Skip to main content

Tips Untuk Hamil Anak Kembar


Tengok anak-anak kembar, alahai comelnya

Melihat telatah mereka, Subhanallah tenang perasaan. Ahli syurga kan? :)

Yang dah berkahwin nak tahu tak bagaimana untuk mendapatkan anak kembar?

Tips Untuk Mendapatkan Anak Kembar


Tips Mendapatkan Anak Kembar

  • Genetik
Jika dalam salasilah keluarga mempunyai anak kembar, berkemungkinan anda juga mampu untuk mendapatkan anak kembar (dengan izin Nya). Trait ini  adalah penghasilan 2 ovum berlaku secara serentak di dalam 1 masa.

  • Umur
Wanita yang berusia 35-40an ke atas mempunyai potensi lebih besar untuk mendapatkan anak kembar. Pada usia begini, kebanyakan wanita perfer untuk mengambil rawatan kesuburan. Mereka akan lebih cenderung untuk menghasilkan lebih dari satu ovum semasa proses ovulasi, kerana proses tersebut telah terganggu oleh proses perimenopause

  • Bilangan Anak
Lagi banyak bilangan seseorang individu melahirkan anak, lagi tinggi peluang untuk melahirkan anak kembar selepas itu

  • Berat Badan & Ketinggian
Perempuan yang tinggi atau perempuan yang lebih berat mempunyai keberangkalian yang lebih tinggi untuk mendapatkan anak kembar

  • Pengambilan Ubat Kesuburan
Pengambilan ubat kesuburan boleh meningkatkan keberangkalian seseorang untuk menghasilkan dua ovum dalam satu proses ovulasi sekaligus meningkatkan keberangkalian untuk mendapatkan anak kembar. Clomid memberikan 10 peratus peluang manakala Gonal F memberikan 30 peratus peluang untuk hamil anak kembar.

Dari Segi Pemakanan


Perbanyakkan pengambilan makanan ubi, kentang dan juga susu. Tiga jenis makanan ini dapat membantu meningkatkan ovulasi pada telur dan seterusnya boleh mendapatkan anak kembar (dengan izin Allah)  Ada yang berkata, jika kita teratur minum susu dari zaman muda, keberangkalian untuk mendapatkan anak kembar itu juga tinggi.Dan jika anda mengamalkan memakan makanan ubi, kentang dan susu ia juga salah satu cara untuk mendapatkan anak bagi pasangan yang sudah lama berkahwin tetapi tidak ada rezeki untuk mendapatkan anak.

Doa Untuk Mendapatkan Anak Kembar


Doa Untuk Mendapatkan Anak Kembar

Dari segi supplement adalah digalakkan bagi Ibu yang ingin mendapatkan anak mengambil vitamin B-Complex dan Vita-Lea.Pengambilan dua vitamin ini sangat elok di ambil sebelum mengandung, semasa mengandung juga selepas melahirkan.



Kita sebagai hambaNya berikhtiar, Mohon kepadaNya, Allah Maha Memberi


Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
Facebook : Ani Haryani@LuvHaryani
Shaklee ID : 10738985


"Kesihatan & Kecantikan Milik Anda"



Comments

  1. Nanti nak suruh bakal isteri amalkan perkara macam di atas. hehe. kot2x mana tahu dapat kembar kan. hehe

    ReplyDelete
  2. part ni.. nak kena simpan untuk 2 tahun akan datang.. sal merancang.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana taw rezeki kembar. Alhamdulillah :D

      Delete
  3. nice2 tips...

    memang mcm best tengok org beranak kembar... tp nak menjaganya alahaii berkorban la masa kecik... dah besar seronok tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, nak menjaga memerlukan kekuatan , dah besar in sha Allah berjasa pada ibu bapa :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…