Skip to main content

Tips Meningkatkan Selera Makan Anak Supaya Lebih Sihat Dan Cergas

Seringkali para ibu risau apabila anak kurang selera makan 

Hakikatnya, apabila anak tidak mendapat nutrisi yang secukupnya,ia membuatkan anak menjadi lemah dan sering dijangkiti penyakit.

Apakah penyebab kepada si manja memilih makanan? 




  • Leka bermain
Kebiasaanya, apabila anak bermain bersama rakan, mereka mudah berasa seronok dan leka bermain. Dengan permainan luar dan gadget yang semakin canggih seperti games malah kartun di youtube. Ini membuatkan mereka terhibur lantas menolak makanan. Akhirnya selepas kepenatan bermain, mereka memilih untuk tidur.

  • Pengaruh televisyen
Salah satu penyebab kenapa anak memilih makanan adalah kesan daripada pengaruh televisyen. Bayangkan jika di beri nasi dan ice-cream, yang mana satu pilihan anak? Pastinya ice cream beserta brandnya sekali seperti mana yang selalu di tayangkan di televisyen. Secara tidak langsung, ini menyebabkan anak menjadi seorang yang picky eater. Terpengaruh dengan apa yang mereka lihat dan dengar

  • Ambil makanan fast food atau junk food sebelum mengambil makanan berat
Kerana kesibukan bekerja, adakalanya para ibu lebih memilih untuk memberi fast food kepada anak-anak untuk mengalas perut anak. Hakikatnya dengan mengambil makanan fast food, junk food, frozen seperti nugget, hot dog , karipap frozen ia tidak memberi nutrisi yang secukupnya kepada anak . Malah, tabiat makanan seperti ini boleh memberi kesan kesihatan kepada anak di masa akan datang.

Bagaimana untuk mengatasinya?


  • Hidangkan makanan dengan tatacara hias yang menarik
Sungguh, anak kecil sukakan kepada benda yang berwarna warni dan hiasan yang menarik. Cadangan, hiaskan makanan dalam bentuk yang menarik. Campurkan segala warna dan pengaruhi mereka dengan kata dan bentuk makanan yang menarik supaya mereka tertarik untuk mengambilnya.

  • Pelbagaikan makanan untuk anak
Harus diketahui, karbohidrat adalah yang paling banyak Barulah ditambahkan dengan protein. Berikan makanan yang terbaik untuk anak. Jangan lupa sayur untuk si anak mendapat nutrisi secukupnya.

Tips bagaimana mama Ani menarik Ani semasa kecil untuk makan sayur adalah dengan memotong secara kecil-kecilan dan menggunakan kartun sebagai medium tarikan. Seperti contoh, nak jadi kuat, perlu mengikut seperti Popeye. Popeye mengambil spinach. Bayam adalah sayur, Popeye sihat ambil sayur .

  • Katakan TIDAK untuk junk food, fast food dan sebagainya
Gantikan secara perlahan makanan yang tidak memberi nutrisi yang baik untuk anak. Berikan makanan yang penuh khasiat untuk tumbesaran anak supaya lebih sihat dan cergas. 


Pengambilan Meal Shakes mampu meningkatkan selera makan anak, penuh dengan zat yang lengkap untuk sistem imun anak dan membantu mengelakkan anak daripada sembelit

Meal Shake tingkatkan selera makan anak


Kesan Daripada Pengambilan Meal Shakes


Ada yang memberitahu Ani bahawa anaknya suka bermain namun tiada keinginan untuk makan. Maka, si ibu memberi anaknya Meal Shake dan habis sahaja 1 canister, perubahan anaknya berkaitan dengan selera makan semakin berselera. Kini,anaknya lebih sihat dan lebih aktif bermain.

Jangan lupa, penjimatan berganda untuk September & October 2014
Beli Meal Shakes 3 dapat 4

Membeli Sambil Menderma dengan Meal Shake 

Lebih seronok apabila anda turut menjadi ahli Shaklee :)


jom jadi ahli shaklee


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb @ Instagram : Luvsupplements


Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…