Skip to main content

4 Cara Merawat Gout Dengan Bahan Semulajadi


Bila berbicara tentang penyakit gout, Gout adalah sejenis penyakit akibat lebihnya asid urik dalam darah.

Mendapan kristal asid urik di persekitaran sendi atau pun dalam sendi itulah yang menimbulkan rasa sakit atau keradangan dan penyebab kepada sakit sendi

Sakit Gout


Mengikut Dr Anwar Arshad, asid urik yang berlebihan boleh mendap di dalam sendi yang menyebabkan keradangan sendi. Jika mendapan berpanjangan, ia membentuk "thopi" dan batu karang di buah pinggang.

Jika dibiarkan, serangan sendi boleh berlaku berulang kali dan mengakibatkan kerosakan sendi dan menjejaskan fungsinya

Tanda-tanda seseorang mengalami penyakit gout juga tidak boleh di pandang rendah.

4 Cara Rawatan Gout Dari Bahan Semulajadi


  • Cuka Epal
Ia sangat membantu dalam merawat gout. Sifat asid cuka epal ini bantu dalam melegakan rasa sakit.Boleh juga tambahkan madu untuk tingkatkan tindak balas anti radang.

Caranya campurkan satu sudu kecil cuka epal dalam segelas air suam, minum 2-3 kali setiap hari. Jika rasa rawatan membantu, boleh naikkan dos cuka epal kepada 2 sudu besar.

  • Pisang
Pisang berkesan untuk melawan gout. Kandungan kalium tinggi dalam pisang dapat membantu menukarkan kristal asid urik kepada bentuk cecair akan dibuang melalui urine semasa buang air kecil.

Pisang mengandungi jumlah Vitamin C yang sederhana dan sangat berkesan untuk menguruskan bengkak juga kesakitan. Ambil 1-2 biji buah pisang sebagai ikhtiar, In syaa Allah

  • Epal
Malic acid yang terkandung di dalam buah epal dapat membantu menuetralkan asid urik dalam badan, seterusnya mengurangkan kesakitan dan keradangan sakit gout.

  • Jus Lemon
Lemon adalah sejenis buah sitrus yang bertukar sifat asid apabila masuk ke dalam perut

Vivix Membantu Merawat Gout


Dalam kajian makmal, ramuan Vivix menunjukkan ia beri empat mekanisme utama kepada penuaan tahap sellular

  • Melindungi dan memperbaiki sellular DNA
  • Beri impak positif terhadap pengawalan genetik
  • Menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria
  • Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End Products)

Vivix juga membantu dalam merendahkan asid urik penyebab gout :)

Vivix membantu merawat Gout

 
Testimoni Merawat Gout Dengan Vivix



Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Vivix Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895

"Do What You Love"


Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…