Skip to main content

Kelebihan Ayat Kursi


Sungguh, Ayat-Ayat Allah itu penawar

Satu cerita yang ingin Ani kongsikan , mama kata masa mengandungkan Ani, mama sentiasa baca Ayat Al-Kursi sehingga 1 hari accident mama dan abah naik motor. Alhamdulillah, mama dan Ani ( dalam kandungan mama) sihat dan tiada luka langsung. Elok seperti tiada apa berlaku. Alhamdulillah

Jom kita praktikkan sama-sama, Allah sebaik-baik penjaga kita. Allah Maha Mengetahui , Maha Pengasih, Maha Penyayang

Kelebihan Ayat Kursi




Nabi SAW bersabda, "Apabila masuk ke tempat tidurmu, maka bacalah ayat Kursi "Allahu La Ilaha Illa  Huwal Hayyul Qayyum" sehingga habis ayat ini. Maka sesungguhnya, akan sentiasa ada penjaga dari Allah untuk kamu dan syaitan tidak akan dapat mendekati kamu sehingga pagi" ( H.R Bukhari)

Nabi S.A.W bersabda, " Sesiapa membaca ayat Kursi setelah setiap solat fardhu, tidak ada yang menghalanginya dari masuk syurga selain kematian"   ( H.R Ath Tahbrani No. 7532 disahihkan oleh Al-Albani)


Terjemahan Ayat Kursi


Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk Nya), tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan Nya apa yang ada di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izin Nya. Allah mengetahui apa-apa yang ada di hadapan mereka dan dibelakang mereka , dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki Nya. Kursi (161) Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar


Keterangan : (161) Kursi dalam ayat ini oleh sebahagian mufassirin diertikan dengan ilmu Allah dan ada pula yang mengertikan dengan kekuasaan Nya.

Hikmah Ayat Kursi


  • Barang siapa membaca Ayat Al-  Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya,Allah SWT mewakilkan dua orang malaikat memeliharanya hingga subuh
  • Barang siapa membaca Ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dalam lindungan Allah SWT sehingga sembahyang lain.
  • Barang siapa membaca Ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang , tidak menegah akan dia dariapada masuk syurga kecuali maut dan barangsiapa yang membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah sekitarnya.
  • Barangsiapa membaca Ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yang bersyukur, setiap perbuatan orang yang benar, pahala nabi-nabi serta Allah melimpahkan padanya rahmat.
  • Barangsiapa membaca Ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, merekasemua memohon keampunan dan mendoakan baginya.
  • Barangsiapa yang membaca Ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolonghan kepadanya.

credit to : Masturah Idrus


Semoga kita semua mengamalkannya In sha Allah


Berminat dengan rangakaian produk Shaklee?


sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb @ Instagram ; Luvsupplements

"keriangan berShaklee di kongsi bersama" 


Comments

  1. Jadi, selalu lah amalkan ayat kerusi ni..hehe..terima kasih kongsikan...

    ReplyDelete
  2. In sha Allah, Itulah yang sebenarnya hehe. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…