Resepi Daging Stir Fried & Sos BBQ


Nak masak tapi tak taw nak masak apa..

Resepi Daging Stir Fried dan Sos BBQ :)

Sedap gak kan! :D

Resepi Daging Stir Fried & Sos BBQ


Daging Stir Fried

gambar :  Google


Bahan-Bahan Daging Stir Fried

  • 250 gm daging mini stick

Bahan A

  • 2 ulas bawang putih
  • 2 ulas bawang merah
  • 100 gm daun saderi
  • Perasa , lada hitam dan garam 
  • 60 gm kentang lenyek

Bahan Untuk Sos

  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos plum
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar perasa  (brand tak kisah  :) )
  • 1 sudu besar cuka hitam
  • 2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam

Cara Penyediaan

  • Perap daging dengan semua bahan A. Perap selama 30 minit kemudian masak daging separuh masak  dan letak ke tepi terlebih dahulu
  • Panaskan kuali dan masukkan minyak hingga panas. Kemudian, goreng bawang putih sehingga perang
  • Selepas itu, masukkan sos tomato, cili, tiram dan plum. Goreng campuran daging dan masukkan perasa, cuka hitam, garam dan gula sehingga daging masak. Hidangkan bersama nasi

Selamat Mencuba & Selamat Menjamu Selera :)


Ani Haryani 
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"


Comments

  1. salam =)

    mne gambau nye..nk tgok original..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Yaya :D

      Betul ke Yaya nak tgk original? Hari ni Ani masak lain, maaf tapi in sha Allah Ani masak daging stir fried, Ani letak pic kat Insta k! :D

      Delete
  2. Macam mudah jer.. Boleh try test sekali ni..hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid