Skip to main content

Info Lelaki : Kesihatan Lelaki Yang Perlu Anda Tahu


Hari ini kita berbicara tentang lelaki. Sungguh tidak Ani nafikan,  lelaki  punya banyak tanggungjawab

Lelaki lah pemberi dalam keluarga,  ketua, pelindung  dan guru.

Persoalannya, adakah kita benar-benar faham tentang kesihatan lelaki?


Info Kesihatan Lelaki 


Berbalik kepada tajuk di atas, adakah gaya hidup orang yang kita sayang (ayah, abang, adik, mahupun yang dah berkahwin di jamin sihat?


Jom tengok satu-satu dari segi :

  • Pemakanan 
  • Gaya Hidup 
  • Berat Badan )
  • Tekanan
  • Merokok atau tidak. Hakikatnya, 49.3% Lelaki di Malaysia adalah  Perokok Tegar (www.moh.gov.my/malaysiafactsheet,2011)
  • Tak Cukup Tidur & Letih

Cabaran Lelaki Masa Kini



Lelaki dan Kardiovaskular

                      Penyakit Kardiovaskular


Tahukah Anda ?

Penyakit Jantung adalah penyakit nombor 1 pembunuh di kalangan lelaki. (Source : NLBH)
1 daripada 3 lelaki mati disebabkan oleh penyakit kardiovaskular.



Lelaki & Paru-Paru


90% kanser paru-paru adalah dikalangan para lelaki.


Lelaki & Prostat


Tanda berlakunya Kanser Prostat adalah :

  1. Kerap membuang air kecil
  2. Susah untuk mula dan berhenti buang air
  3. Air kencing menitis
  4. Terasa sakit dan senak

Lelaki & Prostat Membesar



Prostat menghasilkan cecair yang membawa sperma ketika eraksi.

Apabila kelenjar prostat membesar, ia menekan pundi kencing dan menyebabkan permasalahan pembuangan air kecil. Ia mengurangkan kelajuan air kencing, terasa sukar dan sakit ketika membuang air kecil dan berasa tidak puas dalam membuang air kecil.


Lelaki & Mati Pucuk


Antara penyebab kepada ketidaksuburan lelaki dan mati pucuk adalah merokok, ubat-ubatan dan juga tekanan. 


Supplement Untuk Kesihatan Lelaki


Kesihatan Lelaki


PHYTOCOL-ST

Phytocol membantu menurunkan paras kolestrol secara semulajadi
Ia membawa  2000 mg Fitosterol setiap hari
Fitosterol bertindak dengan bersaing dengan kolestrol.
Ia MENGHALANG penyerapan kolestrol di dalam usus kecil


COQ HEALTH PLUS

CoQ Health membantu dalam :


  • Kesihatan Jantung
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Membantu meningkatkan kekuatan otot dan meningkatkan stamina

Kelebihan CoQ Health Plus Shaklee

  • CoQ 10 Shaklee 100 % daripada ekstrak yis semulajadi
  • Ianya mempunyai gabungan Vitamin E dan Teh Hijau
  • Sistem penyampaian kacang soya yang berpaten

OMEGA GUARD


Omega Guard bersumberkan dari minyak ikan.
Minyak Ikan sangat diperlukan untuk kesihatan jantung kerana ia memperbaiki level HDL kolestrol dan membawa LDL kolestrol untuk dilupuskan, jadi salur darah menjadi bersih.
Omega Guard Shaklee mempunyai kepekatan EPA & DHA yang tinggi


VIVIX


Vivix bertindak melalui 4 langkah iaitu :

  1. Membaiki dan melindungi sel DNA
  2. Memberi kesan positif terhadap pengawalan genetik
  3. Penghasilan tenaga (motikondria)
  4. Melambatkan penghasilan AGE protein

Kebaikan Vivix untuk kesihatan :

  • Mengurangkan keradangan
  • Mengurangkan risiko sakit jantung
  • Melindungi diri daripada penyakit kanser
  • Untuk kesihatan menyeluruh

Vivix diuji secara klinikal, 10 x lebih berkuasa daripada resveratrol .


SUSTAINED RELEASE VITAMIN C


Vitamin C berfungsi dalam mencegah infeksi dan selsema dan mengandungi antioksida yang kuat
Antioksidan yang kuat membantu mengurangkan kemusnahan badan disebabkan bahan toksik kimia dan pencemaran akibat rokok.

Keunikan Vitamin C Shaklee adalah Vitamin pertama yang dilepaskan secara perlahan-lahan di dalam badan.


VITAMIN E


Vitamin E membantu dalam meningkatkan kesuburan dengan mengurangkan radikal bebas yang boleh memusnahkan sel sperma.

Vitamin E Shaklee mengandungi Selenium iaitu bahan berkuasa yang melindungi pembekakan kanser dan mengekalkan kesihatan salur darah. Ianya juga mampu meningkatkan kesuburan khasnya dalam pergerakan sperma.


ZINC

Zinc mempunyai kualiti yang tinggi dalam sperma. Ia memperbaiki dalam bilangan, bentuk dan pergerakan.Ianya juga mampu membantu mengurangkan pembengkakan prostat dan mencegah daripada mati pucuk.




Lebih jimat jika Anda menjadi Ahli Shaklee



Jadi Ahli Shaklee


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?


Pesan Sekarang


atau


sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb@Instagram : Luvsupplements

"keriangan berShaklee di kongsi bersama"

Comments

  1. Penjagaan Kesihatan sebenarnya kena mula dari awal..supaya dihari tua kita masih sihat dan kuat.. Jangan menyesal dikemudian hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, bila tiba di usia tua, kita mampu lagi untuk berjalan sendiri, bergerak ke mana kita suka tanpa susahkan orang lain kan? :D

      Delete
  2. saya memang terasa kalau sebut tentang lelaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kerana lelaki begitu berharga. :) Lelaki khalifah, ketua . Allah jadikan lelaki sebagai pemimpin itu yang special :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…