yang Menarik?

Hubungi: Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. Anak2 saya suke makan buah...semua diorang bedal...tp sayur makan lobak dengan tomato je

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, Try buat juice dengan sayur. Jus timun sedap taw :D

      Delete
  2. anak-anak saya memang suka makan buah..tapi buah tertentu sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe , buat buah lain jus atau cempedak goreng. Sedap jugak :D

      Delete
  3. nak anak suka makan buah-buahan dan syur kibu bapa kena bagi contoh yang baik!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…