Skip to main content

Tiada Duit Simpanan. Bagaimana Untuk Menabung?

Seringkali, kita berhadapan dengan masalah untuk menabung

Nak menabung, tapi tak tahu bagaimana cara yang tepat

Mari Ani kongsikan cara menabung. Moga ianya bermanfaat!

6 Tabung Untuk Sentiasa Tersenyum :)


Kenapa gambar tabung buluh?
sebab dulu mama suka kasi kami adik beradik tabung.
Salah satu tabung yang diberi adalah tabung buluh :)


  • Necessity : 55%

Tabung ini adalah untuk keperluan kita dalam bulan tersebut. Gunakan 55% daripada setiap bulan.

  •  Financial Freedom Account : 10%

Tabung ini tak boleh keluarkan. Bila sampai masa baru boleh keluarkan. Ingat! Keyword : Jangan keluarkan! Sebab tabung ini boleh dikira sebagai langkah masa hadapan supaya kita boleh dapat Financial Freedom Account. Contoh : Beli rumah, sewakan mahupun buat homestay :D (tak bergantung kepada gaji kerja semata :) )

  • Long Term Spending : 10%

Tabung ini pula untuk jangka panjang. Contoh macam duit belanja kahwin, Pergi ke Makkah untuk menunaikan haji dan sebagainya

  • Education : 10%

Ilmu sangat penting untuk kehidupan. Tak kiralah ilmu apapun, peruntukkan 10% untuk perbelanjaan untuk upgrade dalam ilmu. 

  • Fun : 10%

Tabung ini perlu dihabiskan. Setiap 3 bulan perlu dikeluarkan dan gunakan sehabisnya untuk keluar bersama family. Jika sedikit mengikut peruntukan sendiri, takpe, boleh belanja family makan. tengok wayang mungkin,  mandi sungai sambil buat BBQ. Terpulang, ikut peruntukan daripada gaji masing-masing. 

Tapi betulkan, daripada kita belanja seronok untuk orang lain, kenapa tidak keluarga! Keluarga sangat penting! :D

Keluarkan setiap 3 bulan. Isi balik sampai 3 bulan. Make sure habiskan jangan tinggal sesen pun :)

  • Charity : 5%

Jangan lupa sumbangan atau sedekah kepada mereka memerlukan. Jangan risau untuk peruntukkan sebahagian duit gaji kita untuk mereka yang tidak berkemampuan. Sebab.. lagi banyak kita bagi, lagi banyak yang kita akan dapat . :) Letakkan 100% Percaya dan Yakin kepada Dia, Dia yang memberi rezeki kepada semua makhluknya.


Kuatkan Hati! Displin. Anda Boleh! :D


Ani tahu nak menyimpan amatlah payah.Tapi nak keluar amatlah mudah. Kuatkan hati untuk menabung. Displin. Untuk diri sendiri dan keluarga, Untuk masa sekarang dan akan datang. :D

Jom Menabung :)



Comments

Popular posts from this blog

Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

Ani pernah main Bola Jaring, teman kawan main erti kata lain mula-mula main belasah huhu
Seriously, Permainan Bola Jaring tak sama dengan Permainan Bola Keranjang
Ada posisinya juga ada peraturan nya sendiri 
Di situlah permulaan  mengenali Bola Jaring :)
Posisi Dalam Permainan Bola Jaring

comel kan? hehe. Shoot! :D
Posisi PemainSatu pasukan mempunyai 7 pemain utama dan 3 orang simpanan. Tugas lain-lain setiap seorang :)
Goal Keeper (GK)Goal Keeper atau di kenali sebagai Penjaga Gol. GK perlu menjaga kawasan jaringan dan menghalang penyerang pihak lawan berada di dalam kawasan jaringan. GK boleh keluar masuk di kawasan gol.Untuk GK, GK perlu bekerjasama dengan GD (Goal Defence) 
Goal Defence (GD)Dia adalah pertahanan untuk gol.Tugas Utama GD adalah menghalang penyerang dari membuat jaringan. GD boleh menerima hantaran tengah dan menghalang hantaran atau mengawal pemain dalam sama ada di kawasan tengah mahupun kawasan gol. GD perlu menjaga GA (Goal Attack) pihak lawan sama ada di kawasan gol,…

Makna Lagu Mirai e Nyanyian Kiroro Dalam Bahasa Melayu

Al kisahnya begini, tengah blogwalking ternyanyi lagu Mira e Eh!!! hehe
 Lagu ni sangat popular satu ketika dulu kan, 
Jadi layankan jelah hehe :)
Makna Lagu Mirai e Dalam Bahasa Melayu

Hora, asi moto wo mite goran Ayo, lihatlah langkah kakimu
Korega anata no ayumu michi Itulah jalan hidupmu
Hora, mae mo mite goran Ayo, lihat juga ke depan
Arega anato no mirai Di sanalah masa depanmu
Haha ga kureta takusan no yasashisa Begitu banyaknya kasih sayang yang telah Ibu berikan
Ai wo idaite ayumeto furikaesita Dengan cintamu aku mengerti kehidupan yang silih berganti
Ano toki wa mada osanakute iminado siranai Saat itu aku terlalu kecil untuk mengerti semua
Sonna watashi no te wo nigiri Isyoni ayunde kita Ibu membimbingku selalu menjalani masa depan
Yume wa itsumo sora takaku aru kara Cita-cita yang tinggi setinggi langit
Todokanakute kowai ne dakedo oi suzukeruno Bila tak tercapai memang menyedihkan, namun jangan berhenti berharap
Jibun no sutori dakara koso akira metakunai Tentukan langkah dan masa depanmu, jangan…

Makanan Yang Membantu Mempercepatkan Pengaliran Haid

Wanita atau para gadis pasti risau apabila haid nya datangnya lambat.
Paling tak digemari apabila haid lambat, dan datangnya dengan senggugut. Sangat Memeritkan!
Apakah puncanya dan makanan yang membantu dalam pengaliran haid?
Punca Haid Datang Lambat
Tekanan Tekanan mental juga satu punca yang mempengaruhi jumlah hormone (GnRH) yang boleh mengganggu ovulasi dan seterusnya menghentikan atau melambatkan pengeluaran haid
Perubahan Dalam JadualKebiasaannya ini berlaku apabila kerap bertukar syif dan tidak mempunyai kitaran yang teratur yang boleh mengganggu sistem badan seterusnya mengganggu kitaran haid.
Berat Badan BerlebihanBerat badan berlebihan mengganggu keseimbangan hormon estrogen dalam badan. Kebanyakan haid wanita dan kesuburan akan kembali normal jika berat badan menurun.
Ubat Pencegahan KehamilanPengambilan pil perancang, suntikan mahupun ubat boleh menyebabkan perubahan hormon dalam badan yang boleh mengganggu kitaran haid. Apabila seseorang berhenti daripada penggunaan ubat penceg…