Skip to main content

Minggu Ani Demam : Jangkitan Kuman

Betul, apa Mak Ani kata, minggu ni adalah minggu Ani demam. Yeay! Alhamdulillah atas izin sakit.

Haryani yang degil demam, apa jadi? ke laut ok hihi~~

5 hari tak termasuk hari ni sebab rasa Alhamdulillah semakin baik :) (ada yang tak perasan kan, melainkan muka pucat, well Haryani hihi)

5 Hari Demam  : Jangkitan Kuman


Demam Jangkitan Kuman


Awalnya, Ani ingat Ani demam panas dalam, bila kita pernah kena kan~agak hihi :) .

Bestnya adalah Ani ni adalah manusia yang suka sangat tunjuk kuat, (dah mindset dalam minda sakit kena lawan) , finally setiap hari demam . Mari berhuhu.

Bagaimana Ani tahu Ani panas dalam? Bila hang rasa hang demam, pastu sampai tak larat, hang letak air asam atas kepala, haba keluar atas kepala, luar sejuk nak kata apa? hihi

Sakit penghapus dosa. Alhamdulillah :)

Bagaimana Ani tahu ianya Demam akibat Jangkitan Kuman?


Bila Ani betul-betul tak larat, (walhal setiap hari demam ada masa tak larat), tak tahan keadaan macam ni, lutut menggeletar, Ani decide jom pergi Hospital ~ngee (itu dah kira surrender habis la letttew ;P )

Pergi Hospital dalam hati wish janganlah kena tahan wad (drama sangat, hehe sebab pernah masa SPM, demam tak kebah kau, nasib baik takde katil kosong, Doktor bagi ubat paling kuat masa tu, then balik rumah hehe kenangan)

Ambil darah, sok sek sok sek dengan Doktor. Then, Doktor kata ini demam jangkitan kuman, darah putih awak tinggi sedikit, part ni best.. minum air 2 botol dari biasa boleh? (hohoo, cek dah tambah air masak berganda-ganda dah, sekali Doktor kata double extra lagi 2 botol. Huhuuii Haryani.

Best, antibiotik Doktor bagi 3x makan ok!! Pagi, Petang & Malam. 

Demam Jangkitan Kuman


Demam Jangkitan Kuman memerlukan Antibiotik dan  jika tidak dirawat dengan sempurna, ia mungkin boleh mengancam nyawa.

Antibiotik Khusus yang Doktor beri adalah untuk membunuh bakteria yang menyebabkan penyakit ni.

Makanya, jika demam akibat jangkitan kuman, cepat-cepat pergi jumpa Doktor dan dapatkan rawatan selanjutnya :)

Vitamin Yang Ani Ambil


Selain Antibiotik, Ani ambil NutriFeron & Vitamin C Shaklee

NutriFeron membantu dalam mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari dan melindungi dari virus Influenza manakala Vitamin C pula membantu meningkatkan sistem imun badan.



Apa yang Ani belajar, memang kena rehat secara paksa rela atau rela,  jangan lupa ubat, vitamin & minum air banyak banyak banyak banyak lebih dari biasa ~ngee

Semoga Bermanfaat! :)


Anda Berminat Dengan Supplement Shaklee?

Klik Di Sini Untuk Pesan Sekarang

ATAU

Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya, Ani Haryani memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan,


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani (Shaklee ID : 1073895)
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. Huhhh seram pulak bila demam kena jangkitan kuman ni.. mesti jaga baik2 kesihatan pas ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…