Skip to main content

Kesalahan Dalam Berdiet Yang Selalu Dilakukan Untuk Kurus

Semua inginkan berat yang ideal tapi seringkali ada yang terlepas pandang dalam berdiet.

Harus diketahui, silap jalan dalam berdiet, tidak memberikan kesan terhadap apa yang anda impikan

Kesalahan dalam berdiet yang selalu dilakukan untuk kurus


Pilih jus dari buah


Jus benar pilihan ramai. Betul! Jus daripada ekstrak buah-buahan. Namun, untuk berdiet, pengambilan  pilihan daripada buah-buahan segar adalah yang terbaik kerana kandungannya adalah semula jadi. Jus yang dijual di pasaran biasanya sudah ditambah oleh pemanis serta pengawet. Jika selalu mengambilnya, ianya boleh meningkatkan kadar gula dalam darah sekaligus menyulitkan proses penurunan berat badan. 

Jumlah kalori


Kesalahan utama di dalam diet paling besar adalah kesilapan mengira jumlah kalori dalam makanan. Kebiasaannya, mereka hanya mengira kandungan kalori  di dalam makanan utama sedangkan kalori yang terdapat pada snek lebih banyak dari makanan utama yang sering diberi perhatian. Jaga kalori jumlah makanan.

Banyak duduk


Banyak duduk pun salah ke? Tak salah cuma tidak begitu baik untuk kesihatan . Ia boleh menimbulkan risiko penyakit jantung, diabetis dan sebagainya. Anda perlu meringankan kaki untuk lebih aktif bergerak kerana ia membantu dalam pembakaran lemak di tubuh.

Fokus hanya untuk jangka pendek


Kunci utama sukses dalam berdiet adalah gaya hidup . Jika hanya berdiet untuk  pernikahan atau sebagainya,  maka ia sukar bagi anda mempertahankan tubuh ideal.  Biasanya, apabila impian jangka pendek tercapai ia terus mengabaikan keadaan untuk jangka masa panjang.


Kurang tidur


Waktu tidur yang mencukupi dan berkualiti memberi kesan kepada kesihatan. Tahukah anda? kekurangan waktu tidur membuatkan akan menghasilkan ghrelin atau hormon yang merangsang nafsu makan. Hormon tersebut menjadikan seseorang itu cepat berasa lapar dan akan sering makan. Untuk itu,pastikan waktu tidur sekurang-kurangnya lapan jam bagi golongan dewasa


Jangan lupa supplement Shaklee juga bersenam

Ambil supplement Shaklee mengikut kuantiti dan tatacara makanan. Jangan lupa peruntukkan setiap hari 20 minit untuk bersenam. Biar kurus secara sihat. :)



Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb @ Instagram : Luvsupplements

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…