Skip to main content

Tips Elak Gemuk Ketika Raya!

Assalamualaikum,

Mesti ramai nak taw kan bagaimana nak elakkan gemuk ketika raya? Masa puasa macam dah kecik sikit, tapi bila dah raya awat bertambah???

Sebab balun rendang, ketupat, serunding daging, semua tu ke?

Atanyer, tak leh makan ke???

Dah beli baju cantik, sekali sedih huhuhu

Jangan pening, jangan risau-risau, meh Ani bagi Tips Elak Gemuk Ketika Raya! ;)


  • Rancang waktu makan
Sedarkah kita bahawasanya masa bulan puasa, sistem pencernaan perut kita telah direhatkan. Yelah, kita tak makan kan? :) Tapi selepas Ramadhan, kita mula makan. Kalau terus balun semua tak terperanjat perut hihihi. Cara terbaik rancang waktu makan secara berperingkat. Bagi masa untuk perut kembali beroperasi secara normal.

  • Yang mempunyai Penyakit!
Tarik nafas, hembus nafas, ulang 3x bila tengok makanan hehe. Maksud ani kawal makan , tengok mana yang tak boleh, jangan di cuba-cuba, kang cuba tulah yang makin larut hehe. Suggestion ani elakkan makanan tinggi gula dan karbohidrat untuk pesakit Diabetis . Makanan ringan macam kerepek, kuah rendang atau berlemak perlu di elak bagi pesakit darah tinggi. Kandungan garam dan bahan perasa dalam makanan tersebut sangatlah tinggi dan mampu menjejaskan kesihatan anda.

  • Elak makanan manis
Yang nak kuruskan badan, kurangkan makan makanan kuih raya yang banyak, dan A big NO to AIR GAS! soft drink memang best tapi sebenarnya ia hampir tiada punya khasiat untuk tubuh badan. Dan sebenarnya kandungan gula yang ada dalam tu sangatlah merbahaya. Gantikan air manis dengan pengambilan air putih dan jus buah-buahan jika anda memerlukan gula .(tetiba teringat Perofrmance Drink Shaklee, nak amik PD pun boleh, ;) air mineral jangan lupa na;P )

  • Kawal saiz pemakanan
Bagaimana nak kawal saiz pemakanan? Mudah je, Guna pinggan kecil ketika mengambil makanan. Ini cara yang paling mudah untuk control makanan. Siapa yang tanya Ani camner Ani ley maintain kurus dari dulu? Jawapannya, Ani makan pun guna mangkuk hehe, tak caya? Tanyalah keluarga Ani :D

  • Senaman ringkas
Curi masa untuk bersenam minimum dalam 15 minit setiap hari. Lakukan secara berjadual.


Tambahan, Mari ambil Phytocol Shaklee



Lebih daripada 80 kajian membuktikan fitosterol membantu untuk menghalang penyerapan kolestrol dalam salur darah. 


  • PHYTOCOL MENURUNKAN KOLESTROL SECARA SEMULAJADI
Fitosterol membantu dalam, keseimbangan tindak balas imun bagi mengurangkan jangkitan viral dan bakteria serta mengurangkan simptom alahan, keradangan dan penyakit jantung.

Phytocol ST membekalkan 2000 mg fitosterol sehari seperti yang disarankan oleh National Institute of Health.

NYAH KO KOLESTROL!

Berminat dengan Phytocol?
sms/whatsapp : 014-7222642
Shaklee ID : 1073895
pm di fb : Ani Haryani @ Luvsupplements
Fb @ Instagram : Luvsupplements

Disclamier : Produk Shaklee tidak bertujuan untuk merawat, mendiagnos dan menyembuh segala penyakit.




Comments

  1. saya selalunye, hari raya pertama dengan kedua, cuak2 nak sentuh makanan waktuh siang, sebab rasa mcm bulan puasa lagi...hihihi...terima kasih kasi tipps! jemput lah melawat blog saya,

    http://jindrisska.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. sama-sama :) salam ukhuwah dan selamat hari raya (:

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…