Skip to main content

4 Tips Hilangkan Bau Ikan Lepas Siang

Memasak, ikan yang hanyir perlu dibuang baunya

Ada ke selera makan, makanan bau ikannya kuat? Tak sesuai

Ada yang guna daun pisang? Boleh juga tapi ada ke cara yang lebih mudah dan selamat? Ada :)

4 Tips Hilangkan Bau Ikan Lepas Siang


4 Tips Hilangkan Bau Ikan Selepas SIang

  • Asam Jawa
Selesai ikan siap disiang dan potong,  basuh ikan sampai bersih. Kemudian, lumurkan ikan dengan asam jawa dan biarkan seketika. Selepas itu, cuci sehingga bersih. Cara paling ramai yang buat kan?

  • Garam
Selepas ikan telah disiang dibuang perut dan dibasuh. Ambil beberapa sudu garam dan gaulkan dengan ikan. Ia berkesan untuk mengurangkan bau, mematikan kuman dan menghilangkan lendir. Tak bestnya kalau guna method ni, rasa manis pada ikannya berkurangan

  • Limau
Caranya adalah dengan potong limau. Kemudian, gosokkan limau yang dipotong tadi ke atas semua badan ikan sehingga bahagian dalaman ikan (bahagian perut yang telah kosong setelah dibuang). Gosok sehingga limau tinggal hampas

  • Cuka 
Cuka digunakan jika lendir ikan terlalu susah untuk dihilangkan selepas cuci banyak kali. Tak perlukan penerapan yang lama. Hanya perlu bilas ikan sekali lalu dengan cuka makanan. Sental dan kemudian terus basuh. Jangan biarkan ikan terkena cuka yang agak lama

Basic H Hilangkan Bau Ikan Selepas Siang


Tahukah korang? Basic H mampu untuk hilangkan bau ikan dan segarkan sayur yang  telah layu, Jangan dibuang taw sayur yang layu, seperti biasa hanya gunakan beberapa titik Basic H. Sungguh menjimatkan

Basic H dari hampas kelapa. Bahan semulajadi.



Keistimewaan Basic H

Testimoni Basic H Shaklee


Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Basic H Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, Saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar, Kehadiran Anda amatlah dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"

Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…