Skip to main content

6 jenis makanan yang perlu di ambil supaya cepat hamil

Salah satu ikhtiar untuk hamil adalah dengan menjaga pemakanan.

Benar, rezeki itu milik Allah, tapi kita sebagai hambaNya perlu berusaha untuk mendapatkan apa yang kita mahu termasuk tentang kehamilan.

Apakah makanan yang perlu di ambil supaya cepat hamil?


Ambil buah-buahan dan sayuran organik yang segar

Jauhkan daripada mengambil makanan instant (segera) kerana makanan tersebut mengandungi kandungan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh. Banyak kan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang masih segar.

Pilih makanan yang kaya serat

Ini membantu supaya  gerakan usus menjadi aktif dan melancarkan pembuangan racun dari tubuh. Contoh makanan yang kaya serat adalah biji-bijian, , beras merah, roti gandum, kekacang dan juga gandum

Makanan kaya dengan asid folik 

Ia membantu meningkatkan produksi sel telur dalam sistem reproduksi wanita. Contoh makanan adalah  kuning telur, kentang, kubis, asparagus, pisang dan brokoli 

Makanan yang kaya dengan Vitamin C

Cadangannya adalah  jambu biji, brokoli, kubis Brussel & strawberry perlu di masukkan ke dalam menu seharian supaya cepat hamil/

Produk susu

Bukan hanya kalsium, tetapi ia juga membantu menghasilkan hormon kesuburan FSH dan LH. Selain yogurt, susu dan telur, masukkan  ikan dalam menu seharian kerana ikan mengandungi gizi yang baik bagi kesuburan.


Pengambilan supplements


Untuk makluman, Shaklee juga mempunyai supplements bagi Kesuburan untuk Lelaki dan Wanita , salah satu ikhtiar untuk mendapatkan anak atas izin Nya. 

Mengikut Dr Hamid Arshat, Nasihat bagi mereka yang berusaha untuk mendapatkan zuriat. Selepas buat ujian-ujian kesuburan untuk kedua suami isteri dan selepas buat pembedahan untuk buang cyst/fibroid atau lain-lain, tumpukan masa untuk berdoa, berusaha kuruskan berat badan dengan dieting, buat exercise 30 minit setiap hari, makan supplement-supplement multivitamin, Vitamin E C Folic, tenangkan jiwa dan emosi.Jangan tergesa-tergesa nak buat itu dan ini. Setiap rawatan perlu  3 hingga 6 bulan untuk melihat kerberksanan. 


Berminat dengan rangkaian produk Shaklee?


sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements

Comments

  1. berusaha dan berikhtiar
    sambil berdoa
    insyaallah mudah2an akan dikabulkan

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…