Skip to main content

Ubat Buasir : Faktor & Pencegahan

Sakit Buasir bukanlah perkara yang boleh dipandang enteng

Adakalanya sehingga segan nak bercerita dan berkongsi masalah.

Tapi, Apakah itu Buasir? 

Buasir


Buasir


Kajian saintifik menunujukkan bahawa buasir sebenarnya adalah disebabkan pembengkakan dan pergerakan ke bawah "anal cushions" iaitu struktur normal yang terdapat di bahagian hujung rectum. "Anal cushions " ini sebenarnya berfungsi untuk memberikan "Fine Control" kepada "Anal Sphincter" .Ia akan menjadi buasir apabila membengkak dan bergeser ke bawah.


Faktor Penyebab Kepada Buasir


  • Tekanan 
  • Sembelit
  • Berat badan yang berlebihan
  • Mengandung
  • Rasa memulas yang teruk pada perut
  • Cirit birit kronik
  • Kurang pengambilan makanan berserat dalam diet harian seperti buah-buahan dan sayur-sayuran

Simptom Kepada Penyakit Buasir


  • Rasa sakit berdenyut-denyut dan gatal pada lubang dubur
  • Pendarahan berlaku selepas dan sebelum membuang air besar dan rasa kepanasan di situ
  • Sukar untuk membuang air besar dan rasa tidak selesa pada bahagian dubur apabila berdiri lama atau bertinggung
  • Kesakitakn pada bahagian dubur menyebabkan pesakit akan mengalami perubahan di dalam corak membuang air besar
  • Darah menitis dan tersembur keluar dari saluran darah
  • Dalam tempoh pendarahan ini, pesakit boleh mengalami kekurangan darah
  • Ada yang tidak mengalami pendarahan, tetapi ianya dikenali sebagai pembengkakan dubur

Pencegahan Buasir


  • Jika pekerjaan memerlukan anda untuk duduk, sekali sekala bangun dan berjalan-jalan sekurang-kurangnya 5 minit setiap jam. Bergerak-gerak dikerusi supaya dapat mengelakkan tekanan langsung dari rektum.
  • Hembuskan nafas keluar apabila anda ketegangan atau ketika mengangkut sesuatu. Jangan menahan nafas anda
  • Dapatkan rawatan awal untuk mengawal batuk, cirit-birit dan sembelit anda kerana buasir selalunya terjadi selepas masalah ini berpanjangan
  • Jadikan ia sebagai satu peraturan. Jangan membaca atau berehat-rehat di dalam tandas. Jika pergerakan usus anda mengambil masa lebih 3-5 minit, ada sesuatu yang tidak kena. Jika anda ingin menghindari diri dari buasir, amalkan tabiat membuang air besar yang baik. Pastikan najis anda sentiasa lembut

Supplement Untuk Buasir


OsteMatrix


OsteMatrix :  Buasir


OsteMatrix boleh mengurangkan gejala sembelit serta melancarkan pembuangan air. Ia juga boleh mengelakkan kanser usus dan memberi keselesaan kepada mereka yang  mengalami luka di bahagian dubur.


Omega Guard

Omega Guard :  Buasir



Pesakit buasir akan mengalami kesakitan akibat daripada tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. Jadi, Omega Guard membantu untuk mengecutkan otot yang bengkak tersebut


Zinc Complex


Zinc Complex : Buasir


Zinc disarankan kepada pesakit buasir yang tahapnya lebih tinggi seperti keluar najis bersama darah dan membuang air besar dengan rasa yang sangat perit. Zinc membantu mempercepatkan penyembuhan luka di bahagian dubur dengan lebih cepat.


Lebih jimat jika Anda menjadi Ahli Shaklee


Jadi Ahli Shaklee

Semoga Bermanfaat :)


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642

fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895



"Do What You Love"

Comments

  1. sungguh vitamin shaklee bagus untuk kesihatan..bermacam-macam masalah kesihatan boleh diatasi...kita perlu ada ikhtiar untuk sembuh daripada segala penyakit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Ikhtiar dan Allah Maha Menyembuh.

      Good Luck ye :)

      Delete
  2. mendapatkan penawar lebih awal adalah yang terbaik
    jangan bila dah teruk baru nak berubat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, kadang-kadang ada yang segan untuk berubat kerana buasir

      Tetapi sebenarnya rawatan awal sangat penting dari dibiarkan teruk.

      Delete
  3. bagus ada langkah-langkah pencegahan...kalau dah sakit memang kena ikhtiar cari rawatan yang berkesan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Puteri ! Jangan biar melarat, melarat tu yang membahayakan.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…