Skip to main content

SIAPA KATA DIET TIDAK BOLEH MAKAN MAKANAN RINGAN?

Anda sedang berdiet dalam usaha untuk menurunkan berat badan ?

Tapi dalam masa yang sama, anda suka makan makanan fast food (makanan ringan) yang sukar untuk di tolak?

Persoalannya, bolehkah makanan ringan terlibat dalam urusan penurunan berat badan atau ianya termasuk dalam kategori makanan sihat?

Petua Untuk Makan Makanan Ringan Ketika Sedang Berdiet

Senyum

  • Makan dalam jumlah yang sedikit
Jika hendak makan sandwich,pilih ukuran yang terkecil. Elakkan makan "burger" ukuran dewasa kerana ia mengandungi lebih dari 1000 kalori dan 70 gram lemak. Pilih ukuran terkecil atau kongsi bersama teman.

  • Pilih hidangan yang lebih sihat
Adakah anda boleh menahan diri daripada godaan memakan kentang goreng? Sebagai gantinya pilih saja salad sayur-sayuran yang segar. Jika  ada hirisan buah-buahan segar atau sup, pesan sahaja. ini sudah cukup mengenyangkan. Untuk mengalas perut,makan sedikit nasi atau sup jagung.

  • Makanlah yang hijau

Pilihlah salad  dalam jumlah besar dengan ayam panggang, udang atau sayur-sayuran lain yang bebas lemak. Waspada terhadap salad berkalori tinggi yang dilengkapi dengan ayam berlemak. Hindari keju, daging lemak juga kentang goreng yang secara cepat menaikkan hitungan kalori anda.

  • Pilih makanan panggang
Ayam yang digoreng atau ikan goreng mentega mengandungi kalori dan lemak yang tinggi. Kalau ingin ynag lebih selamat, pilih menu yang dipanggang tanpa melibatkan unsur minyak.

  • Tentukan sendiri
Jangan menerima secara mentah-mentah apa yang disajikan di restoran.Tetapkan pendirian anda untuk memilih menu yang lebih sihat. Misalnya, minta pramusaji mengurangkan mayones atau mustard pada sandwich. Cuba hindari dressing khusus seperti sos tartar, krim masam dan hidangan tinggi kalori.

  • Lihat apa yang anda minum
Sejumlah minuman mengandungi kalori jumlah yang besar. Misalnya satu cawan ukuran besar mengandungi 400 kalori. Pesan sahaja air putih dan soda diet. Jangan teruja memesan ais krim yang mengandungi lebih 1000 kalori.

Set Kurus Shaklee


Di samping menjaga makanan, jangan dilupa Set Kurus Shaklee Anda.

Tidak di lupa juga untuk  Set Kurus Ekonomi

Set Kurus Shaklee


Lebih jimat jika anda menjadi Ahli Shaklee

Jadi ahli Shaklee

Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?



 Pesan Sekarang


atau

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb@ Instagram : Luvsupplements


"keriangan berShaklee di kongsi bersama"

Comments

  1. Yup..betul tu..makan sekdar hilangkan terliur boleh aje..hehe

    ReplyDelete
  2. Kan! kadang-kadang tengok kawan teringin, ani mesti kata "nak sikit" ? hihi , betul. Ani setuju :D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…