Skip to main content

Tips Menghilangkan Jerawat. Apa Yang Perlu Di Buat?

Jerawat tidak asing untuk muka

Walaupun sudah dihalau, ia bagai tetamu yang tidak di undang

Dia datang tanpa diminta, dah halau bertanda pula huhu
Bagaimana untuk menghilangkan jerawat sebenar-benarnya?

Jom Baca :)

Tips Menghilangkan Jerawat

  • Bersihkan wajah pagi dan malam hari secara konsisten
  • Kurangkan pengambilan makanan berminyak (Your biggest enemy!)
  • Jangan picit jerawat (penyebab kepada bekas jerawat)
  • Jangan berada di bawah matahari secara terus-menerus
  • Mengambil pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan terutama berwarna hijau gelap dan oren
  • Ambil makanan yang kaya dengan kalsium seperti susu rendah lemak

Hilangkan Jerawat Secara Tradisional


  • Tomato
Tomato kaya dengan Vitamin A dan Vitamin C. 

Caranya :

1. Pilih tomato yang segar
2. Letakkan pada permukaan wajah
3. Biarkan selama 20-30 minit
4. Bilas wajah dengan air bersih
5. Gunakan masker tomato 2-3 kali seminggu

  • Timun
Timun mampu membantu menghilangkan jerawat kerana kandungan airnya yang banyak dan terkandung Vitamin B, Vitamin C, Zat Besi dan lain-lain lagi.

Caranya :

1. Pilih timun segar dan blender untuk di buat masker
2. Tempekkan pada wajah
3. Biarkan selama 20-30 minit
4. Bilas wajah dengan air bersih
5. Lakukan 2-3 kali seminggu

  • Putih Telur
Putih telur mampu menegangkan kulit dan mampu membantu menghilangkan jerawat. Gunakan masker ini sebelum tidur

1. Bersihkan wajah
2. Ambil putih telur dan letakkan pada muka
3. Tunggu sehingga 10-15 minit
4. Bilas dengan air bersih


Vitamin Shaklee Untuk Jerawat


Vitamin untuk menghilangkan Jerawat adalah :

boleh juga ditambah dengan ESP :)

Kajian menunjukkan antioksidan yang terdapat dalam Vitamin C dan Vitamin E mampu menghalang kulit dari rosak akibat sinaran matahari. Ianya juga mampu untuk menghalang kulit dari rosak akibat radikal-radikal bebas yang boleh menyebabkan kulit tampak tua

Vitamin B  berfungsi sebagai dalam membentuk sel-sel asas kulit, rambut, kuku manakala Vitamin A dan beta karotena membantu dan memperbaiki tisu kulit.

Nak merasai keriangan berShaklee?

Jadi Ahli Shaklee


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?


Pesan Sekarang


atau

sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
fb@Instagram : Luvsupplements

"keriangan berShaklee di kongsi bersama"

Comments

  1. banayak juga benda dari dapur yang boleh dijadikan bahan untuk menghilangkan jerawat

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah, mudah nak dapat dan dipraktikkan :)

      Delete
  2. Huhu..terima kasih kongsikan..memang masalah sangat bila ada jerawat kat muka ni..nak keluar bandar pun rasa segan aje..haha

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…