Skip to main content

Kandungan Berbahaya Dalam Produk Kecantikan Yang Perlu Di Ambil Perhatian Supaya Tidak Merana Di Kemudian Hari

Semua orang sukakan kecantikan! Termasuklah Ani yang menulis~ngee :D :D

Of Course lah kan! Bila sebut cantik semua suka dan dia sebenarnya banyak. Universal :)

Penting, cantik dan selesa dengan diri sendiri TETAPI Jangan Sampai Salah Memilih

Periksa Produk Kandungan Sebelum Merana



  • Merkuri
Bahan ni banyakkan dalam  setiap produk kecantikan di pasaran. Kebanyakkan krim pemutih ada bahan ini untuk memberi kesan yang cepat. Untuk tambahan info, merkuri mempunyai keupayaan untuk  meresap ke dalam tubuh apabila krim di sapu pada kulit

Kesan : Krim yang mengandungi bahan merkuri boleh menyebabkan berlakunya gangguan sistem saraf seperti insomnia, terketar-ketar, gangguan penglihatan, gerakkan tangan tidak normal, gangguan emosi dan juga depresi

  • Hidrokuinon
Hidrokuinon adalah bahan wajib yang ada dalam krim pemutih di pasaran. Ia digunakan sebab iaberupaya membuatkan lapisan kulit luar menggelupas. Selain itu,ia juga mencegah pembentukan melanin yang membuatkan kulit kelihatan hitam atau pun berbelang kepada sinaran matahari.

Kesan  : Kandungan Hidrokuinon melebihi 2 % dalam produk kecantikan boleh menyebabkan kulit jadi gatal dan terbakar. Paling teruk, ia memberikan kesan pada ginjal, kanser hati dan kanser darah (leukemia). Sebab tu, kadang-kadang kita boleh lihat sesetengah wanita memiliki wajah seakan-akan pinkish a.k.a merah jambu atau pun berkilat. Ia terjadi adalah disebabkan akibat kulit wajah yang kian menipis.

  • Plumbum
Plumbum selalu dikatikan dengan lipstick. Warna  yang cantik,menarik pada lipstick dengan campuran pelembap bibir membuatkan kita sebagai gadis @wanita senang terpikat untuk memilikinya. Betul,  wajah yang kusam perlu dirias termasuk kawasan bibir tapi jika memakai lipstick yang mengandungi plumbum... sambung bawah ;)

Kesan : Elakkan memakai lipstick yang memiliki bahan plumbum. Ia merupakan sejenis neurotoksin yang boleh menyumbang kepada masalah kelakuan dan pembelajaran & Ia juga boleh menyebabkan hilang tumpuan ketika belajar dan bekerja (focus).

  • Formaldehid
Selalunya bahan kimia ini digunakan dalam produk mandian bayi. Ia digunakan dengan untuk mengurangkan kekuatan bahan-bahan kimia lain yang terdapat dalam produk tersebut.

Kesan : Penggunaan yang berlebihan,  boleh menyebabkan rasa gatal, ruam dan kerengsaan pada kulit.

  • Paraben
Siapa follow fb Ani, mesti perasan Ani kata produk kecantikan elak Paraben , elak Paraben... ntah kenapa ntah Ani tu hehehe

Untuk kebersihan , kita juga disarankan untuk guna deodoran menyah bau supaya tiada bau enak berlaku tapi perlu peka untuk melihat isi kandungan deodoran . Kemungkinan sesetengahnya mengandungi Paraben.

Kesan : Penggunaan Paraben pada deodoran memainkan peranan penting dalam pembentukan kanser payudara. Ia akibat tinggalan sisa deodoran yang terdapat pada ketiak . Selain deodoran, Paraben juga terdapat pada produk kecantikan untuk mengawet dan menjadikan produk tersebut tahan lama.

Faham kan , kenapa Ani kata kenapa Produk Kecantikan tak perlu ada Paraben? ;D

7 Tahun Merana Akibat Salah Memilih Produk Kecantikan?





Ingin dapatkan produk yang Puan Nor Farizan amalkan untuk mendapatkan kulit cantik seperti sekarang?Cepat call @whatsapp Ani 014-7222642 hari ini juga.



Pesan Sekarang


ATAU


Jimat Makan Sendiri Dengan Menjadi Ahli Shaklee



Anda berminat untuk menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat menjadi Pengedar. Kehadiran anda amat dialukan.


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. memilih produk kecantikan memang wajib berhati2 sekarang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, perlu berhati-hati. Pilih yang terbaik :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…