Skip to main content

Vitamin C Penting Bagi Perokok Seterusnya, Berhenti Merokok

Ani faham untuk berhenti merokok bukanlah senang seperti petik jari.Siap! Tapi Ani faham juga, sebenarnya ramai yang nak berhenti merokok di luar sana. 

Cadangan Ani jika ingin berhenti merokok, tidak salah jika beransur-ansur tapi perlu disertakan dengan tekad.

Perokok sebenarnya banyak perlukan Vitamin C kerana 1 batang rokok dapat menghilangkan sekitar 25mg Vitamin C yang sepatutnya diserap pada tubuh.

Kaitan Perokok & Vitamin C

Vitamin C & Perokok

Vitamin C membantu untuk melawan dari kerosakan sel dan mencegah dari timbulnya penyakit secara cepat. Ayat yang Ani terangkan tidak lah bermaksud perokok selamat daripada ancaman kesihatan. Tak! Siapa Ani nak cakap begitu cumanya, ia membantu melambatkan  kesan buruk merokok pergi dengan lebih cepat pada tubuh

Pengambilan supplement atau makanan tambahan Vitamin C boleh mengembalikan kembali tahap Vitamin C pada darah perokok kepada normal.

Kajian Penyelidikan

Penyelidik di Hospital Veterans Pentadbiran di Pennslyvania mendapati bahawa tahap normal Vitamin C boleh melindungi perokok tegar dari keracunan darah kerana Vitamin C juga membantu mengawal jumlah kolestrol di dalam darah.

Menurut Dr Ames pula, perokok perlu menelan dua atau tiga kali dos harian Vitamin C yang disyorkan untuk bukan perokok.

Jom!  Satu Langkah Ke Hadapan :D


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. jika ada kesungguhan memang boleh berhenti merokok

    ReplyDelete
  2. hehe..baru la tahu rupanya vitamin c penting untuk perokok eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penting untuk imun, tapi pokoknya memang kena berhenti.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…