Skip to main content

10 Langkah Kepada I CAN!


Sebenarnya Ani terbaca dalam Makna Issue 03/2015 tentang World Cancer Day 2016.

Hari Kanser Dunia jatuh pada 04/02/2016.

Tapi bukan nak cerita tentang tarikh tu, tapi cerita 10 Langkah Kepada I CAN!

Hari Kanser Sedunia

Hari Kanser Sedunia



Tahukah kita bahawa, tagline kepada Hari Kanser Sedunia adalah "We can. I can". Kita, saya boleh sama-sama gading bahu untuk membawa perubahan fight against cancer. 

Siapa kita? Individu, agensi, pesakit, keluarga , kawan, dan sebagainya semua berhak untuk 10 Langkah Kepada I CAN.


10 Langkah Kepada I CAN!


  • Pilih gaya hidup yang sihat
Gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan risiko dari terkena kanser.

  • Fahami  tanda-tanda awal mampu membantu menyelawatkan nyawa
Syarikat profesional, individu yang mempelajari tanda-tanda awal kanser boleh berkongsi ilmu kepada teman-teman rapat atau masyarakat betapa bernilainya kesihatan dan tanda-tanda awal kanser daripada merebak ke peringkat seterusnya.

  • Minta Sokongan
Mereka yang tinggal sekali dengan pesakit kanser boleh meminta bantuan pertolongan.

  • Beri Sokongan
Beri mereka harapan dan sokongan boleh memberi impak  yang positif kepada kehidupan mereka.

  • Kontrol keadaan semasa mengidap kanser
Mereka yang mengidap kanser mampu menguruskan keadaan diri sendiri dengan cara ambil berat tentang kesihatan diri, apa yang boleh , apa yang tak, keperluan dan apa yang mereka pilih.

  • Sayangi & Menyayangi
Ianya dapat membantu bagi mengurangkan stress dan memperbaiki kualiti kehidupan bersama keluarga juga pasangan.

  • Jadi Diri Sendiri
Dengan mendapatkan sokongan yang betul, pesakit kanser mampu untuk percaya diri

  • Kembali Bekerja
Dengan sokongan yang betul, pesakit kanser mampu untuk bekerja semula

  • Berkongsi Cerita
Ianya mampu memberikan semangat dan sokongan kepada mereka yang turut mengalaminya.

  • Bersuara
Jadi salah seorang yang mampu untuk berbicara dengan teman dan masyarakat untuk kesihatan bersama.


Video iReach : Walk4Humanity



Semoga Bermanfaat!


Daftar Ahli Shaklee Untuk Makan Sendiri Bagi Penjimatan Berganda


Anda Berminat Untuk Menjadi Pengedar Shaklee?

Dengan keberkesanan produk dan kualiti yang terjamin, saya memerlukan Pengedar bagi setiap pelusuk negeri.

Hubungi saya, Ani Haryani 014-7222642 jika berminat untuk menjadi Pengedar. Kehadiran Anda amat dialukan.


Pengedar Sah Kuala Lumpur : Ani Haryani 
sms/whatsapp : 014-7222642
fb@Instagram : LuvHaryani
Shaklee ID : 1073895


"Do What You Love"

Comments

  1. Satu kesedaran untuk wanita diluar sana. Sayangnya ramai masih wanita diluar sana tidak tahu atau tidak mahu ujian pap smear untuk mengesan kanser pangkal rahimyang ditawarkan PERCUMA di klinik-klinik kerajaan.

    Biasanya kes kanser sudah tahap kronik untuk dirawatkan kerana sikat sambil lewa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, ianya percuma. ambil langkah dengan segera itu lebih baik :)

      Delete
  2. saya suka kepada cara untuk gaya hidup sihat..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…