Skip to main content

10 Kelebihan Bersedekah


Sedekah sesuatu yang ajaib

Ia menyenangkan hati pemberi dan menyenangkan juga hati si penerima

Dalam Al-Quran, ada cerita tentang sedekah :

" Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipat gandakan bagi sesiapa Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui" (Surah Al-Baqarah, 261)

The Power of Sedekah 

Sedekah

The Power of Sedekah yang Ani perasan dari dulu hingga kini  adalah Ani tak pernah nampak orang yang bersedekah muflis. Makin tengok orang suka dia ada :)

Bersesuaian dengan hadis

"Tidak akan dikurangi harta dengan sebab bersedekah, Allah tidak menambah keampunan seseorang hamba melainkan seseorang itu ditambahkan dengan kemuliaan. Tidaklah seseorang itu merendah diri kerana mengharapkan keredhaan Allah melainkan akan di angkat darjatnya.

Kepentingan Bersedekah




10 Kelebihan Bersedekah

  • Sedekah dapat membantu daripada terkena bencana. Sabda Nabi SAW "Sesungguhnya sedekah dapat menolak 70 bencana"
  • Sedekah merupakan ubat kepada penyakit kepada tubuh. Nabi SAW bersabda " Ubatilah penyakitmu dengan bersedekah"
  • Sedekah sebagai benteng untuk diri kita. Nabi SAW menerangkan "Bentengilah harta bendamu dengan bersedekah"
  • Sedekah sebagai pemadam kemurkaan Allah. Nabi SAW berwasiat , "sedekah dapat menutup kemurkaan Allah"
  • Sedekah menambah keakraban sesama muslim. Rasul mengingatkan "sedekah adalah hadiah. Maka, berikanlah hadiah kepada teman pergaulanmu dan berkasih sayanglah kalian dengan saling memberi sedekah"
  • Sedekah mampu menanam rasa belas kasihan di dalam hati. Nabi SAW berpesan, " Barangsiapa mendapat kesedihan di dalam hati, maka berikanlah sedekah"
  • Sedekah dapat menambah umur. Nabi SAW "Sedekah dapat menambah keberkatan umur"
  •  Sedekah sebagai syafaat kelak di akhirat. Nabi SAW menjelaskan bahawa, "Sesungguhnya yang akan menaungi orang mukmin pada Hari Kiamat kelak adalah bersedekah"
  • Di dalam sebuah atsar, disebutkan, 'Barangsiapa bersedekah dengan sebiji tamar, kelak di Hari Kiamat dia akan mendapat pahala sebesar gunung yang berada di atas timbangan amalnya"
  • Sedekah sebagai wasilah menambah rezeki. Nabi SAW berkata, " Tidak akan berkurang harta yang disedekahkan. bahkan akan bertambah, akan bertambah. ' Ali bin Ali Thalib berkata "Pancinglah rezeki dengan bersedekah".

Semoga Bermanfaat, in sha Allah :D


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

  1. Yup..kalau nak senang hari esok, sedekah la banyak2..kan? Terima kasih diatas peringatan yang diberikan ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, sedekah harta kita untuk di sana :)

      Delete
  2. InsyaAllah,...
    asalkan niat ikhlas..demi ALLAH =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju, latih diri tunduk sujud pada Dia, betul kerana Allah :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…