Skip to main content

Pantang Larang Dalam Vitamin Shaklee

Ani rasa pasti ramai yang tahu tentang supplement atau vitamin Shaklee.

Tapi, tahukah anda apa yang boleh dan apa yang tidak dan bagaimana kefahaman anda tentang supplement Shaklee? 

Sebelum Ani kupas dengan lebih lanjut, Ani harus mengatakan bahawasanya Supplement hanyalah membantu dalam melengkapkan nutrient badan, Supplement Shaklee bukanlah bertujuan untuk mengubati, mendiagnos sebarang penyakit. Hak Penyembuhan sesuatu penyakit adalah sepenuhnya milik Allah. Vitamin pelengkap nutrient :)


Pantang Larang Dan Sedikit Pemahaman Dalam Vitamin Shaklee 


Vitamin Shaklee



Energizing Soy Protein


  •  ESP tidak boleh bancuh bersama air panas kerana ia merosakkan kandungan protein.
  •  ESP tidak digalakkan di ambil bersama kafein kerana ia menganggu penyerapan vitamin sehingga 50 %
  •  ESP boleh di ambil bersama Vita-lea. Harus di ketahui, ESP daripada soya
  • Endometriosis, fibroid, cyst tidak digalakkan untuk mengambil ESP. Sebaliknya, untuk fibroid , Cadangan terbaik adalah GLA, Alfalfa & Vivix

Vita-Lea

  • Vita-Lea boleh di ambil dengan minuman bersusu/ produk tenusu.
  • Pesakit Thalasemia ada dalam beberapa level. Bagi mereka yang ada pertukaran darah, ianya tidak boleh ambil Vita-Lea. Tetapi, jika tiada tukar darah, ianya still selamat. Namun, pengambilan atas dari kebenaran Doktor anda.
  • Pesakit Gout tak boleh ambil Vita-Lea sebab ada niacin (menggalakkan penghasilan asid urik). Cadangan terbaik bagi supplement gout adalah Advanced Joint Health Tablet dan OsteMatrix.

B-Complex

  • Bagi yang mempunyai kencing manis dalam keadaan stage yang teruk, pengambilan B-Complex perlu kan nasihat , keizinan dan kebenaran Doktor yang merawat. Yang lain, masih boleh. Cuma di tahap yang serious, refer kepada Doktor anda.

Meal Shakes

  • Meal Shakes dari susu lembu
  • Meal Shakes mempunyai kandungan niacin yang sangat penting untuk kanak-kanak bagi penghasilan asid urik yang kanak-kanak perlukan.

Carotomax

  • Mereka yang menghidap asthma juga boleh mengambil Carotomax beserta Omega. Kanak-kanak yang mempunyai asthma juga boleh dengan kuantiti 1 biji sehari, Lebih prefer, berikan kanak-kanak Meal Shakes juga Omega

Shaklee Collagen Powder

  • Tak boleh diambil bagi mereka yang allergic seafood sahaja. Jika allergic susu, tiada apa-apa, boleh ambil. Allergic Seafood sahaja yang tidak dibenarkan.
  • Ibu mengandung yang ingin mengambil Collagen dinasihatkan untuk meminta konsultasi doktor anda sebelum mengambil collagen. Collagen mengandungi Pfaffia yang memberi kesan kepada hormon.


Cinch Shake Mix

  • Kalori ESP dan Cinch lebih kurang sama cuma Cinch untuk diet, kurang sedikit dari ESP. Tetapi, Ibu menyusu digalakkan untuk mengambil ESP berbanding Cinch Shake Mix

Alfalfa Complex

  • Alfalfa boleh di ambil bersama Vitamin E kerana di dalam Alfalfa juga mengandungi Vitamin E .  Alfalfa mengandungi 3000 nutrients including Vitamin E. 10 biji Alfalfa tiada masalah.
  • Penghidap SLE dilarang bagi mengambil Alfalfa kerana Alfalfa mempunyai sejenis asid amino L-Canavanine yang boleh menyebabkan pesakit menjadi keradangan. Ia mengaktifkan lagi sel auto imun tubuh.
  • Pesakit Jantung tidak disarankan untuk ambil kerana warfarin  (ubat cairkan darah) . Jika ingin ambil perlu kebenaran dan konsultasi Doktor tetapi tidak disarankan untuk mengambil Alfalfa
  • Tiada lagi data yang mengatakan wanita yang mengambill pil hormone tidak boleh mengambil Alfalfa.

Vitamin E Complex

  • Untuk orang yang pembedahan, ambil Vitamin E selepas operation untuk bantu menghilangkan parut dan bukannya sebelum Operation. Cadangan Zinc, ESP juga B-Complex. Zinc membantu mempercepatkan penyembuhan luka, ESP protein bagi menyambung balik luka juga B-Complex untuk penghasilan sel darah merah
  • Vitamin E tidak digalakkan bagi ibu mengandung. 

Omega Guard

  • Pengambilan Omega Guard kepada mereka yang bleeding disorder perlu mendapatkan khidmat nasihat Doktor sama ada boleh atau tidak. Best product untuk bleeding disorder adalah Vita-Lea dan B-Complex

OsteMatrix 

  • Baik bagi mereka yang alah dengan produk tenusu. Kanak-kanak juga boleh ambil, tapi perlu kurangkan dos. Pilihan terbaik bagi kanak-kanak adalah Meal Shakes Shaklee kerana mengandungi semua zat dan nutrient yang penting bagi tubuh.

Serba sedikit pemahaman tentang Vitamin Shaklee

Ingin merasai kemeriahan berShaklee?


Lebih jimat jika Anda menjadi Ahli Shaklee

Jadi Ahli Shaklee


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?


sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb@ Instagram : Luvsupplements

"keriangan berShaklee di kongsi bersama"

Comments

  1. bagus ada senarai pantang larang macam ni...sekurang-kurangnya pengguna boleh dapat info tambahan sebelum mengambil mana-mana produk Shaklee :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…