Skip to main content

Bahaya Kanser Pankreas

Kanser Pankreas bukanlah satu kanser yang boleh di pandang ringan

Masalah utama kepada yang mengalaminya adalah untuk mengesan penyakit ini secepat mungkin

Apabila ada je rasa sakit pada bahagian abdomen, ia harus disiasat segera.

Bahaya Kanser Pankreas


Bahaya Kanser Pankreas

Terdapat Tanda-Tanda  Kanser Pankreas seperti :

  • Jaundice
  • Bengkak pada abdomen atau sakit pada bahagian abdomen
  • Degupan jantung tak sekata
  • Demam
  • Muntah/Loya
  • Berpeluh tanpa sebab

Barah pankreas akan muncul apabila tumor semakin membesar di antaranya adalah :

  • Sakit pada bahagian atas abdomen akibat tumor yang menekan saraf
  • Kulit dan mata menjadi kuning dan air kencing menjadi gelap dipanggil jaundice
  • Hilang selera makan, mual dan muntah
  • Berat badan turun mendadak dan sering lesu
  • Najis berwarna pucat dan kelabu serta ada lebihan lemak dalam najis.

Kanser Pankreas terbahagi kepada 2 iaitu :


  • Pancreatic Endocrine Tumor (PETs)
Kanser yang terjadi pada bahagian sel ini  dikenali sebagai "Islet" yang mana ia menghasilkan insulin dan asid perut. Ia juga dikenali sebagai "neuroendoccrine cancer". Pancreactic Islet Cell Tumor dikatakan amat jarang sekali terjadi dan ia boleh sahaja dari jenis "benign" mahupun jenis "maglinant"

Antara Tanda-Tanda Berkaitan Dengan Pancreatic Endocrine Tumor

  1. Degupan jantung laju
  2. Menggigil
  3. Berpeluh tanpa sebab
  4. Sering sakit kepala
  5. Cepat lapar
  6. Penglihatan kabur dan berganda
  7. Gemuruh
Sebab bahagian ini menghasilkan insulin yang mengawal kandungan gula dalam darah, ia boleh menyebabkan terjadinya kekurangan gula dalam darah dan risikonya ia boleh membawa kepada koma dan kematian

Selain penghasilan insulin (insulinomas), terdapat juga sel yang dinamakan sebagai "gastrinomas" yang menghasilkan hormon "gastrin". Ia membantu badan untuk mengawal kandungan asid dalam perut. Simptom yang boleh dialami jika "gastrinomas" ini diserang tumor seperti :
  1. Sakit pada bahagian abdomen
  2. Cirit birit
  3. Muntah disertai darah
  4. Terdapat ulser dalam perut
Satu lagi pada bahagian "Islet Cell"  dinamakan "glucagonomas" yang berfungsi menghasilkan "glucagon" yang berfungsi menaikkan kandungan gula dalam darah. Jangan samakan dengan fungsi "Insulinomas" sebab "Insulinomas" yang mengawal kandungan gula dalam darah. Antara simptom yang disebabkan terjejasnya fungsi "glucagonomas" adalah seperti berikut :

  1. Diabetis
  2. Bengkak pada bahagian mulut atau lidah atau kedua-duanya
  3. Kulit bersisik atau berkerak
  • Pancreatic Adenocarcinomas Tumor - Exocrine Cancer
Jenis kedua ini pula adalah jenis kanser yang paling kerap terjadi, iaitu 95 peratus dari kedua-dua kanser pankreas yang telah direkodkan. Kanser jenis ini berlaku dari sel-sel yang bertanggungjawab menghasilkan hormon yang disalurkan ke usus kecil melalui salur hempedu.

Kesan Vivix Pada Kanser


Vivix mengandungi Resveratrol dan Polifenol. Resveratrol  adalah satu kandungan di dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2000 penerbitan penyelidikan termasuklah beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute of Aging, National Cancer Institute dan banyak lagi.

Resveratrol telah dibuktikan efektif  bagi melawan pelbagai jenis kanser sama ada untuk menghindar mahupun peringkat rawatan. Ianya juga berkeupayaan untuk membezakan sel kanser dari sel sihat.

Harus di ketahui, Resveratrol tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.:)

Kebolehan Resveratrol yang lain termasuklah kemampuannya dalam menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau nyahaktifkan enzim penting gen, hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan Resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen.

Resveratrol juga mampu mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksinkan bahan kimia. Ia juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.

4 Kandungan Bahan Utama Vivix


4 Kandungan Bahan Utama Vivix

Kelebihan Vivix Shaklee


Kelebihan Vivix Shaklee

Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Vivix Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…