Skip to main content

Resepi Nasi Goreng Thai


Sebenarnya senang taw nak buat Nasi Goreng Thai

Tak susah pun cuma tambah satu dua benda yang kita tak letak pada nasi goreng biasa

Lepas ni , jom buat Nasi Goreng Thai :D

Resepi Nasi Goreng Thai

Nasi Goreng Thai
gambar sekadar hiasan

Bahan-Bahan

  • 200 gm nasi putih
  • 10 gm cili kering-kisar
  • 5 gm bawang putih -kisar
  • 5 gm bawang merah - kisar
  • 30 gm isi ayam
  • 3 gm daun bawang
  • 10 gm tomato
  • 10 gm timun
  • 10 gm cili merah - hiris
  • 10 gm bawang besar - hiris
  • 30 gm pes tomyam
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar sos ikan

Cara Penyediaan

  1. Tumis bahan kisar (cili kering, bawah putih dan bawang merah tadi) sehingga naik bau. Pecahkan telur dan kacau hingga rata
  2. Masukkan nasi putih bersama pes tomyam, sos ikan dan perisa lain dan gaul rata. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng isi ayam yang dipotong dadu, angkat dan ketepikan. Hidangkan nasi goreng tadi bersama tomato, ayam, hirisan cili merah, hirisan daun bawang, timun dan telur dadar

Selamat Menjamu Selera :D


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. nyummm sedapnye ani...

    thanx for resipi ;)

    ReplyDelete
  2. hoo wajib ada pes tomyam baru cahayacinta tahu heee...boleh cuba ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah Suri, pes tomyam tu yang wajib hehe :D

      Delete
  3. yang penting perlu tambah pes tomyam..

    wah! saya juga suka masak nasi goreng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan! nasi goreng bila-bila masa boleh makan :)

      Delete
  4. nampak sedap
    biasa makan nasi goreng kampung je hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lagi kick, letak cili padi dengan ikan bilis . Sedap!! :D

      Delete
  5. Ohhh nampak macam senang jer..boleh cuba ni..biasa buat nasi goreng simple2 aje..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…