Skip to main content

Cara Menghilangkan Stress Dengan Berkesan

Masa dekat U, cara Ani hilangkan stress adalah dengan menjerit sekuat hati sambil mulut tutup bantal

Selalunya apabila menjerit, ianya bukan sekali ye, malah berkali-kali

Kejadian begitu sering terjadi semasa musim peperiksaan~ngee. Budak-budak U, tak gitu? hehe

Cara Menghilangkan Stress Dengan Berkesan

Cara Menghilangkan Stress Dengan Berkesan

Ada beberapa cara untuk menghilangkan stress, ianya adalah :

  • Lukis guna jari
Lukis apa sahaja yang kita mahukan. Lebih khusus, lukis menggunakan jari :) boleh jadi lebih kreatif dab bereksperimen dengan cat jari dalam apa sahaja cara yang kita mahukan seperti zaman kanak-kanak lakukan.

  • Telefon ibu
Korang Tau Tak? Saintis mendapati bahawa mendengar suara ibu mampu mengurangkan hormon tekanan sekaligus bantu meningkatkan hormon oxytocin yang menyumbang kepada rasa tenang.

  • Tengok alam. Hijau!
Ini mama ani ajar. Kajian menunjukkan dengan melihat alam semulajadi dapat menenangkan minda. Tengok lautan ombak, titisan hijau atau apa sahaja yang akan menyumbang kepada ketenangan minda. Lihatlebih kurang 20 minit setiap hari akan mula rasa perbezaannya.

Jika berada di dalam bangunan konkrit, lihatlah kawasan hijau di luar pejabat. Keluar sebentar untuk melihat alam semulajadi.

  • Solat
Solat kunci ketenangan. Jika sampai pejabat di pagi hari, cuba solat dhuha dahulu. Selesai solat dhuha,  sambung kerja. Jadikan ianya rutin

Apabila malam, cuba amalkan solat tahajud apabila semua orang sedang tidur. Berkomunikasilah dengan Allah, curahkan apa yang ada dalam hati anda

Vitamin Membantu Untuk Menghilangkan Rasa Stress

B Complex Bantu Untuk Hilangkan Stress


Shaklee B-Complex mengandungi kesemua 8 jenis Vitamin B yang lengkap. Ianya juga mempunyai Sistem Penyerapan Bioaktif Berpaten untuk meningkatkan penyerapan asid folik iaitu mudah di urai.

  • B1 : Thamin ianya membantu menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu meningkatkan sistem pencernaan dan metabolisme
  • B3 : Niachin membantu mengurangkan kolesterol dalam darah. Kajian menunjukkan kekurangan vitamin B3 boleh menyebabkan kemurungan dan boleh mendorong kepada sakit mental.
  • B5 : Panthothenic Acid membantu mengurangkan stress mental atau fizikal
  • B6 : Pyridoxin membantu mengawal serotonin di dalam otak kerana ketidakseimbangan serotonin akan mendorong kepada kemurungan
  • B9 : Folic Acid adalah Vitamin B9 dalam membantu fungsi neurotransmitter juga dapat mengurangkan tekanan.

Semoga Bermanfaat! :)



Anda Berminat Dengan Vitamin Shaklee?


Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.

Pengedar Shaklee Kuala Lumpur : Ani Haryani 
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. telefon keluarga ayah ibu atau kakak untung hilangkan stress selain berdoa padanya

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…