Kenapa Kita Di Larang Untuk Minum Berdiri?


Seringkali kita dengar mak ayah atau orang-orang terdahulu marah jika kita minum berdiri

Tapi tidak pula di terangkan kenapa tidak boleh minum dalam keadaan berdiri

Jangan pandang rendah isu ni sebab Nabi juga melarang umat Nya makan dan minum dalam keadaan berdiri

Kenapa Di Larang Minum Berdiri?Selain daripada orang tengok pun tak elok (Ani rasa sebab ni orang dahulu tak bagi minum berdiri). Ada sebab lebih utama daripada ini.

Menurut Pakar Perubatan Dr. Abdul Razzak Al Kailani, "Sesungguhnya makan dan minum duduk lebih baik dari segi kesihatan, lebih selamat, lebih puas, di mana makanan dan minuman lalu di dinding perut dengan tenang. Adapun minum berdiri menyebabkan cecair akan jatuh ke dasar perut dengan keras dan akan melanggar lapisan perut. Kalau perkara ini selalu berlaku dan lama masa berlalu akan menyebabkan perut akan longgar dan jatuh sehingga menyebabkan susah nak hadam. Begitu juga dengan makanan.

Dalam erti kata lain, minum berdiri boleh menyebabkan terjadinya penyakit kristal ginjal.

Bagaimana Perkara Ini Terjadi?


Dari sudut kesihatan, apabila kita minum secara duduk, air akan disaring oleh sfringer. Bermakna, setiap air yang kita minum akan disalurkan kepada pos penyaringan yang berada di ginjal. 

Tapi, apabila kita minum berdiri, air yang kita minum pergi terus menuju kandungan air kencing tanpa melalui pos penyaringan. 

Semasa menuju ke kandungan air kencing itulah terjadinya pengedapan di saluran sepanjang perjalanan (ureter) . Di sebabkan banyak sisa-sisa melekat di ureter lah terjadinya penyakit kristal ginjal.


Kesimpulannya, Jangan minum berdiri dan jangan lupa untuk minum air secukupnya setiap hari :)

Bulan Ramadhan , Set Puasa Combo untuk anda.

Semoga Bermanfaat! :D


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?

Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

No comments:

Post a Comment

Khutbah Terakhir Rasulullah SAW

Khutbah ini disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijrah di Lembah Uranah, Gunung Arafah Khutbah Terakhir Rasulullah SAW ...