Skip to main content

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.

Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!

Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?

Punca Haid Datang Lambat

Kitaran Haid

  • Tekanan 
Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid

  • Perubahan Dalam Jadual
Kebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.

  • Berat Badan Berlebihan
Berat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.

  • Ubat Pencegahan Kehamilan
Pengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat pencegahan kehamilan, badan memerlukan masa untuk menyesuaikan diri dalam perubahan hormone sebelum tempoh kitaran haid menjadi stabil.

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid


  • BIJAN & GULA SAWIT : Pengambilan bijan hitam atau putih hancurkan dan campurkan dengan gula bagi melancarkan aliran haid
  • BETIK : Ambil 250g setiap pagi dan sebelum tidur
  • SENAMAN & OMEGA 3 : Senaman dan diet yang kaya dengan antioksidan dan Omega 3
  • SALMON : Ia membantu memberikan kestabilan hormon supaya tidak mudah tertekan dan haid datang tepat pada waktunya
  • BROKOLI : Kandungan folat dan Vitamin B mampu membantu dalam menangani depresi. 
  • SUSU SOYA : Soya baik diambil ketika haid datang kerana nutrisi dalam segelas soya mampu membantu dalam penjagaan kesihatan yang baik dan sistem reproduksi
  • TELUR : Ia membantu menjaga hormon agar sentiasa bertenaga dan membantu dalam pengaliran darah. 

Supplement Yang Membantu Dalam Pengaliran Haid 


GLA Complex

GLA membantu dalam mengawal paras hormon, mengurangkan sakit senggugut, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid


B-Complex

B-Complex mengandungi 8 jenis Vitamin B bagi membantu badan menukarkan protein, lemak dan karbohidrat kepada tenaga dan membantu memelihara kesihatan yang baik.


Vita-Lea

Vita-Lea mengandungi 28 nutrisi lengkap bagi membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan. Menyeimbangkan hormon dan penting bagi proses pertumbuhan dan pembiakan.



Lebih Jimat jika Anda Menjadi Ahli Shaklee


Jadi Ahli Shaklee



Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?


Pesan Sekarang


atau

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb@ Instagram : Luvsupplements

"keriangan berShaklee dikongsi bersama"

Comments

  1. kalau haid tidak datang lagi risau juga

    ReplyDelete
  2. masalah orang perempuan ni
    kbarnya kalau senggugut tu, sakit sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, ada yang sampai terguling-guling sebab sakit senggugut

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…