Kandungan Berbahaya Dalam Produk Kecantikan Yang Perlu Di Ambil Perhatian Supaya Tidak Merana Di Kemudian Hari

Semua orang sukakan kecantikan! Termasuklah Ani yang menulis~ngee :D :D

Of Course lah kan! Bila sebut cantik semua suka dan dia sebenarnya banyak. Universal :)

Penting, cantik dan selesa dengan diri sendiri TETAPI Jangan Sampai Salah Memilih

Periksa Produk Kandungan Sebelum Merana • Merkuri
Bahan ni banyakkan dalam  setiap produk kecantikan di pasaran. Kebanyakkan krim pemutih ada bahan ini untuk memberi kesan yang cepat. Untuk tambahan info, merkuri mempunyai keupayaan untuk  meresap ke dalam tubuh apabila krim di sapu pada kulit

Kesan : Krim yang mengandungi bahan merkuri boleh menyebabkan berlakunya gangguan sistem saraf seperti insomnia, terketar-ketar, gangguan penglihatan, gerakkan tangan tidak normal, gangguan emosi dan juga depresi

 • Hidrokuinon
Hidrokuinon adalah bahan wajib yang ada dalam krim pemutih di pasaran. Ia digunakan sebab iaberupaya membuatkan lapisan kulit luar menggelupas. Selain itu,ia juga mencegah pembentukan melanin yang membuatkan kulit kelihatan hitam atau pun berbelang kepada sinaran matahari.

Kesan  : Kandungan Hidrokuinon melebihi 2 % dalam produk kecantikan boleh menyebabkan kulit jadi gatal dan terbakar. Paling teruk, ia memberikan kesan pada ginjal, kanser hati dan kanser darah (leukemia). Sebab tu, kadang-kadang kita boleh lihat sesetengah wanita memiliki wajah seakan-akan pinkish a.k.a merah jambu atau pun berkilat. Ia terjadi adalah disebabkan akibat kulit wajah yang kian menipis.

 • Plumbum
Plumbum selalu dikatikan dengan lipstick. Warna  yang cantik,menarik pada lipstick dengan campuran pelembap bibir membuatkan kita sebagai gadis @wanita senang terpikat untuk memilikinya. Betul,  wajah yang kusam perlu dirias termasuk kawasan bibir tapi jika memakai lipstick yang mengandungi plumbum... sambung bawah ;)

Kesan : Elakkan memakai lipstick yang memiliki bahan plumbum. Ia merupakan sejenis neurotoksin yang boleh menyumbang kepada masalah kelakuan dan pembelajaran & Ia juga boleh menyebabkan hilang tumpuan ketika belajar dan bekerja (focus).

 • Formaldehid
Selalunya bahan kimia ini digunakan dalam produk mandian bayi. Ia digunakan dengan untuk mengurangkan kekuatan bahan-bahan kimia lain yang terdapat dalam produk tersebut.

Kesan : Penggunaan yang berlebihan,  boleh menyebabkan rasa gatal, ruam dan kerengsaan pada kulit.

 • Paraben
Siapa follow fb Ani, mesti perasan Ani kata produk kecantikan elak Paraben , elak Paraben... ntah kenapa ntah Ani tu hehehe

Untuk kebersihan , kita juga disarankan untuk guna deodoran menyah bau supaya tiada bau enak berlaku tapi perlu peka untuk melihat isi kandungan deodoran . Kemungkinan sesetengahnya mengandungi Paraben.

Kesan : Penggunaan Paraben pada deodoran memainkan peranan penting dalam pembentukan kanser payudara. Ia akibat tinggalan sisa deodoran yang terdapat pada ketiak . Selain deodoran, Paraben juga terdapat pada produk kecantikan untuk mengawet dan menjadikan produk tersebut tahan lama.

Faham kan , kenapa Ani kata kenapa Produk Kecantikan tak perlu ada Paraben? ;D

7 Tahun Merana Akibat Salah Memilih Produk Kecantikan?

Ingin dapatkan produk yang Puan Nor Farizan amalkan untuk mendapatkan kulit cantik seperti sekarang?Cepat call @whatsapp Ani 014-7222642 hari ini juga.Pesan Sekarang


ATAU


Jimat Makan Sendiri Dengan Menjadi Ahli ShakleeAnda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat menjadi Pengedar. Kehadiran anda amat dialukan.


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

3 comments:

 1. memilih produk kecantikan memang wajib berhati2 sekarang!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betul, perlu berhati-hati. Pilih yang terbaik :)

   Delete
 2. That is why we sometimes see that some women have pink or bright pink face, this is due to the more delicate facial skin.

  ReplyDelete

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah Khutbah Terakhir Rasulullah SAW ...